Τετάρτη 30 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΑΝΩΤΑ ΤΑ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ
Βαρύ φόρο αίματος πληρώνει η εργατική τάξη για τα κέρδη της εργοδοσίας
  • Αλλα δύο θανατηφόρα εργατικά «ατυχήματα» χτες, ένα στην Κόρινθο και ένα στην Αθήνα
  • Εφτά οι νεκροί εργάτες μέσα σε οχτώ μέρες

Από τη χτεσινή έκρηξη στην Κόρινθο που άφησε πίσω έναν νεκρό εργαζόμενο

Eurokinissi

Από τη χτεσινή έκρηξη στην Κόρινθο που άφησε πίσω έναν νεκρό εργαζόμενο
Δύο ακόμα νεκροί εργαζόμενοι χτες, σε χώρους δουλειάς, ήρθαν να προστεθούν στον βαρύ φόρο αίματος που πληρώνει συνολικά η εργατική τάξη, για να μεγαλώνουν τα κέρδη τους οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Αυτήν τη φορά το ένα θύμα ήταν ένας 32χρονος Ινδός μετανάστης, εργαζόμενος σε μονάδα παραγωγής τροφίμων και εκδηλώσεων (catering), στην Κόρινθο, όπου σημειώθηκε πυρκαγιά και εν συνεχεία έκρηξη που ακούστηκε σχεδόν σε όλη την πόλη, περίπου στις 12.20 τα μεσάνυχτα της Δευτέρας προς Τρίτη. Το άλλο θύμα ήταν 62χρονος εργαζόμενος σε εργολαβική εταιρεία που είχε αναλάβει τον καθαρισμό δέντρων στον δήμο Αργυρούπολης - Ελληνικού, ο οποίος σκοτώθηκε πέφτοντας από μεγάλο ύψος.

Σε ό,τι αφορά το πρώτο περιστατικό, σύμφωνα με πληροφορίες, η Πυροσβεστική Υπηρεσία που είχε σπεύσει στην επιχείρηση για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, ενημερώθηκε εκείνη την ώρα για την ύπαρξη ατόμου μέσα στο κτίριο, κάτι που δυστυχώς επιβεβαιώθηκε εν συνεχεία.

Ο άτυχος 32χρονος διέμενε στην περιοχή, δεν είχε οικογένεια και συγγενείς στην Ελλάδα και αναζητείται ποια ακριβώς ήταν η σχέση εργασίας του με την επιχείρηση (φύλαξη ή καθαριότητα), μετά και από σχετικό αίτημα που κατατέθηκε στην Επιθεώρηση Εργασίας από το Εργατικό Κέντρο Κορίνθου.

Τα αίτια του συμβάντος αναζητούνται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ενώ πιθανολογείται ότι η πυρκαγιά οφείλεται σε διαρροή υγραερίου και έκρηξη σε φιάλες, γι' αυτό και προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές στο κτίριο.

«Κάτω από την πίεση της απειλής της ανεργίας και της αυξανόμενης φτώχειας, πολλοί αναγκάζονται να δουλέψουν παίρνοντας μεγάλο ρίσκο για τη ζωή τους, χωρίς κατάλληλα μέτρα προστασίας, χωρίς τα απαραίτητα εργαλεία εργασίας και με τρομερή εντατικοποίηση», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, για τον δεύτερο χτεσινό θάνατο εργάτη, στο Ελληνικό. Το Συνδικάτο σημειώνει ότι «η πίεση αυτή είναι τεράστια ειδικά στις υπηρεσίες που έχουν ιδιωτικοποιηθεί, προκειμένου να απολαμβάνει ο εργολάβος το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος».

Αναδεικνύει επίσης τις τεράστιες ευθύνες των δημοτικών αρχών, ενώ καλεί τους εργαζόμενους με τη συμμετοχή τους στην απεργία της 6ης Απρίλη να βροντοφωνάξουν «φτάνει πια! Δεν θα περιμένουμε πότε θα έρθει η δική μας η σειρά!».

Θυμίζουμε ότι η προηγούμενη βδομάδα είχε ξεκινήσει με την τραγική είδηση για τον χαμό τριών εργαζομένων σε εργοστάσιο στα Γρεβενά, οι οποίοι εξαϋλώθηκαν μετά από σφοδρή έκρηξη. Την ίδια μέρα ένας μετανάστης εργάτης έπεφτε νεκρός σε «ατύχημα» σε μεταφορική εταιρεία στον Ασπρόπυργο, αφού παρασύρθηκε από όχημα κατά τη διάρκεια φορτοεκφόρτωσης. Την Πέμπτη 24/3 είχαμε το πέμπτο θύμα της βδομάδας, έναν Ινδό εργαζόμενο σε ιχθυοκαλλιέργειες στην Αιτωλοακαρνανία.

Εχασε τα δάχτυλά του

Ενα ακόμα εργατικό «ατύχημα» σημειώθηκε χτες το πρωί, αυτήν τη φορά σε εργαστήριο ζωοτροφών στη Βιομηχανική Περιοχή της Λάρισας. Ο άνδρας, ηλικίας 45 ετών, σύμφωνα με πληροφορίες, τραυμάτισε σοβαρά το αριστερό χέρι του με αποτέλεσμα τον ακρωτηριασμό των δαχτύλων του. Ο 45χρονος μεταφέρθηκε στο εφημερεύον Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, χωρίς τελικά να μπορέσει να σώσει τα δάχτυλά του. Σήμερα, στο εργοστάσιο που έγινε το ατύχημα, θα βρεθεί αντιπροσωπεία του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Λάρισας.

Κινητοποίηση στην Ξάνθη για τη δικαίωση της οικογένειας αδικοχαμένου εργαζόμενου

Συνεχίζει τις κινητοποιήσεις κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής της δίκης για το θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» στην ΕΛΒΙΖ το 2017, που κόστισε τη ζωή στον εργάτη Φώτη Γριβάκη, η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ν. Ξάνθης.

Η Ενωση καλεί όλα τα σωματεία του νομού στην κινητοποίηση, σήμερα, Τετάρτη, στις 9 π.μ. έξω από τα δικαστήρια Ξάνθης για να απαιτηθεί η άμεση δικαίωση της οικογένειας του θύματος αλλά και της εργατικής τάξης του νομού, που μετρά μεγάλο αριθμό νεκρών εργατών σε εργοδοτικά εγκλήματα τα τελευταία χρόνια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ