Σελ. /28
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Μάρτη 2022 - αριθ. φύλλου: 13970

ΜΕΓΑΛΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ
Την Παρασκευή στο Σύνταγμα μιλάει ο λαός! Οχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, να σταματήσει η εμπλοκή της Ελλάδας!

  • Στις 8 μ.μ., θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας
  • Πλούσια δράση από τις Κομματικές Οργανώσεις σε όλη τη χώρα, με συσκέψεις, εκδηλώσεις και αντιπολεμικές πρωτοβουλίες

ΣΕΛ.  5,    7

«Πόντιος Πιλάτος» για την ακρίβεια, εφησυχασμός για τις ελλείψεις προϊόντων

Για να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι τα σπασμένα της ακρίβειας και του πολέμου, απαιτείται τώρα:

  • Επίταξη αποθεμάτων και εισαγωγών σε είδη διατροφής και ζωοτροφές όπου καταγράφεται έλλειμμα. Διάθεσή τους χωρίς χονδρεμπορικό και βιομηχανικό κέρδος
  • Πλαφόν στις τιμές βασικών ειδών διατροφής
  • Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης
  • Μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής των αγροτών, κατοχύρωση κατώτερων εγγυημένων τιμών που να τους εξασφαλίζουν την επιβίωση

ΣΕΛ.  4

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ούτε θύτης ούτε στόχος

Για τους εργαζόμενους και τον λαό, που βλέπουν ανήσυχοι τη φωτιά του πολέμου να φουντώνει και παλεύουν να τα βγάλουν πέρα με την ακρίβεια, την ενεργειακή φτώχεια και τις «πολεμικές» ανατιμήσεις, είναι προκλητικό το κλίμα ευφορίας που καλλιεργούν η κυβέρνηση και τα επιτελεία της για τις αποφάσεις της Συνόδου της ΕΕ.

Το βασικό κείμενο που συμφώνησαν οι «27» είναι η «Στρατηγική Πυξίδα» της ΕΕ. Ενα σχέδιο πολεμικής προπαρασκευής για τα επόμενα 10 τουλάχιστον χρόνια, που μεταξύ άλλων προβλέπει την περαιτέρω στρατιωτικοποίηση της ΕΕ, την ένταση των μηχανισμών καταστολής στα κράτη - μέλη και βέβαια την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών, που θα πληρώσουν οι λαοί.

Γι' αυτό το κείμενο, χαρακτηριστικό της νέας, πιο επικίνδυνης φάσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, ελάχιστα ακούσαμε από τα χείλη της κυβέρνησης, που το συμφώνησε και με τα δυο χέρια.

Για να μην αναφέρουμε την αφωνία του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων αστικών κομμάτων, που στηρίζουν και με αυτόν τον τρόπο αποφάσεις όπως: Τη δημιουργία μιας δύναμης 5.000 στρατιωτών σε πλήρη ετοιμότητα για συμμετοχή σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Την αυξημένη συμβολή - και οικονομική - των κρατών-μελών στη στρατιωτική θωράκιση και πολεμική προετοιμασία της ΕΕ. Την εμβάθυνση των παλιών και την ανάπτυξη νέων περιφερειακών συμμαχιών, που ρίχνουν λάδι στη φωτιά της αντιπαράθεσης των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ με τη Ρωσία και την Κίνα.

Η συμφωνία των κομμάτων του «ευρωατλαντικού τόξου» σε όσα αποφάσισε η Σύνοδος της ΕΕ αποκαλύπτει πόσο βαθιά συναινούν στη συμμετοχή της χώρας στον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό και στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Η κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και οι άλλοι έχουν τεράστια ευθύνη για το ναρκοπέδιο όπου στέκεται ο λαός. Ολα τα άλλα, που εμφανίζουν ως «διαφορές», είναι «περί όνου σκιάς», για να ενσωματώνουν τη λαϊκή ανησυχία και δυσαρέσκεια.

Η Σύνοδος - με μεγάλες αντιθέσεις και παζάρια - αποφάσισε επίσης την αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου με υγροποιημένο (LNG) αμερικανικό. Αλήθεια, τι καλό έχουν να περιμένουν τα λαϊκά στρώματα απ' αυτήν την απόφαση; Είτε το αέριο γράφει «made in USA» είτε «made in Russia», ο λαός θα συνεχίσει να πληρώνει πανάκριβα τη θέρμανση και το ρεύμα. Αρα, προς τι τα πανηγύρια;

Κι όμως, υπάρχουν κάποιοι που τρίβουν τα χέρια τους με τις αποφάσεις της Συνόδου της ΕΕ. Οχι για να τα ...ζεστάνουν από το κρύο, όπως κάνει η πλειοψηφία του κόσμου, αλλά επειδή μυρίζονται νέα κέρδη με ουρά. Για την ακρίβεια, «τσουνάμι» νέων κερδών.

Ανάμεσά τους, πρώτοι και καλύτεροι οι Ελληνες εφοπλιστές, με τον μεγαλύτερο παγκόσμια στόλο μεταφοράς LNG. Αρπάζοντας την ευκαιρία από τα μαλλιά, παζαρεύουν ήδη τα επόμενα συμβόλαια με τις αμερικανικές εταιρείες παραγωγής και σχεδιάζουν τη ναυπήγηση δεκάδων νέων πλοίων για να ανταποκριθούν στις αυξημένες μεταφορικές ανάγκες.

Οπως ψιθυρίζεται, μάλιστα, η κυβέρνηση έχει στα σκαριά νέα πακέτα «διευκολύνσεων» και φοροαπαλλαγών, για να δικαιώσει και με το παραπάνω τις προσδοκίες του εφοπλιστικού κεφαλαίου.

Την ίδια ώρα, μια χούφτα επιχειρηματικοί όμιλοι, που τα σχέδιά τους επιταχύνονται στη σκιά του πολέμου, ετοιμάζονται να ξεκοκαλίσουν τα δεκάδες δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης, για έργα και υποδομές της «πράσινης ανάπτυξης», κατασκευάζοντας τερματικούς σταθμούς υποδοχής και αποθήκευσης LNG, αλλά και νέα αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, στο όνομα της «ενεργειακής αυτονόμησης» της ΕΕ και της ανάδειξης της χώρας σε ενεργειακό κόμβο.

Οσο λοιπόν ξεδιπλώνονται οι συνέπειες του πολέμου και βαθαίνει η συμμετοχή της χώρας σ' αυτόν, τόσο ξεχωρίζουν πιο καθαρά οι κερδισμένοι και οι χαμένοι. Αποκαλύπτεται όμως και κάτι άλλο: Οτι οι θέσεις τους δεν άλλαξαν πριν και μετά τον πόλεμο. Και ότι ο λαός πλήρωνε και πληρώνει τα «σπασμένα» της καπιταλιστικής κερδοφορίας σε ανάπτυξη και κρίση, σε πόλεμο και ειρήνη, με ένταση της εκμετάλλευσης, ακόμα και με το ίδιο του το αίμα.

Αυτό του ζητάνε να κάνει και τώρα, όταν του λένε να στοιχηθεί με την «εθνική γραμμή» της μεγαλύτερης εμπλοκής στον ιμπεριαλιστικό σχεδιασμό και στον πόλεμο. Να αποδεχτεί δηλαδή να γίνεται η Ελλάδα πολεμικό ορμητήριο σε βάρος άλλων λαών και ο ίδιος στόχος των αντίπαλων στρατοπέδων.

Στο χέρι του είναι λοιπόν να πει το μεγάλο «όχι»: Οχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, όχι στη συμμετοχή της χώρας, όχι ξένες βάσεις στην Ελλάδα, όχι Ελληνες φαντάροι έξω από τα σύνορα. Αυτό το «όχι» θα ακουστεί μυριόστομα και την Παρασκευή, από το μεγάλο συλλαλητήριο του ΚΚΕ στο Σύνταγμα!


ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 6 ΑΠΡΙΛΗ
Ανεβάζουν ρυθμούς τα συνδικάτα για την επιτυχία της μεγάλης μάχης

Στις 11 π.μ. στο Σύνταγμα η συγκέντρωση της Αθήνας. Την ίδια ώρα σε Θεσσαλονίκη και Πειραιά. Συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα


ΣΕΛ.  18   -   19


Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΡΚΟ
Εκβιασμοί για δικαστική κάλυψη στις ομαδικές απολύσεις

ΣΕΛ.  17
ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΝΑ ΤΟΥ ΔΟΘΕΙ ΑΣΥΛΟ
Κύμα αλληλεγγύης στον πρόσφυγα μαθητή Σ. Καμαρά

ΣΕΛ.  23
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΤΕ ΧΑΝΙΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να κλείσουν η βάση της Σούδας και όλα τα ορμητήρια των ΝΑΤΟικών

Πλούσια συζήτηση στην εκδήλωση όπου μίλησε την Κυριακή ο Γ. Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ


ΣΕΛ.  13
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ημερίδα για τη συμπλήρωση 30 χρόνων από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ

Αύριο Τετάρτη στις 6.30 μ.μ. στην έδρα της ΚΕ, στον Περισσό, με ομιλητή τον Δ. Κουτσούμπα. Θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις


ΣΕΛ.  3
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ
Αποφάσεις - «λάδι στη φωτιά» της ενεργειακής φτώχειας

ΣΕΛ.  4

Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ