Σάββατο 2 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
«Μαστόρια» στο ψέμα!

«

Δεν κομίζομεν γλαύκαν ες Αθήνας», υποστηρίζοντας ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ διακρίνονται για την αφερεγγυότητά τους έναντι του αγροτικού κόσμου. Διότι είναι γνωστό πόσο «απλόχερα» δίνουν υποσχέσεις και πόσο «εύκολα» τις ξεχνούν. Υπάρχει πλήθος παραδειγμάτων, αλλά μόνο την «ιστορία» των, επί δεκαετίες, επαναλαμβανόμενων και ουδέποτε υλοποιούμενων υποσχέσεων για την εκτροπή του Αχελώου προς τη Θεσσαλία να σκεφτεί κάποιος, φτάνει για να πειστεί περί του λόγου το αληθές.

Θα μπορούσαμε, μάλιστα, να πούμε ότι η «πολιτική συμπεριφορά» των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ έναντι της αγροτιάς κινείται σε «διπλό ταμπλό»: Σε «ειρηνικές» περιόδους, και δη σε προεκλογικές, οι κυβερνώντες ασκούνται στα «μεγάλα λόγια» και στις «ανέξοδες υποσχέσεις». Τότε ακούμε ότι «η αγροτιά αποτελεί τη ραχοκοκαλιά του έθνους» και τα απανωτά «ΘΑ», που αντιστοιχούν σε «ανεπίδοτα τάματα». Κι όταν οι αγρότες βγαίνουν στους δρόμους ν' αγωνιστούν για το ψωμί και το δίκιο, «αλλάζουν το χαβά» και χρησιμοποιούν εναντίον τους τα ρόπαλα των ΜΑΤ και το «δρεπάνι» της Δικαιοσύνης.

Συχνό δείγμα κυβερνητικής αφερεγγυότητας είναι η μη τήρηση των υποσχέσεων που δίνονται για αποζημιώσεις των παραγωγών, οι καλλιέργειες των οποίων πλήττονται από την κακοκαιρία. Κάθε φορά που είτε το χαλάζι, είτε το χιόνι, είτε ο παγετός, είτε οι πλημμύρες, είτε ο καύσωνας προκαλούν ζημιές - κι αυτό γίνεται συχνά, καθότι «ξεσκέπαστο μαγαζί» το χωράφι - οι κυβερνώντες δε διστάζουν να υποσχεθούν «έγκαιρες και δίκαιες αποζημιώσεις». Και σε όλες, σχεδόν, τις περιπτώσεις, οι υποσχέσεις δεν τηρούνται και το πολύ - πολύ οι πληγέντες να πάρουν μερικά «ψίχουλα», μετά από την παρέλευση κάποιων χρόνων!

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των «αποζημιώσεων» του... ενός Ευρώ και λίγων λεπτών που δίνονται σε αγρότες των Τρικάλων κι άλλων περιοχών, οι καλλιέργειες των οποίων υπέστησαν ζημιές από χαλαζόπτωση. Πρόκειται για επιχείρηση εξευτελισμού των πληγέντων παραγωγών κι απαξίωσης του ΕΛΓΑ, που δικαίως προκαλεί την οργή και αγανάκτηση του αγροτικού κόσμου. Διότι ουδείς μπορεί να πείσει ότι η ζημιά είναι πράγματι της τάξης του ενός Ευρώ και πολλοί υποψιάζονται πως γίνεται προσπάθεια να σταλεί το μήνυμα στους αγρότες ότι αν θέλουν αποζημιώσεις, θα πρέπει να στραφούν προς τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, γιατί από τον ΕΛΓΑ και από το κράτος δεν έχουν τίποτα να περιμένουν.

Ειδικοί στο τάμα και «μαστόρια» στο ψέμα προς τους αγρότες αναδεικνύονται οι τωρινοί πολιτικοί αρμόδιοι του υπουργείου Γεωργίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατάφεραν να πείσουν και κάποιους αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ, που πίστεψαν στις υποσχέσεις ότι θα δοθούν «έγκαιρες και δίκαιες αποζημιώσεις» για τις ζημιές που προκάλεσε ο παγετός της περιόδου Δεκέμβρη 2001 - Γενάρη 2002. Βεβαίως, «πριν αλέκτορα φωνήσαι τρις» κι αυτή η υπόσχεση πάρθηκε πίσω, καθώς το υπουργείο Γεωργίας ξεκαθάρισε ότι οι πληγέντες δε θ' αποζημιωθούν για το 100% των ζημιών που προκλήθηκαν στην παραγωγή, στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, δε θα «παγώσουν» τα χρέη τους στην ΑΤΕ και δε θα δανειοδοτηθούν ατόκως για την αντικατάσταση των καταστρεμμένων καλλιεργειών...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ