«Τρέχουν» οι διεργασίες και στο Κυπριακό, με μπροστάρισσα τη Βρετανία
Μετά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που έδωσε νέα ώθηση στο ευρω-τουρκικό παζάρι, σε όλα τα πεδία, χτες ανακοινώθηκε ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θα επισκεφτούν την Τουρκία την επόμενη Τρίτη, 6 Απρίλη.
Στο τραπέζι θα τεθούν όλοι οι τομείς του παζαριού, ενώ διακηρυγμένη προτεραιότητα και των δύο πλευρών είναι και η οργάνωση «Διάσκεψης για τη Μεσόγειο», στην οποία αναφέρθηκαν και μετά την τελευταία Σύνοδο της ΕΕ.
Ειδικό βάρος αναμένεται να έχει και το Κυπριακό, ειδικά μπροστά στην άτυπη 5μερή Διάσκεψη που οργανώνει στα τέλη Απρίλη ο ΟΗΕ, στη Γενεύη.
Τις τελευταίες μέρες παρατηρείται μάλιστα νέα διπλωματική «κινητικότητα», ειδικά από την πλευρά της Βρετανίας. Την περασμένη βδομάδα βρέθηκε στην Κύπρο ο υπεύθυνος Κυπριακού στο βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, Ετζάι Σιάρμα, που είχε σειρά επαφών με την κυπριακή κυβέρνηση αλλά και στα Κατεχόμενα, καταγράφοντας - όπως μεταδίδουν κυπριακά ΜΜΕ - «απόψεις πέρα από τις επίσημες θέσεις των δύο ηγεσιών».
Στο μεταξύ, ενδεικτική ήταν η τοποθέτηση του Βρετανού πρώην ΥΠΕΞ Τζακ Στρο σε διαδικτυακή εκδήλωση με τίτλο «Το μέλλον της Κύπρου», όπου μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι η αναζήτηση δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδιακής λύσης δεν οδήγησε σε αποτέλεσμα επειδή «η νότια Κύπρος» θέλει να προσαρτήσει τον «βορρά» και πρόσθεσε ότι η λύση των δύο κρατών είναι αυτή που πρέπει «να υπάρχει πρωταρχικά στο μυαλό», για την οποία πρέπει να εργαστεί και η Βρετανία. Ο ίδιος πρότεινε μεταξύ άλλων να αρχίσουν απευθείας πτήσεις προς τα Κατεχόμενα, αναφέροντας ότι τα τελευταία χρόνια στο Λονδίνο είχε γίνει συγκεκριμένος προγραμματισμός σε αυτήν την κατεύθυνση, επιμένοντας ότι κάτι τέτοιο θα αποτελέσει «μέρος της ομαλοποίησης» αλλά και ότι η «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου» πληροί όλα τα κριτήρια ως «κράτος».
Σημειωτέον, στην ίδια εκδήλωση μίλησε και ο εκπρόσωπος του ηγέτη του ψευδοκράτους, Εργκιούν Ολγκούν, που είπε ότι κατά πάσα πιθανότητα στη Γενεύη δεν θα βρεθεί κοινός παρονομαστής και μετά από ένα μήνα πιθανώς θα γίνει νέα συνάντηση.
Τις δηλώσεις Στρο υποδέχτηκε με μεγάλη ικανοποίηση ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ. «Σε αυτό το στάδιο, τόσο για την ειρήνη και την ηρεμία στην Κύπρο καθώς και περιφερειακά, η Ελλάδα, η Τουρκία, η Βρετανία, ίσως η Αμερική, ίσως η Ρωσία, ίσως η Γαλλία, όλοι χρειάζονται μια διαρκή, δίκαιη, ολοκληρωμένη και βιώσιμη συμφωνία σε αυτήν τη σημαντική γωνιά της Ανατολικής Μεσογείου, προκειμένου να βρεθεί η ειρήνη σε αυτήν την περιοχή. Ο μόνος στόχος μας είναι να υπογράψουμε μια μόνιμη συμφωνία», είπε μεταξύ άλλων ο Τατάρ, μιλώντας στην τουρκική εφημερίδα «Μιλιέτ».