Τρίτη 30 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Ενας στους πέντε διασωληνωμένους πεθαίνει εκτός ΜΕΘ

Μια ωμή παραδοχή της βαρβαρότητας...

Εγγραφο από το σύστημα διαχείρισης κλινών ΜΕΘ που κυκλοφόρησε την περασμένη Παρασκευή: Από τις 5 Μάρτη στην αναμονή για ένα κρεβάτι ΜΕΘ!
Εγγραφο από το σύστημα διαχείρισης κλινών ΜΕΘ που κυκλοφόρησε την περασμένη Παρασκευή: Από τις 5 Μάρτη στην αναμονή για ένα κρεβάτι ΜΕΘ!
«Προφανώς και υπάρχουν θάνατοι (σ.σ. διασωληνωμένων) εκτός ΜΕΘ. Πάντα υπήρχαν. Αλλά είναι πολύ μικρό ποσοστό των θανάτων εκτός ΜΕΘ, περίπου 20%...». Αυτή ήταν η απάντηση που έδωσε η Β. Παπαευαγγέλου, μέλος της κυβερνητικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων, στην πρόσφατη ενημέρωση του υπουργείου, παρουσιάζοντας με τον πιο κυνικό τρόπο την τραγική πραγματικότητα που διαμορφώνει η κυβερνητική πολιτική στα δημόσια νοσοκομεία. Ηταν μια απάντηση που ήρθε λίγο μετά την τοποθέτηση του αναπ. υπουργού Β. Κοντοζαμάνη, ότι τάχα δεν περιμένει μεγάλο χρονικό διάστημα κάποιος για κρεβάτι ΜΕΘ... Απαντήσεις - πρόκληση, την ίδια στιγμή που μόνο στην Αττική εδώ και 20 μέρες, σταθερά και καθημερινά πάνω από 100 διασωληνωμένοι μένουν εκτός ΜΕΘ, κάποιοι απ' αυτούς περιμένουν μέχρι και 20 μέρες για να βρεθεί κρεβάτι (βλ. και το σχετικό έγγραφο για την αναμονή της ντροπής).

Πράγματι, πάντα πέθαιναν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ. Αλλωστε, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, το 25% των ελάχιστων δημόσιων κρεβατιών ΜΕΘ που διέθετε η χώρα έμενε κλειστό εδώ και 15 χρόνια. Γιατί όλες οι κυβερνήσεις αρνούνταν να κάνουν τις απαραίτητες μόνιμες προσλήψεις για το εξειδικευμένο προσωπικό που απαιτεί η στελέχωσή τους, να εξασφαλίσουν τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Πράγματι κάθε χρόνο, είτε με τη γρίπη, είτε με τον κορονοϊό, είτε πολυτραυματίες, άνθρωποι διασωληνωμένοι ξεψυχούν σε κοινούς θαλάμους, περιμένοντας να βρεθεί ένα κρεβάτι εντατικής θεραπείας, που θα αυξήσει κατά πολύ τις πιθανότητες να κρατηθούν στη ζωή.

Ομως, είναι αντιεπιστημονικό και απάνθρωπο να παρουσιάζεται ως «κανονικότητα», ως κάτι το φυσιολογικό το ότι ένα «μικρό ποσοστό 20%», τουλάχιστον ο ένας στους πέντε ανθρώπους, διαχρονικά στερείται το δικαίωμα να δώσει τη μάχη για τη ζωή του.

Πρόκειται για έγκλημα που φέρει την υπογραφή όλων των κυβερνήσεων και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ και που σήμερα «εξεγείρονται» και παριστάνουν πως... ανατριχιάζουν από την ωμή αυτή πραγματικότητα, που έχει διαμορφώσει η δική τους πολιτική, που θεωρεί την ανθρώπινη ζωή «δαπάνη προς εξορθολογισμό».

Δεν συμβιβαζόμαστε με τη βαρβαρότητα

Η κυνική παραδοχή προκάλεσε την άμεση αντίδραση της «Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης» (ΔΗΠΑΚ) Γιατρών, επισημαίνοντας σε ανακοίνωσή της ότι «η επιτροπή ειδικών του υπουργείου από την πρώτη στιγμή ανάγει την αντιμετώπιση της πανδημίας σε ζήτημα ατομικής ευθύνης, με καλέσματα για υπομονή και υποταγή, με καταγγελίες ακόμα και σε αγωνιστικές πρωτοβουλίες και κινητοποιήσεις στο όνομα δήθεν της διασποράς, με αντιφάσεις στα ίδια τους τα λεγόμενα για να υπηρετήσουν τελικά τις κάθε φορά κυβερνητικές επιλογές και ευθύνες».

«Δεν πέσαμε από τα σύννεφα», σημειώνεται στην ανακοίνωση, που συνεχίζει: «Αυτή η δήλωση έρχεται να προστεθεί σε ψέματα, αλλοίωση και παραπληροφόρηση. Ποιος δεν θυμάται την αντίστοιχη δήλωση του υφυπουργού Υγείας, "Οσοι συμπολίτες μας χρήζουν ΜΕΘ σε σύντομο χρονικό διάστημα η ανάγκη αυτή καλύπτεται και σε κάθε περίπτωση παρέχεται πριν την εισαγωγή στη ΜΕΘ η απαραίτητη αναπνευστική υποστήριξη σε κάθε ασθενή" ή του πρωθυπουργού ότι "το ΕΣΥ άντεξε, αντέχει και θα αντέχει", τη στιγμή που οι αναμονές για ένα κρεβάτι σε ΜΕΘ ξεπερνούν τους εκατό ασθενείς, τη στιγμή που υπάρχει διασωληνωμένος ασθενής από τις 5 Μάρτη σε κοινό θάλαμο;

Η εφιαλτική κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής που βιώνουν καθημερινά ασθενείς και υγειονομικοί, αντιμετωπίζεται από τα κυβερνητικά επιτελεία με απροκάλυπτο κυνισμό.

Η θλιβερή απολογητική της επιστήμης, η καθ' έδρας παραδοχή της βαρβαρότητας σαν "φυσικό φαινόμενο", εξυπηρετεί τη συστράτευση με την απάνθρωπη πολιτική που βάζει την ανθρώπινη ζωή στη ζυγαριά του οικονομικού κόστους.

Σε περίπτωση που ενδιαφέρεται κανείς από την επιτροπή ειδικών, τους ενημερώνουμε λοιπόν ότι η πλειοψηφία των συναδέλφων νοσοκομειακών γιατρών δεν θεωρεί φυσιολογικό το 2021 να χάνονται άνθρωποι επειδή ένα χρόνο τώρα δεν άνοιξε επαρκής αριθμός ΜΕΘ, παρά τις προειδοποιήσεις. Δεν συμβιβάζεται με την επιλογή να μη γίνονται οι αναγκαίες προσλήψεις για να στελεχωθούν τα τμήματα, να μην ανοίγουν τα νοσοκομεία που έκλεισαν. Δεν υιοθετούν τα απάνθρωπα κριτήριά τους για το ποιος θα σωθεί ή όχι.

Εδώ και τώρα να επιταχθούν κρεβάτια σε ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα για να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Εδώ και τώρα να γίνουν όλες οι αναγκαίες προσλήψεις. Για αυτά θα πείτε ποτέ κουβέντα, κύριοι της επιτροπής;».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ