Σάββατο 2 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Ευρεία σύσκεψη τη Δευτέρα

Η πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων φαίνεται ότι αρχίζει να δημιουργεί σοβαρούς προβληματισμούς στην ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, σε βαθμό, μάλιστα, που ο Γ. Παπανδρέου υποχρεώνεται να αναζητήσει - για πρώτη φορά - την «προστασία» των αρμόδιων παραγόντων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την προσεχή Δευτέρα έχει προγραμματιστεί ευρεία σύσκεψη για τα Ελληνοτουρκικά. Το ενδιαφέρον με αυτή τη σύσκεψη είναι ότι δε θα λάβουν μέρος οι «ειδικοί σύμβουλοι» του υπουργού, οι οποίοι μέχρι τώρα είχαν τον πρώτο λόγο υποκαθιστώντας τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες. Στη σύσκεψη της Δευτέρας, από την οποία θα περάσει για λίγο και ο υπουργός, μεταξύ άλλων θα λάβουν μέρος ο γγ του υπουργείου, πρέσβης Σαβαΐδης, ο διευθυντής πολιτικών υποθέσεων και υπεύθυνος για τον αναβαθμισμένο ελληνοτουρκικό διάλογο, πρέσβης Σκοπελίτης, καθώς και οι πρεσβευτές στην Αγκυρα, Κοραντής, στο Λονδίνο, Σάνδης, στην ελληνική Μόνιμη Αντιπροσωπεία στην ΕΕ, Αγαθοκλής, στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, Κασκαρέλης και ο αρμόδιος του γραφείου για τα Ελληνοτουρκικά στο ΥΠΕΞ στην Αθήνα, Ροδουσάκης.

Σύμφωνα με την εκτίμηση κάποιων διπλωματών, η εν λόγω σύσκεψη αποσκοπεί στο να «οχυρωθεί» θεσμικά ο υπουργός, ενόψει της έναρξης του ελληνοτουρκικού διαλόγου. Αυτή η οχύρωση κρίνεται απαραίτητη, καθώς τα Ελληνοτουρκικά, όπως και άλλα σοβαρά ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, έχουν «παραδοθεί» στα χέρια εξωθεσμικών παραγόντων, δηλαδή στα χέρια των ειδικών συμβούλων του υπουργού.

Σύμφωνα με κάποιες άλλες πληροφορίες, τη σύσκεψη ζήτησε ο διευθυντής πολιτικών υποθέσεων του υπουργείου, ο οποίος έχει οριστεί να ξεκινήσει τη συζήτηση για τα σοβαρά πολιτικά διμερή προβλήματα με τον Τούρκο ομόλογό του, και προφανώς δε θα του ήταν αρκετές οι εισηγήσεις και ιδέες μόνο των εξωθεσμικών ειδικών συμβούλων του υπουργού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ