Σάββατο 2 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ
Επιτακτική η κινητοποίηση των λαϊκών κινημάτων

Ολοκληρώνονται σήμερα οι εργασίες της Γραμματείας του ΠΣΕ

Οι αγώνες των λαών πρέπει να ενταθούν για να αντιμετωπίσουν τη νέα γενικευμένη επίθεση που δέχονται από τον ιμπεριαλισμό. Το τρομοκρατικό χτύπημα στις 11 Σεπτέμβρη, αποτέλεσε για τη «νέα τάξη πραγμάτων», το πρόσχημα, για να προχωρήσει σ' ένα πολύμορφο και πολύπλευρο πόλεμο κατά λαών και χωρών. Η αναγκαιότητα κινητοποίησης των λαϊκών κινημάτων, σε παγκόσμιο επίπεδο, σήμερα γίνεται άμεση και επιτακτική.

Στα ουσιαστικά και σημαντικά αυτά συμπεράσματα κατέληξαν τα μέλη της Γραμματείας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ), κατά τη διάρκεια της χτεσινής πρώτης μέρας των εργασιών τους, οι οποίες θα ολοκληρωθούν σήμερα το μεσημέρι. Οι εργασίες της Γραμματείας, έγιναν στην έδρα του ΠΣΕ στην Αθήνα.

Στην εισηγητική του έκθεση ο εκτελεστικός γραμματέας του ΠΣΕ, Θ. Παφίλης, υπογράμμισε με έμφαση ότι «με πρόσχημα την τρομοκρατία επιχειρείται από τις ΗΠΑ και τις άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις η εδραίωση της παγκόσμιας κυριαρχίας τους, καθώς επίσης και το χτύπημα των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, ώστε να καμφθούν οι ανερχόμενοι αγώνες των λαών».

Ο Θ. Παφίλης, επισήμανε ότι στα πλαίσια της ονομαζόμενης αντιτρομοκρατικής εκστρατείας σε πολλές χώρες του κόσμου προωθήθηκαν μέτρα και νόμοι καταστολής με αποτέλεσμα «χώρες ολόκληρες, λαοί, λαϊκά κινήματα, να περιγράφονται ως τρομοκρατικά, γιατί αμφισβητούν τη νέα ιμπεριαλιστική τάξη και να αγωνίζονται εναντίον της».

Αναλύοντας, στη συνέχεια, της εισηγητικής του έκθεσης την παγκόσμια κατάσταση τόνισε: «Μέσα στο γενικότερο κλίμα που δημιουργήθηκε επιδεινώθηκε και η κατάσταση στην Παλαιστίνη. Η κυβέρνηση Σαρόν προχωρεί σε μια πρωτοφανή γενοκτονία κατά των Παλαιστινίων με τη στήριξη και την ανοχή των ΗΠΑ και της ΕΕ». Παράλληλα, ο ίδιος, αναφέρθηκε στην κρίσιμη κατάσταση που επικρατεί στη Λατινική Αμερική. Εκανε λόγο, για στρατιωτικοποίηση της Ευρώπης «με την απόφαση συγκρότησης νέου στρατιωτικού σώματος, του Ευρωστρατού που έχει καθαρά επιθετικό χαρακτήρα». Παράλληλα, μίλησε για νέα κούρσα εξοπλισμών, αλλά και αλλαγή του στρατιωτικού δόγματος των ΗΠΑ.

Ο Θ. Παφίλης, όμως, υπογράμμισε ότι την ίδια στιγμή που υπάρχουν αυτές οι εξελίξεις «ένα ογκούμενο κίνημα διαμαρτυρίας κατά του πολέμου, δημιουργείται σε όλο τον κόσμο».

Θα δυναμώσουμε τους αγώνες μας

Τα μέλη της γραμματείας του ΠΣΕ, κατά τη διάρκεια των χτεσινών εργασιών τους, πήραν μια σειρά από πολύ σημαντικές αποφάσεις. Δεσμεύτηκαν να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να συντονίσουν τα κινήματα ειρήνης προκειμένου να πραγματοποιηθούν κινητοποιήσεις κατά του πολέμου σε όλο τον κόσμο. Αποφάσισαν να καλέσουν τα λαϊκά κινήματα να διοργανώσουν αγωνιστικές εκδηλώσεις κατά του πολέμου στην Κολομβία και εναντίον οποιασδήποτε επέμβασης στη Λατινική Αμερική. Μάλιστα, για το λόγο αυτό, θα διοργανώσουν και σύσκεψη της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΠΣΕ στη συγκεκριμένη Ηπειρο.

Παράλληλα, δήλωσαν ότι θα προχωρήσουν στη διοργάνωση διεθνούς καμπάνιας για το Παλαιστινιακό, με την πραγματοποίηση εκδηλώσεων σε πολλές χώρες του κόσμου, στις 30 Μάρτη (μέρα έναρξης της κατοχής) και 5 Ιούνη. Η Γραμματεία του ΠΣΕ αποφάσισε, σε συνεργασία με τα ευρωπαϊκά κινήματα, να πάρει μέρος στις διαδηλώσεις κατά του ΝΑΤΟ στη Σύνοδο Κορυφής στις 21 Νοέμβρη στην Πράγα.

Δεν έχει αναστολές οι αμερικανικός ιμπεριαλισμός...

Η κυβέρνηση της Κολομβίας, εξαπέλυσε πολεμική επίθεση, με τη στήριξη και τη βοήθεια των ΗΠΑ, καταστρέφοντας τις ελπίδες του λαού, της χώρας για ειρήνη, τόνισε στην παρέμβασή του ο Αρτούρο Εσπινόζα εκπρόσωπος του κινήματος ειρήνης της Κούβας. Παράλληλα, ο ίδιος υπογράμμισε ότι στη Βενεζουέλα μεθοδεύονται στρατιωτικές κινήσεις ανατροπής του εκλεγμένου προέδρου της χώρας. Αναφέρθηκε, επίσης, στην εξέγερση του λαού της Αργεντινής και επισήμανε ότι ολόκληρη η Λατινική Αμερική, συγκλονίζεται από λαϊκούς αγώνες κατά της Νέας Τάξης Πραγμάτων, την ίδια ώρα που οι ΗΠΑ, προωθούν γενικότερα σχέδια καταστολής.

Ο επίτιμος πρόεδρος του ΠΣΕ, Ινδός Ρομέζ Σάντρα, τόνισε ότι «μπορεί κάτι καινούριο να συμβαίνει στον κόσμο μετά τις 11 Σεπτέμβρη, αλλά ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός, παραμένει αμερικανικός ιμπεριαλισμός. Πρέπει, να δούμε, ποιος κρύβεται πίσω από τους Ταλιμπάν, ποιος τους δημιούργησε»... Δίνοντας, στη συνέχεια ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, υπογράμμισε: «Οι ΗΠΑ θέλουν τον έλεγχο του Κασμίρ. Συντηρούν τη σύγκρουση ανάμεσα στο Πακιστάν και την Ινδία. Θέλουν, να παίξουν το ρόλο του μεσολαβητή. Ψάχνουν να βρουν τρόπο να επεμβαίνουν στο Κασμίρ. Πρόσφατα, κυκλοφόρησαν φήμες, ότι ο Μπιν Λάντεν, μπορεί να κρύβεται εκεί»... Ο αμερικανικός δάκτυλος, κρύβεται πίσω από όλα αυτά, κατέληξε ο ίδιος.

Ο Ντανιέλ Ντουράντ, από το γαλλικό κίνημα ειρήνης, στη δική του παρέμβαση, μετέφερε τις εμπειρίες του από τη συμμετοχή των Γάλλων ειρηνιστών στο Πόρτο Αλέγκρε και ανέφερε πως «το κίνημα στη συγκεκριμένη κινητοποίηση, δήλωσε ότι παλεύει για την ειρήνη, ενάντια στον πόλεμο και τη φτώχεια». Υπογράμμισε, επίσης, ότι ακόμα και στην Αμερική γίνονται εκδηλώσεις κατά του πολέμου. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Από τις 8 - 18 Απρίλη, στη Νέα Υόρκη, θα γίνει συνάντηση για τα πυρηνικά, ενώ στις 20 Απρίλη, θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσιγκτον μεγάλη ημερίδα με τη συμμετοχή 180 κινημάτων, με τίτλο: "Να σταματήσουμε τον πόλεμο στην πατρίδα μας και στο εξωτερικό"».

«Στη μαύρη λίστα των ιμπεριαλιστών δεν είναι μόνο τρεις χώρες, όλος ο κόσμος ζει κάτω από το φόβο», είπε ο Ταντάσκι Καουάτα, εκπρόσωπος του ιαπωνικού κινήματος ειρήνης. Για να συμπληρώσει: «Πρέπει να προχωρήσουμε σε μια νέα ανάλυση για την πολιτική των ΗΠΑ. Για πρώτη φορά, δηλώνουν "ανοιχτά" ότι προχωρούν σε επέμβαση. Μέχρι τώρα είχαν προσχήματα, τώρα δεν τηρούν ούτε αυτά. Παράλληλα, οι ΗΠΑ, ξεκαθάρισαν ότι θα χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα σε συνδυασμό με τα συμβατικά, ακυρώνοντας στην πράξη κάθε συμφωνία».

Για μαζική αντίδραση και συσπείρωση δυνάμεων απ' όλα τα κινήματα ειρήνης, έκανε λόγο ο Ντομίνγκο Λόπεζ από την Πορτογαλία. Ο αγώνας, κατά της τρομοκρατίας, είναι δικός μας αγώνας, τόνισε ο Ντ. Λόπεζ. Τέλος, ανέφερε, ότι «την προηγούμενη βδομάδα 10.000 άνθρωποι βρέθηκαν έξω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, από όλες τις χώρες της Ευρώπης, για να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στον παλαιστινιακό λαό».

Στις χτεσινές εργασίες της Γραμματείας πήρε μέρος και ο Ντονατιέν Οκόμπι, εκπρόσωπος από το αφρικανικό κίνημα ειρήνης, ο οποίος τόνισε: «Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Αφρικής είναι η πείνα και η εξαθλίωση. Πάνω σ' αυτά τα προβλήματα, μοιράζοντας αόριστες υποσχέσεις, η κυβέρνηση των ΗΠΑ επιχείρησε και σ' ένα βαθμό κατάφερε να ξεγελάσει πολλές αφρικανικές χώρες και να κερδίσει την υποστήριξή τους, στις επεμβάσεις που επιχείρησε».

Ο Ούγκο Μπράουν, από το γερμανικό κίνημα ειρήνης, που συμμετείχε στις εργασίες, χωρίς να είναι μέλος της Γραμματείας, στην παρέμβασή του τόνισε: «Τα κινήματα ειρήνης της Ευρώπης πρέπει να κινητοποιηθούν, κατά της συγκρότησης του ευρωστρατού και της δράσης του ΝΑΤΟ. Σ' αυτό το πλαίσιο πρέπει να πάρουμε μέρος στις κινητοποιήσεις που θα γίνουν το Νοέμβρη στην Πράγα κατά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ