Σάββατο 2 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παραιτήθηκε ο αρχηγός Ναυτικού

Ο αντιναύαρχος Γ. Θεοδωρουλάκης υπέβαλε χτες βράδυ την παραίτησή του με αφορμή τη διαφωνία του με τον Γ. Παπαντωνίου για τις κρίσεις των ανωτάτων αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού

H κρίση που ξέσπασε στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας μεταξύ του υπουργού, Γ. Παπαντωνίου, και του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, αντιναυάρχου Γ. Θεοδωρουλάκη, με αφορμή τις τακτικές ετήσιες κρίσεις των ανωτάτων αξιωματικών, κορυφώθηκε χτες με την παραίτηση του αρχηγού ΓΕΝ, η οποία έγινε αποδεκτή από τον υπουργό Αμυνας και σήμερα το ΚΥΣΕΑ αναμένεται να ορίσει τον νέο αρχηγό.

Παρότι η παραίτηση αυτή επεκρέματο ως απειλή από προχτές, ξάφνιασε, γιατί χτες όλες οι πλευρές διαβεβαίωναν ότι το θέμα έκλεισε με «συμβιβασμό». Εικόνα που δινόταν ακόμα και χτες το βράδυ, στη διάρκεια της συνεδρίασης του ΣΑΓΕ (Συμβούλιο Αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων), το οποίο έκανε τις κρίσεις, διατηρώντας ή αποστρατεύοντας ανωτάτους αξιωματικούς και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Προηγήθηκαν διαψεύσεις τόσο από τον υπουργό Αμυνας όσο και από τον υπουργό Τύπου. Σύμφωνα με τον Χρ. Πρωτόπαππα, «ουδεμία παρέμβαση του υπουργού Αμυνας υπήρξε. Δεν υπάρχει παραίτηση του αρχηγού ΓΕΝ. Οι προαγωγές γίνονται αυστηρά με βάση τον κανονισμό». Ο δε Γ. Παπαντωνίου είχε δηλώσει: «Υπάρχει εκνευρισμός. Θα έλεγα να μην παρασυρόμαστε και να μην παρεμβαίνουμε σε διαδικασίες οι οποίες προσδιορίζονται από το Σύνταγμα».

Η κρίση ξεκίνησε την Τρίτη, με αφορμή τις ετήσιες τακτικές κρίσεις των ανώτατων αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ), όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Αμυνας παρέδωσε στον αρχηγό ΓΕΝ λίστα με ονόματα αξιωματικών που επιθυμεί είτε να αποστρατευτούν είτε να προαχθούν στο βαθμό του υποναυάρχου και του αντιναυάρχου. Η τακτική της υπόδειξης αυτού του είδους από την πολιτική ηγεσία θεωρείται ως συνήθης αλλά η πρακτική της γραπτής λίστας δεν είναι και τόσο συνηθισμένη.

Ο αρχηγός ΓΕΝ φέρεται να επέστρεψε τη λίστα αυτή ως απαράδεκτη κι έκανε γνωστή την πρόθεσή του να παραιτηθεί, σε περίπτωση που ο υπουργός επιμείνει στις απόψεις του. Από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αμυνας επισημαίνεται, ανεπίσημα, ότι με την τακτική αυτή η ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού ουσιαστικά θέτει σε αμφισβήτηση το δικαίωμά της πολιτικής ηγεσίας να επιλέγει τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Να σημειωθεί ότι η παραίτηση του αντιναυάρχου Γ. Θεοδωρουλάκη από την ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού είναι η πρώτη παραίτηση αρχηγού, που σημειώνεται τα τελευταία χρόνια σε περίοδο μη κυβερνητικής μετάβασης. Ο συγκεκριμένος αξιωματικός φέρεται ως προσκείμενος στη ΝΔ, ενώ έχει συγγενικούς δεσμούς με την οικογένεια Βαρδινογιάννη, αλλά και με τον υποναύαρχο Ι. Μανουσογιαννάκη, ο οποίος ήταν στη λίστα των αποστρατευομένων και τελικά το ΣΑΓΕ τον αποστράτευσε. Πάντως, προχτές ο Β. Βαρδινογιάννης είχε συνάντηση με τον Κ. Σημίτη αλλά από κυβερνητικούς παράγοντες δε συνδέεται η συνάντηση αυτή με την υπόθεση. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, που κυκλοφόρησαν αλλά δεν επιβεβαιώθηκαν, ο πρωθυπουργός σε χτεσινή επικοινωνία του με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας τον ρώτησε αν υπάρχει λόγος γι' αυτή την κρίση, καλώντας έτσι έμμεσα να μη δοθεί συνέχεια.

Οι ίδιοι παράγοντες κάνουν λόγο για «στημένο σκηνικό» και «ηρωική έξοδο» του Γ. Θεοδωρουλάκη, ο οποίος ούτως ή άλλως σε ένα χρόνο θα αποστρατευόταν με τη συμπλήρωση δύο ετών στην ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού. Ενώ τώρα, όπως αναφέρουν, κερδίζει πόντους και, αν η ΝΔ κερδίσει τις επόμενες εκλογές, θα γίνει αρχηγός ΓΕΕΘΑ. Σημειώνουν ακόμα ότι κατά τη χτεσινή συνεδρίαση του ΣΑΓΕ ο Γ. Θεοδωρουλάκης «μπλόφαρε» εμφανιζόμενος να συγκατατίθεται στις επιλογές του Γ. Παπαντωνίου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκτακτες αλλαγές στη στρατιωτική ηγεσία(2009-08-06 00:00:00.0)
Νέος Αρχηγός ΓΕΝ(2005-01-12 00:00:00.0)
Παράταση θητείας των αρχηγών(2004-01-16 00:00:00.0)
Οι Αμερικανοί τα θέλουν όλα(2003-01-14 00:00:00.0)
Στα απόνερα της παραίτησης του αρχηγού ΓΕΝ(2002-03-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ