Τετάρτη 30 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΥΓΕΙΑ
ΔΗΠΑΚ ΓΙΑΤΡΩΝ
Να καταργηθεί ΤΩΡΑ η διάταξη που καταργεί τη μονιμότητα των ήδη υπηρετούντων γιατρών του ΕΣΥ

Με απόλυση κινδυνεύουν όλοι οι επιμελητές που προσλήφθηκαν την περίοδο της πανδημίας

Την άμεση κατάργηση της διάταξης που καταργεί τη μονιμότητα των ήδη υπηρετούντων γιατρών του ΕΣΥ απαιτεί η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» (ΔΗΠΑΚ) Γιατρών, αναδεικνύοντας ότι το άρθρο 82 του Ν.4915 που ψηφίστηκε πρόσφατα προβλέπει επαναπροκήρυξη της θέσης μετά από 5 χρόνια των επιμελητών Β επί θητεία και μόνο στην περίπτωση που αξιολογηθούν για 2η φορά θετικά.

«Επαναφέρει δηλαδή διάταξη του Ν.3204/2003, που όμως είχε καταργηθεί με τον Ν.3754/2009!», σημειώνει η ΔΗΠΑΚ και θυμίζει το ισχύον καθεστώς, που έχει ως εξής:

  • Οσοι έχουν δύο κρίσεις στο ΕΣΥ - δηλαδή είτε μετά από επαναπροκήρυξη της ίδιας θέσης, είτε καταλάβουν άλλη θέση σε άλλο νοσοκομείο κ.λπ. - εφόσον συμπληρώσουν 5ετία μονιμοποιούνται αυτοδίκαια, με απόφαση μονομελούς οργάνου διοίκησης - διοικητή.
  • Αν υπάρχει μία κρίση στο ΕΣΥ επί θητεία, με τη συμπλήρωση 5ετίας πραγματικής υπηρεσίας στο ΕΣΥ μονιμοποιούνται με «κρίση» από συμβούλιο εντός του ΝΠΔΔ, που είναι η συνέλευση του Τομέα, έπειτα από εισήγηση για τα τυπικά προσόντα από το γραφείο προσωπικού και για τα επιστημονικά προσόντα από τους εισηγητές του τομέα στην αντίστοιχη ειδικότητα, και εν συνεχεία η απόφαση της συνέλευσης του Τομέα διαβιβάζεται στη διοίκηση της ΥΠΕ για τελική.

Αρα, όπως επισημαίνει η ΔΗΠΑΚ, «ο ισχυρισμός του υπουργού Υγείας ότι δεν αλλάζει τίποτα ΔΕΝ ισχύει. Ο κ. Πλεύρης ή δεν γνωρίζει τι ισχύει, άρα οφείλει άμεσα να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, ή γνωρίζει πολύ καλά και επιδιώκει με ύπουλο τρόπο να χτυπήσει τη μονιμότητα των γιατρών που δουλεύουν σήμερα στο δημόσιο σύστημα Υγείας, ανοίγοντας τον δρόμο στο μέλλον για την πλήρη κατάργηση της μονιμότητας.

Πρόκειται για σχεδιασμούς ενταγμένους στα σχέδιά τους για το εμπορευματοποιημένο και ιδιωτικοποιημένο ΕΣΥ. Αν ισχύσει αυτό, κινδυνεύουν με απόλυση όλοι οι επιμελητές που προσλήφθηκαν την περίοδο της πανδημίας».

Η ΔΗΠΑΚ απαιτεί την κατάργηση της διάταξης, μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών, να καταργηθεί ο θεσμός του επιμελητή Β επί θητεία και όλοι οι γιατροί που προσλαμβάνονται να διορίζονται σε μόνιμες θέσεις επιμελητών Β.

Αύριο οι εκλογές στην ΕΙΝΑΠ

Στο μεταξύ, αύριο διεξάγονται οι αρχαιρεσίες της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) για την ανάδειξη του νέου ΔΣ. Η ΔΗΠΑΚ Γιατρών καλεί να μετατραπούν η αγανάκτηση και η οργή σε δύναμη συλλογικής διεκδίκηση και αγώνα, οι νοσοκομειακοί γιατροί να στηρίξουν τα ψηφοδέλτιά της σε ΕΙΝΑΠ και ΟΕΝΓΕ, καθώς «η θέση κάθε συναδέλφου που δεν έγινε γιατρός για να τα κονομάει από τον ανθρώπινο πόνο, που θέλει να ζει με αξιοπρέπεια από τον μισθό του, χωρίς φακελάκια και εξαρτήσεις, που θέλει να προσφέρει τις υπηρεσίες του με επιστημονικά κριτήρια και όχι με κριτήριο την τσέπη του ασθενούς, είναι εδώ».

«Δεν πρόκειται να συμφιλιωθούμε με τη βαρβαρότητα! Σήμερα, στον 21ο αιώνα, με την αλματώδη ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να ζήσουμε τη ζωή που μας αξίζει. Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Η υπεράσπιση της αξιοπρέπειάς μας, της υγείας και της ζωής μας, είναι δική μας υπόθεση. Για απολύτως δωρεάν, σύγχρονες, υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας για όλο τον λαό! Για το δικαίωμα στη ζωή - Για ζωή με δικαιώματα!», υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων στη διακήρυξη της ΔΗΠΑΚ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ