Τετάρτη 30 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Θα «νεκρώσει» το λιμάνι του Πειραιά την Τετάρτη!

Δεμένα θα είναι όλα τα βαπόρια στα λιμάνια, σε απεργιακό αναβρασμό οι μεταλλεργάτες στη Ζώνη και οι λιμενεργάτες της COSCO // Καθηλωμένα και τα αεροπλάνα

Στο «φουλ» δουλεύουν οι «μηχανές» των συνδικάτων για την προετοιμασία της 24ωρης απεργίας στις 6 Απρίλη και στο πρώτο λιμάνι της χώρας, από τη μία άκρη ως την άλλη της πειραιώτικης περιφέρειας. Συγκεντρώσεις, συνελεύσεις, περιοδείες, εξορμήσεις, συνεδριάσεις συνδικαλιστικών οργάνων έχουν πάρει «φωτιά» για να αποτελέσουν η μάχη της απεργίας και οι απεργιακές συγκεντρώσεις έναν μεγάλο σταθμό, μία ακόμα σημαντική παρακαταθήκη για την κλιμάκωση της οργάνωσης της πάλης της εργατικής τάξης, συνολικά του λαού.

Από χτες ο απεργιακός συναγερμός ηχεί σε όλες τις κατηγορίες πλοίων σε όλα τα λιμάνια της χώρας. Με απόφαση των συνδικάτων τους οι ναυτεργάτες στις 6 Απρίλη κατεβαίνουν στους καταπέλτες με διεκδικητικό πλαίσιο που αφορά όλες τις πλευρές των προβλημάτων που αφορούν τη ζωή τους, όπως η ακρίβεια, η Υγεία, οι ΣΣΕ, οι οργανικές συνθέσεις στα πλοία, οι συνθήκες εργασίας, η ανεργία που έχει αγγίξει «κόκκινο», ο επαναπατρισμός των εγκλωβισμένων ναυτεργατών, η Κοινωνική Ασφάλιση.

Οπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, Θανάσης Ευαγγελάκης, μιλώντας στον «Ριζοσπάστη», με πρωτοβουλία των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, που πρωτοστατούν και στην οργάνωση της απεργίας, αλλά και τις αγωνιστικές διαθέσεις που εκφράζονται μέσα και έξω από τα καράβια, χτες συνεδρίασε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ και αποφάσισε ομόφωνα 24ωρη πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων.

«Η οργή και η αγανάκτηση - συνέχισε - ξεχειλίζουν στους ναυτεργάτες μέσα και έξω από τα καράβια. Στην ακτοπλοΐα έχουμε πολύμηνους ανέργους με το επίδομα της ξεφτίλας των 350 ευρώ. Οι εφοπλιστές της ακτοπλοΐας, εκμεταλλευόμενοι τις καταστάσεις, ακόμα δεν έχουν προχωρήσει σε ναυτολογήσεις και προετοιμασία πλοίων για τη θερινή περίοδο γιατί περιμένουν να δουν αν θα έχουν πελάτες. Δηλαδή, επιβάτες, τουρίστες. Από πάνω απαιτούν, με αφορμή τις αυξήσεις στο πετρέλαιο, περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, μείωση του ΦΠΑ στα καύσιμα, νέες επιδοτήσεις. Οι ποντοπόροι εφοπλιστές αρνούνται από το 2010 να υπογράψουν ΣΣΕ. Ολες οι κυβερνήσεις τούς έχουν εξασφαλίσει πλήθος φοροαπαλλαγών, ακόμα και το πετρέλαιο παίρνουν αφορολόγητο, με νόμους που πέρασαν οι κυβερνήσεις έχουν καταργήσει τις ΣΣΕ στα κατώτερα πληρώματα, ανοίγοντας τον δρόμο συνολικά για την κατάργηση των ΣΣΕ στα πλοία.

Την ίδια ώρα, με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, τα ναύλα για τη μεταφορά LNG καταγράφουν κέρδη χωρίς προηγούμενο. Παράλληλα, κρατούν ναυτεργάτες εγκλωβισμένους στα πλοία, ενώ συνάδελφοί μας που είναι σε πλοία που ταξιδεύουν στη Μαύρη Θάλασσα είναι σε άμεσο κίνδυνο. Για όλα αυτά καλούμε τους ναυτεργάτες να κάνουν δική τους υπόθεση τη μάχη για την απεργία, ώστε να αποτελέσει εφαλτήριο για την κλιμάκωση των αγώνων μας».

«Προειδοποιητική» η απεργία για τους μεταλλεργάτες

Σταθμό για την προετοιμασία της απεργίας στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη αναμένεται να αποτελέσει η σημερινή Γενική Συνέλευση, με παύση των υπερωριών, που θα γίνει στις 4 το απόγευμα στο Πέραμα, του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλαδας. Οπως σημειώνει ο Ακης Αντωνίου, μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου, «στη Συνέλευση θα πρέπει να πάρουμε απόφαση για αναπροσαρμογή κατά πολύ προς τα πάνω του μεροκάματου που προβλέπει η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπογράψαμε πριν από 4 μήνες. Πρόκειται για σημαντική εξέλιξη γιατί για πρώτη φορά κάνουμε κάτι τέτοιο, σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα από την υπογραφή της Σύμβασης. Δεν γίνεται διαφορετικά. Η χασούρα που έχουμε στο μεροκάματο από την ακρίβεια, τους λογαριασμούς είναι μεγάλη. Για μας η απεργία στις 6 Απρίλη είναι προειδοποιητική». Ενόψει άλλωστε της Συνέλευσης γίνονται καθημερινές συγκεντρώσεις και συσκέψεις στους χώρους δουλειάς, όπως αυτή που έγινε στο ναυπηγείο «Σπανόπουλου», όπου ακόμα δεν έχει υπογραφεί η Σύμβαση, με τους εργαζόμενους να είναι αποφασισμένοι να διεκδικήσουν το δίκιο τους. «Δεν είμαστε διατεθειμένοι να πληρώσουμε τα σπασμένα από τους ανταγωνισμούς των επιχειρηματικών ομίλων και των ιμπεριαλιστικών τους κέντρων», αναφέρει.

Αγωνιστικός αναβρασμός και στις προβλήτες της COSCO

Αντίστοιχα, αγωνιστικός αναβρασμός για την προετοιμασία της απεργίας επικρατεί και στους λιμενεργάτες της COSCO. Τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων (ΕΝΕΔΕΠ) είναι χαρακτηριστικά: «Το πρώτο αίτημα που μπαίνει για μας είναι η υπογραφή ικανοποιητικής ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους. Αναμένουμε να μας δώσει η εργοδοσία απάντηση πάνω στο σχέδιο που της έχουμε δώσει, ώστε μετά από 12 χρόνια να υπάρξει ενιαία ΣΣΕ στο λιμάνι. Ολοι οι συνάδελφοι καταλαβαίνουν πόση σημασία έχει αυτό, γιατί είναι αντιμέτωποι με τα απόνερα της κρίσης, τις επιπτώσεις του πολέμου και αυτά είναι στην ημερήσια διάταξη των συζητήσεων.

Σε τετραμελείς οικογένειες συναδέλφων ήρθαν λογαριασμοί στο ρεύμα από 600, 700, ακόμα και 1.300 ευρώ! Υπήρχαν οικογένειες συναδέλφων που ήταν στον χιονιά χωρίς θέρμανση και δεν ήξεραν τι να κάνουν τα παιδιά τους. Δεν είναι απλά ότι περνάς δύσκολα. Αλλά ότι δουλεύεις εδώ μέσα σε αυτές τις συνθήκες της άγριας εκμετάλλευσης για να βγάζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι εκατομμύρια κέρδη από τις πλάτες σου και εσύ πια, και η οικογένειά σου, να μην μπορείς να ικανοποιήσεις βασικές ανάγκες όπως η θέρμανση. Οι εργαζόμενοι αντιλαμβάνονται παράλληλα ότι οι σφοδροί ανταγωνισμοί των ομίλων, όπως αυτοί στο λιμάνι, εύκολα μπορούν να μας βάλουν στο μάτι του κυκλώνα... Γι' αυτό η απεργία στις 6 του Απρίλη πρέπει να αποτελέσει βήμα κλιμάκωσης και οι εργαζόμενοι στο λιμάνι θα προσπαθήσουμε να τα δώσουμε όλα γι' αυτό».

Καθηλωμένα και τα αεροπλάνα στις 6 Απρίλη

Στην 24ωρη απεργία στις 6 Απρίλη θα πάρουν μέρος και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας. Συγκεκριμένα, απόφαση συμμετοχής έχει πάρει η Γενική Συνέλευση της Ενωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας και το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συλλόγου Τηλεπικοινωνιακών ΥΠΑ, καθηλώνοντας τα αεροπλάνα στο έδαφος, στο πλαίσιο της πανεργατικής απεργίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ