Σάββατο 2 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
Μοιρασιά μεταξύ Αμερικανών και Γερμανών

Associated Press

Τελικές αποφάσεις, για οπλικά συστήματα - άρματα μάχης, μέσα μεταφορικά, αεροσκάφη και συστήματα αυτοπροστασίας των νέων μαχητικών αεροσκαφών - συνολικής αξίας άνω των 600 δισ. δραχμών, έλαβε χθες το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας (ΚΥΣΕΑ), που συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας Γ. Παπαντωνίου, το ΚΥΣΕΑ επέλεξε ως νέο άρμα μάχης το γερμανικό «Leopard 2-A5», το οποίο κατασκευάζεται από την εταιρία «Krauss Maffei», ωστόσο ο αριθμός των αρμάτων μειώθηκε σε σχέση με τον αρχικά προβλεπόμενο και η απόφαση αυτή αφορά 170 άρματα, αντί για 246 που ήταν αρχικά. Το κόστος τους εκτιμάται να ανέλθει στα περίπου 2,55 δισ. δραχμές ανά άρμα.

Οσον αφορά στο σύστημα αυτοπροστασίας των 60 μαχητικών αεροσκαφών τύπου «F-16», των οποίων η παράδοση θα αρχίσει το 2003, επιλέχτηκε το σύστημα ASPIS της αμερικανικής εταιρίας «Raytheon». Το κόστος του προγράμματος αυτού αναμένεται να ανέλθει περίπου στα 60 δισ. δραχμές. Για την υλοποίηση του προγράμματος αυτού, η αμερικανική εταιρία, όπως είπε ο υπουργός Αμυνας, θα συνεργαστεί με την ΕΑΒ.

Αποφασίστηκε, ακόμα, η αγορά 12 μεταγωγικών αεροσκαφών τύπου «C-27G» αμερικανοϊταλικής κατασκευής, της κοινοπραξίας «Alenia - Lockheed Martin». Πρόκειται για αεροσκάφη μέσης μεταφορικής ικανότητας, συγγενή στα χαρακτηριστικά με τα «C-130». Στα πλαίσια της ίδιας απόφασης, προβλέπεται και η αγορά 2 μεταχειρισμένων «C-130». Το κόστος του προγράμματος αυτού εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 120 δισ. δραχμές.

Κατά τον υπουργό Αμυνας, τα κριτήρια που οδήγησαν στην επιλογή των εν λόγω συστημάτων είναι η τεχνολογική επάρκεια των οπλικών συστημάτων, η οικονομική διάσταση των προσφορών που θεωρούνται οι ανταγωνιστικότερες και ο σύντομος χρόνος παράδοσης. Αναφορικά με το κόστος, ο Γ. Παπαντωνίου δεν έδωσε στοιχεία, σημειώνοντας ότι αυτό θα προκύψει μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων. Υπενθύμισε, ακόμα, ότι οι συγκεκριμένες αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ είναι στα πλαίσια των ορίων προηγούμενης απόφασης του ΚΥΣΕΑ, τον Απρίλη 2001, για περικοπή 1 τρισεκατομμυρίου δραχμών από το δεύτερο πενταετές εξοπλιστικό πρόγραμμα (ΕΜΠΑΕ) 2001-2005, το οποίο από πενταετές έγινε οκταετές.

Τα επόμενα εξοπλιστικά προγράμματα, για τα οποία αναμένεται να ληφθούν τελικές αποφάσεις μέσα στους επόμενους μήνες, είναι αυτό για 32 μεταφορικά ελικόπτερα και το άλλο για τα αμφίβια μεταφορικά.

Στο μεταξύ, υπογράφηκε στις 27 Φλεβάρη μεταξύ του γενικού διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών Σπ. Τραυλού και του εκπροσώπου της εταιρίας «Ericsson» η σύμβαση για την προμήθεια του Συστήματος Εντοπισμού Προέλευσης Εχθρικών Πυρών (ARTHUR) αξίας 50 εκατ. ευρώ, του οποίου η παράδοση θα γίνει το 2004.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ