Τετάρτη 30 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΥΓΕΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Διαδηλώνουν σήμερα ενάντια στα νοσοκομεία - επιχειρήσεις

Επόμενος αγωνιστικός σταθμός η πανεργατική πανελλαδική απεργία στις 6 Απρίλη

Ενάντια στη μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ, στην επέκταση των ιδιωτικοποιήσεων και στην παράταση των αναστολών εργασίας διαδηλώνουν σήμερα οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία. Η ΠΟΕΔΗΝ έχει προκηρύξει 3ωρη στάση εργασίας (12 μ. - 3 μ.μ.). Στην Αθήνα η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 12.30 μ.μ. στο υπουργείο Υγείας και θα ακολουθήσει πορεία στη Βουλή.

Στην Κρήτη, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠαΓΝΗ), θα γίνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πύλη του νοσοκομείου, ενώ ανάλογες δράσεις θα πραγματοποιηθούν σε όλη τη χώρα. Επόμενο αγωνιστικό ραντεβού για τους εργαζόμενους στο δημόσιο σύστημα Υγείας είναι η πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 6 Απρίλη.

Υπενθυμίζεται ότι μετά το Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, η κυβέρνηση της ΝΔ, σε συνέχεια της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, φέρνει στη Βουλή νομοσχέδιο για την κύρωση «σύμβασης δωρεάς» με το ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», με την οποία προβλέπεται η δημιουργία νέου νοσοκομείου στη Σπάρτη (το οποίο θα αντικαταστήσει το σημερινό νοσοκομείο) με τη μορφή Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) που θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και, όπως επισημαίνεται, θα «είναι πρότυπο νοσοκομείο, το οποίο θα θέσει τους κανόνες για τη μελλοντική ανάπτυξη παροχών στην Ελλάδα».

Καλώντας στη σημερινή κινητοποίηση, το Σωματείο Εργαζομένων στο Θριάσιο Νοσοκομείο θυμίζει την πρόσφατη δήλωση του υπουργού Υγείας ότι «πιλότος» για τη λειτουργία των νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια είναι το Νοσοκομείο Σαντορίνης - που με τον Ν. 4386/2016 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, «λειτουργεί ως υποκατάστημα» της Ανώνυμης Εταιρείας Μονάδων Υγείας (ΑΕΜΥ ΑΕ) και εφαρμόζει το «τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών, νοσηλείας και ιατρικών πράξεων της ΑΕΜΥ ΑΕ».

Οπως υπογραμμίζει, «η λειτουργία με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και η υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση που συνεπάγεται, αποτέλεσαν βασικούς παράγοντες για την "κατάρρευση" των συστημάτων Υγείας ακόμη και των πιο προηγμένων καπιταλιστικών χωρών μπροστά στην επιδημία».

Αναδεικνύοντας το πώς αξιοποιούνται οι «δωρεές», όπως του Ιδρύματος «Στ. Νιάρχος», τονίζει ότι, σύμφωνα με τη σύμβαση, το ίδρυμα διατηρεί το δικαίωμα του ελέγχου σε ετήσια βάση αλλά και εκτάκτως για όλα τα ζητήματα που αφορούν τα οικονομικά του νοσοκομείου, τη λειτουργία του, τη συντήρησή του κ.λπ., με παροχή προς αυτό όλων των εγγράφων και το δικαίωμα του ελέγχου τους.

«Τα νοσοκομεία - επιχειρήσεις είτε με τη μορφή ΝΠΙΔ είτε με τη μορφή Ανωνύμων Εταιρειών θα λειτουργούν με βάση τις κατευθύνσεις του ΟΔΙΠΥ ΑΕ (για την "αύξηση του ανταγωνισμού μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών νοσοκομείων") και τα κριτήρια "Κοστολόγησης Ομοιογενών Διαγνωστικών Κατηγοριών" (DRGs) που διαμόρφωσε η ΚΕΤΕΚΝΥ ΑΕ (μετεξέλιξη της ΕΣΑΝ ΑΕ) στη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ», τονίζεται στο κάλεσμα.

Πιο συγκεκριμένα, η εφαρμογή των DRGs είναι βασική απαίτηση των ασφαλιστικών εταιρειών, όχι μόνο για να μειωθεί η ασφαλιστική κάλυψη για εξετάσεις και θεραπείες, αλλά και για να διαμορφωθούν παρόμοιοι όροι λειτουργίας μεταξύ δημόσιων νοσοκομείων και ιδιωτικών κλινικών. «Επιβεβαιώνεται επομένως ότι στο νοσοκομείο - επιχείρηση το κόστος λειτουργίας θα καλύπτεται από τις πληρωμές των ασθενών - πελατών, με όσο το δυνατό μικρότερη κρατική χρηματοδότηση», αναφέρει το Σωματείο, ενώ ξεχωρίζει και η παρακάτω αναφορά: «Δεδομένου του ότι στο κόστος λειτουργίας συμπεριλαμβάνεται και η μισθοδοσία του προσωπικού, για να μπορεί το νοσοκομείο - επιχείρηση να είναι "αποδοτικό" και "ανταγωνιστικό" με τις αντίστοιχες ιδιωτικές κλινικές, ώστε να "κλείνει συμφωνίες" με τις ασφαλιστικές εταιρείες και τον ΕΟΠΥΥ (που σχεδιάζεται να λειτουργεί ως ιδιωτική ασφαλιστική) θα πρέπει να έχει όσο το δυνατό λιγότερο και φθηνότερο προσωπικό».

Βαρύ το τίμημα και της «αποκλιμάκωσης»

Στο μεταξύ, βαρύ είναι το τίμημα που εξακολουθεί να πληρώνει ο λαός και στην «αποκλιμάκωση» της πανδημίας, την ώρα που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να αποσύρει ακόμα και τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας που μέχρι χτες επικαλούνταν ως άλλοθι για το έγκλημα που είναι σε εξέλιξη σε βάρος της δημόσιας Υγείας. Σημειώνεται ότι, παράλληλα με το νέο «ραντεβού» με ένα επόμενο πανδημικό κύμα μετά την τουριστική σεζόν που δίνουν τα κυβερνητικά στελέχη, προειδοποιώντας για «μέτρα από Σεπτέμβρη», τα νοσοκομεία συνεχίζουν να στενάζουν αντιμετωπίζοντας και μπαράζ κρουσμάτων σε εργαζόμενους.

Χτες άλλοι 49 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, με αποτέλεσμα το σύνολο των νεκρών από την έναρξη της επιδημίας να ανέρχεται σε 27.392. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 351, εκ των οποίων το 58,4% είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και το 41,6% πλήρως εμβολιασμένοι, ένα ποσοστό που από βδομάδα σε βδομάδα αυξάνεται. Στο μεταξύ και χτες συνεχίστηκε η αύξηση των εισαγωγών (2,72%).

Τα νέα κρούσματα που εντοπίστηκαν ήταν 28.933, εκ των οποίων 11.027 στην Αττική και 2.827 στη Θεσσαλονίκη, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται σε 2.986.882.

Την αναζωπύρωση της πανδημίας μαρτυρά και η αύξηση στο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων (βδομάδα 21 - 27 Μάρτη) στις 8 από τις 13 περιοχές που ελέγχθηκαν: +291% στο Ηράκλειο, +233% στον Αγιο Νικόλαο, +108% στα Ιωάννινα, +41% στην Αττική, +29% σε Θεσσαλονίκη και Χανιά, +20% στην Πάτρα, +13% στο Ρέθυμνο.

Κι ενώ η χώρα βράζει, χιλιάδες εργαζόμενοι στις δημόσιες μονάδες Υγείας παραμένουν σε αναστολή μέχρι το τέλος του χρόνου, χιλιάδες συμβασιούχοι κρατούνται σε ομηρία και απειλούνται με απόλυση, το υπάρχον προσωπικό έχει ξεπεράσει τα όριά του και υπονομεύεται η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του λαού.

Οριακή η κατάσταση στα νοσοκομεία

Χαρακτηριστική είναι η κραυγή αγωνίας από τους εργαζόμενους στο ΠαΓΝΗ, όπου παραμένει αποψιλωμένη από προσωπικό η Μονάδα Εντατικής Παρακολούθησης Καρδιοπαθών (ΜΕΠΚ), με αποτέλεσμα σήμερα να μην πληροί τις προϋποθέσεις ασφαλούς λειτουργίας.

Το Σωματείο υπογραμμίζει ότι περισσότερο από το ένα τρίτο του προσωπικού της ΜΕΠΚ είναι συμβασιούχοι (επικουρικοί, ΣΟΧ), ενώ η μία θέση εντατικολόγου δεν επαρκεί για την πλήρη κάλυψή της. Επίσης, ο εφημερεύων καρδιοχειρουργός καλύπτει - παράλληλα με τη ΜΕΠΚ - την Καρδιοχειρουργική κλινική, επείγοντα καρδιοχειρουργικά περιστατικά από όλη την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα (στα ΤΕΠ), επείγουσες θεραπευτικές παρεμβάσεις (π.χ. περικαρδιοκέντηση) που μπορεί να χρειαστούν σε ασθενείς που νοσηλεύονται σε άλλες κλινικές του νοσοκομείου, ενώ αν προκύψει ένα έκτακτο χειρουργείο καρδιάς, αυτό συχνά απασχολεί τον γιατρό για ώρες.

Η Καρδιοχειρουργική κλινική παραμένει εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο συγχωνευμένη με τη Θωρακοχειρουργική και την Αγγειοχειρουργική, με κοινό νοσηλευτικό προσωπικό, με αποτέλεσμα καρδιοχειρουργικά περιστατικά να μένουν περισσότερες μέρες στη ΜΕΠΚ.

«Εχουμε τονίσει επανειλημμένα την ανάγκη επαναλειτουργίας της Καρδιοχειρουργικής κλινικής ως αυτόνομου νοσηλευτικού τμήματος. Η ανάπτυξή της είναι περισσότερο από αναγκαία λόγω των αυξανόμενων περιστατικών και της μοναδικότητάς της ως τριτοβάθμιας κλινικής στη Νοτιοανατολική Ελλάδα», σημειώνει το Σωματείο και προσθέτει ότι δεν τηρούνται ούτε τα ελάχιστα όρια ασφαλείας και η σύσταση επιστημόνων για αναλογία νοσηλευτών προς ασθενείς (στις ΜΕΠΚ) 1 προς 3, η οποία συσχετίζεται με μείωση της ενδονοσοκομειακής θνησιμότητας. Επίσης, λόγω υποστελέχωσης, ο χρόνος εργασίας συχνά «υπερβαίνει κατά μέσο όρο τις 8 ώρες ανά 24ωρο σε περίοδο 1 βδομάδας», ενώ παραβιάζεται και η ελάχιστη 11ωρη ημερήσια ανάπαυση, αφού οι νοσηλευτές συχνά υποχρεώνονται σε διπλοβάρδιες με δύο νυχτερινά τη βδομάδα, ενώ τους οφείλονται τουλάχιστον 70 ρεπό και πολλές μέρες άδειας του 2020 και του 2021.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ