Τρίτη 30 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Δεν θυσιάζουμε τη ζωή μας για τα κέρδη τους!

Μαζικές κινητοποιήσεις από σωματεία και φορείς σε Τούμπα, Καλαμαριά, Εύοσμο - Κορδελιό

ΚΟΡΔΕΛΙΟ - ΕΥΟΣΜΟΣ
ΚΟΡΔΕΛΙΟ - ΕΥΟΣΜΟΣ
Με συγκεντρώσεις και πορείες, στις γειτονιές του δήμου Ευόσμου - Κορδελιού, της Τούμπας και της Καλαμαριάς, σωματεία και φορείς της Θεσσαλονίκης συνέχισαν τη δράση τους το Σαββατοκύριακο για την υπεράσπιση της υγείας και του περιβάλλοντος, ενάντια στον αυταρχισμό και την καταστολή.

Προβάλλοντας κοινές διεκδικήσεις, σάλπισαν ξεσηκωμό και κάλεσαν το λαό να μπει αποφασιστικά στη μάχη για την υπεράσπιση της ζωής και των δικαιωμάτων του.

Απαίτησαν να ενισχυθούν τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, να επαναλειτουργήσουν τα Νοσοκομεία «Παναγία» και Λοιμωδών, μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα σχολεία και τα πανεπιστήμια. Επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, χωρίς αποζημίωση. Μέτρα για την προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος από τη λειτουργία των βιομηχανιών.

Επίσης, πρόβαλαν την ανάγκη για στήριξη του εισοδήματος και των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων, για προστασία των ανέργων.

Διαμήνυσαν ότι δεν θα δεχθούν καμία περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων με πρόσχημα τον κορονοϊό και απαίτησαν να μπει τέρμα στην αστυνομοκρατία και την κρατική καταστολή!

Το απόγευμα του Σαββάτου ο εργαζόμενος λαός του δήμου Ευόσμου - Κορδελιού, που το προηγούμενο διάστημα βρέθηκε κάτω από αυστηρά περιοριστικά μέτρα, διαμήνυσε δυνατά την απόφασή του να μην ανεχθεί άλλο να παίζουν τη ζωή του κορόνα - γράμματα.

ΚΟΡΔΕΛΙΟ - ΕΥΟΣΜΟΣ
ΚΟΡΔΕΛΙΟ - ΕΥΟΣΜΟΣ
Οι κάτοικοι των Δυτικών συνοικιών έχουν έναν παραπάνω λόγο να παλεύουν για μέτρα προστασίας της υγείας, καθώς περικυκλώνονται από επικίνδυνες δραστηριότητες βιομηχανιών που βάζουν τα κέρδη τους πάνω από την προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος. Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από τη δυσοσμία των ΕΛΠΕ, την καύση απορριμμάτων στην ΤΙΤΑΝ και θα ενταθεί από τη νέα επένδυση που ετοιμάζεται στη Σίνδο για μονάδες αποτέφρωσης επικίνδυνων υγειονομικών υλικών.

Από το βήμα της συγκέντρωσης, στην πλατεία Ευόσμου, ο Πάρις Σαρρής, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων Φαρμάκου - Καλλυντικού Κεντρικής Μακεδονίας, σημείωσε: «Δεν δεχόμαστε να πεθάνουμε για τα κέρδη τους. Δεν φοβόμαστε ούτε την κυβερνητική καταστολή ούτε τις απειλές των εργοδοτών. Δεν συμβιβαζόμαστε με την μπόχα και τις καρκινογόνες ουσίες που πνίγουν τις γειτονιές και τα σχολεία των παιδιών μας. Βάζουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες». Επίσης, εξέφρασε την αλληλεγγύη των σωματείων και των φορέων στους εργαζόμενους της «Edilmac» στα μεταλλεία της Ολυμπιάδας (βλ. σελ. 17). Ακόμη πρόβαλε τις διεκδικήσεις του λαού της περιοχής για μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής από τη δραστηριότητα των ΕΛΠΕ, μαζικές προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για να καλυφτούν οι ανάγκες του υποστελεχωμένου Κέντρου Υγείας Ευόσμου. Ανέδειξε δε την ανάγκη να εκπονηθεί σχέδιο οριστικής μετεγκατάστασης των ΕΛΠΕ και άλλων τέτοιων βιομηχανιών εκτός αστικού ιστού συνολικά, με ευθύνη του κράτους και με έξοδα των ίδιων των βιομηχανιών, ώστε να προστατευθεί η υγεία των κατοίκων και να αποφευχθεί ο κίνδυνος μεγάλων βιομηχανικών ατυχημάτων.

ΤΟΥΜΠΑ
ΤΟΥΜΠΑ
Ακολούθησε μαχητική πορεία που κατέληξε στο θεατράκι στον πεζόδρομο του Κορδελιού, όπου ο λαός της περιοχής ανανέωσε το αγωνιστικό του ραντεβού για τις κινητοποιήσεις που προγραμματίζονται το επόμενο διάστημα ενάντια στη βιομηχανική ρύπανση.

Να επαναλειτουργήσουν τα Νοσοκομεία Λοιμωδών και «Παναγία»

Η σκυτάλη την Κυριακή πέρασε στον εργαζόμενο λαό της Τούμπας και της Καλαμαριάς.

Τη συγκέντρωση μπροστά στην Αγία Βαρβάρα στην Τούμπα χαιρέτισαν ο Αγγελος Γεράκης, εκ μέρους του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, ο οποίος αναφέρθηκε στην κατάσταση στους χώρους δουλειάς, η Δέσποινα Ασλανίδου, εκ μέρους του Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών Τούμπας (μέλος της ΟΓΕ), η οποία στάθηκε στην ανάγκη στελέχωσης του ΚΥ Τούμπας και επαναλειτουργίας του Νοσοκομείου Λοιμωδών. Επίσης, χαιρέτισαν ο Στυλιανός Παγουλάτος, εκ μέρους του Πολιτιστικού - Αθλητικού Συλλόγου Απόφοιτων και Φίλων Παπάφειου «Ιωάννης Παπάφης», ο οποίος αναφέρθηκε στην κατάσταση στα αθλητικά κέντρα, και ο Νίκος Αβραμίδης, εκ μέρους της Ενωσης Γονέων μαθητών Δ' δημοτικής κοινότητας Δ. Θεσσαλονίκης, που μίλησε για την ανάγκη ασφαλούς επαναλειτουργίας των σχολείων.

Ακολούθησε μαχητική πορεία στις γειτονιές που κατέληξε στο πάρκο του Αγίου Θεράποντα.

ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ
ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ
Στην Καλαμαριά η μαχητική διαδήλωση ξεκίνησε από τον πεζόδρομο του δημαρχείου. Μέσα από τα πανό και τα συνθήματά τους, σωματεία και φορείς πρόβαλαν την απαίτηση να στηριχθούν οι δομές Υγείας της περιοχής και να επαναλειτουργήσει το Νοσοκομείο «Παναγία».

Η κινητοποίηση αφού σάλπισε ξεσηκωμό στις γειτονιές της Καλαμαριάς, κατέληξε στη μαρίνα της Αρετσούς. Εκεί η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Καλαμαριάς (μέλος της ΟΓΕ), Τιτίκα Δελιγκά, ανέδειξε ότι ο λαός της περιοχής, παράλληλα με τον αγώνα για την προστασία της υγείας και ενάντια στον αυταρχισμό και την καταστολή, δίνει τη μάχη για να σταματήσει το έγκλημα της ιδιωτικοποίησης της μαρίνας.

Τις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν στον Εύοσμο οργάνωσαν τα Σωματεία: Οικοδόμων και εργαζομένων στα δομικά υλικά και τις κατασκευές, Εργαζομένων σε επιχειρήσεις παραγωγής επισιτιστικών προϊόντων, Εμποροϋπαλλήλων, Κατεργασίας ξύλου, Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών - Επισιτιστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕΠΕ), Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ), Εργαζομένων ΟΤΑ και δημοτικών επιχειρήσεων, Γραφικών Τεχνών και Τύπου - Χάρτου, Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας, Εργαζομένων φαρμάκου - καλλυντικού & συναφών επαγγελμάτων, Λογιστών, Συνταξιούχων ΙΚΑ «Η ΕΝΟΤΗΤΑ».

Επίσης ο Σύλλογος Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων, ο Σύνδεσμος Κατασκευαστών Δερμάτων και Γουναρικών Νομού Θεσσαλονίκης, η Επιτροπή Αγώνα Ταξί, οι Σύλλογοι Γυναικών Τούμπας, Ευόσμου και Καλαμαριάς, η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας, η Ενωση Γονέων Δ' Δημοτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, ο Πολιτιστικός Αθλητικός Σύλλογος «Ι. Παπάφης» και οι Σύλλογοι Φοιτητών Γεωπονίας, Ηλεκτρολόγων - Μηχανολόγων, Οδοντιατρικής, Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Νομικής, Μουσικών Σπουδών ΑΠΘ, ΤΕΦΑΑ και Ιατρικής.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ