Σάββατο 2 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διπλωμάτες με ... καπέλο

Με αμοιβές τριτοκοσμικού τύπου και «καπελωμένοι» από τους «ειδικούς συμβούλους» του υπουργού, οι διπλωματικοί υπάλληλοι αναζητούν τρόπους αντίδρασης

Μια εικόνα διάλυσης του υπουργείου Εξωτερικών παρουσίασε χτες σε συνέντευξη Τύπου το συνδικαλιστικό όργανο των διπλωματικών υπαλλήλων του υπουργείου. Το «καπέλωμα» της υπηρεσιακής ιεραρχίας από εξωθεσμικούς παράγοντες, οι οποίοι κατά κύριο λόγο συγκαταλέγονται μεταξύ των «ειδικών συμβούλων » του υπουργού, οι διαρκείς... βελτιώσεις του Οργανισμού λειτουργίας του υπουργείου, οι ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή και οι τριτοκοσμικές - σε σύγκριση με τους υπόλοιπους εταίρους στην ΕΕ - αμοιβές των διπλωματικών υπαλλήλων, περιγράφουν εύγλωττα την εικόνα διάλυσης του υπουργείου.

Εκτός από το γνωστό πρόβλημα των καθηλωμένων αμοιβών, οι οποίες υπολείπονται στην καλύτερη περίπτωση κατά 50% σε σχέση με τις αμοιβές των διπλωματών των χωρών μελών της ΕΕ, η Ενωση Διπλωματικών Υπαλλήλων θέλησε να προβάλει στον Τύπο τις έντονες ανησυχίες της για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη διοικητική δομή του υπουργείου. Κατάσταση που, όπως σημειώνουν, αν δεν αλλάξει θα δημιουργήσει ανυπέρβλητα προβλήματα κατά την άσκηση της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ.

Ενας από τους βασικούς παράγοντες των δυσλειτουργιών που παρουσιάζει η ελληνική διπλωματία, σύμφωνα με το προεδρείο της Ενωσης Διπλωματικών Υπαλλήλων, είναι «οι εξωθεσμικές τοποθετήσεις στην ιεραρχική δομή του ΥΠΕΞ». Ως παράδειγμα, αναφέρθηκε η παγκόσμια πρωτοτυπία του ελληνικού υπουργείου να διαθέτει εκτός από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου --θέση που αναλαμβάνει συνήθως ο αρχαιότερος εν υπηρεσία διπλωμάτης-- άλλους τρεις γενικούς γραμματείς, οι οποίοι ουδεμία σχέση είχαν (πριν τον διορισμό τους στις συγκεκριμένες θέσεις) με το έργο του υπουργείου Εξωτερικών.

Το προεδρείο της Ενωσης Διπλωματικών Υπαλλήλων σημείωσε επίσης και το «καπέλωμα» αρμόδιων και θεσμικά υπεύθυνων διπλωματών, για διάφορους τομείς της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, από ειδικούς συμβούλους του υπουργού, των οποίων «ουκ έστιν αριθμός». Η κατάσταση αυτή - όπως υποστηρίζουν οι διπλωμάτες - εκτός όλων των άλλων δημιουργεί και προβλήματα στη «συνέχεια» της πολιτικής στο υπουργείο, καθώς η όποια αλλαγή υπουργού ή κυβέρνησης, θα συνοδευτεί και από την αποδόμηση του εξωθεσμικού μηχανισμού, ο οποίος λειτουργεί παράλληλα με το θεσμικό μηχανισμό του υπουργείου, δημιουργώντας πρόσθετα προβλήματα στην εξωτερική πολιτική της χώρας.

Εν μέσω ενός τέτοιου κλίματος, οι διπλωματικοί υπάλληλοι επισημαίνουν τα προβλήματα που θα ανακύψουν ενόψει της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ. Προβλήματα που πολλαπλασιάζονται, καθώς σε κάποιους τομείς η Ελλάδα αναλαμβάνει την προεδρεία από τον Ιούλιο του 2002 αντί της Δανίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ