Τρίτη 30 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΝΕ ΣΤΟ ΑΠΘ
Μήνυμα διεκδίκησης της ζωής και των δικαιωμάτων του λαού και της νεολαίας

Μαζικότατη εκδήλωση το Σάββατο, με ομιλητή τον Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκο Αμπατιέλο

MotionTeam

Με μια εκδήλωση υψηλού συμβολικού χαρακτήρα, οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στα Πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης έστειλαν ηχηρό μήνυμα ενάντια στον κρατικό αυταρχισμό και την καταστολή, μήνυμα διεκδίκησης της ζωής και των δικαιωμάτων του λαού και της νεολαίας. Στον ίδιο ακριβώς χώρο, που περίπου έναν μήνα πριν η κυβέρνηση επιχείρησε να τρομοκρατήσει τους φοιτητές που αγωνίζονται για την ασφαλή επαναλειτουργία των πανεπιστημίων με την καταστολή και τη βία, στον προαύλιο χώρο της Πρυτανείας του ΑΠΘ, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου η μεγάλη εκδήλωση με τίτλο: «Ως εδώ! Σπάμε το φόβο. Παίρνουμε τη ζωή στα χέρια μας!».

Τον αγωνιστικό τόνο στην εκδήλωση έδωσαν τα μέλη της ΚΝΕ, που κρατώντας στα χέρια σημαίες του Κόμματος, στέκονταν στο ίδιο ακριβώς σημείο που πριν από έναν μήνα πολλοί από τους ίδιους μέσα από την κινητοποίηση των φοιτητικών συλλόγων τους έφραζαν το δρόμο στις κλούβες της αστυνομίας, που μετέφεραν έξω από το Πανεπιστήμιο με τη βία τους προσαχθέντες φοιτητές, ακόμα και εκλεγμένους συνδικαλιστές, και φώναζαν δυνατά τα συνθήματα: «Κανένας φόβος καμιά υποταγή, όλοι στον αγώνα για την ανατροπή!» και «Αγώνας, γνώση, τόλμη κι αντοχή, εμπρός για ΚΝΕ γερή και μαζική».

Η έναρξη της εκδήλωσης έγινε με ζωντανή παρουσίαση του τραγουδιού «Μικρόκοσμος» από μέλη και φίλους της ΚΝΕ. Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί, από τον Δημήτρη Ραπτάκη, καθηγητή στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ, και τον Ηλία Κονδύλη, αναπληρωτή καθηγητή στο Τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ, και η κεντρική ομιλία, από τον Νίκο Αμπατιέλο, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ.

«Η νεολαία και ο λαός της Θεσσαλονίκης βροντοφώναξε "ως εδώ!"»


MotionTeam

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο Ν. Αμπατιέλος επισήμανε μεταξύ άλλων: «Οι χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες της Θεσσαλονίκης τα καταφέρατε! Είμαστε σήμερα εδώ, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο... Στο σημείο που λίγες μέρες πριν τα ΜΑΤ έκριναν σκόπιμο να περικυκλώσουν τον ίδιο τον Αριστοτέλη! Ενα χρόνο μετά, το Πανεπιστήμιο ζωντανεύει ξανά!

Κόντρα σ' όλους αυτούς που ήθελαν να επιβληθεί "σιγή νεκροταφείου", κόντρα σ' όλους αυτούς που ήθελαν να βάλουν τα δικαιώματά μας στο γύψο, κόντρα σε όσους πίστευαν ότι θα μας κλείσουν το στόμα.

(...) Δεν διαλέγουμε να δώσουμε "τόπο στην οργή" από αυτά που ζει σήμερα η νεολαία, αλλά να δώσουμε "τρόπο" στην οργή: Με οργανωμένη απειθαρχία σε κάθε αδικία, με ανυποχώρητο αγώνα ενάντια στο σύστημα της εκμετάλλευσης και τις μεταλλάξεις του!».

Στη συνέχεια, ο Νίκος Αμπατιέλος τόνισε μεταξύ άλλων πως το σύστημα «δείχνει τα δόντια του» από φόβο, μπροστά στο ξέσπασμα της αγανάκτησης των εργαζομένων, της νέας γενιάς, που συσσωρεύεται, και πρόσθεσε πως αν και η ΝΔ είναι ο γνήσιος εκφραστής του δόγματος «νόμος και τάξη», η ένταση της καταστολής και του αυταρχισμού έχει και την υπογραφή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Και καταλήγοντας σημείωσε: «Σε αυτό το σκηνικό που διαμορφώνεται, ένα είναι το ζητούμενο: Να είναι δυνατό το ΚΚΕ, να είναι δυνατή η ΚΝΕ, για να παλέψουμε ακόμα πιο μαχητικά, πιο αποφασιστικά στα σωματεία, στους εργασιακούς χώρους, στις γειτονιές, στους συλλόγους, εκεί που σπουδάζει η νέα γενιά».

Στο χαιρετισμό του, ο Δημήτρης Ραπτάκης, καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ, αναφέρθηκε στη σύνδεση της όξυνσης της κρατικής καταστολής με τη διαχρονική πολιτική των αστικών κυβερνήσεων που χτυπά το δικαίωμα στη δημόσια, δωρεάν Ανώτατη Εκπαίδευση και πρόσθεσε πως πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, μαζί με τους φοιτητές και τους εργαζόμενους, δεν πρέπει να επιτρέψουν τη μετατροπή των πανεπιστημίων σε επιχείρηση, τη νομοθετική και φυσική καταστολή των δικαιωμάτων και των λαϊκών αναγκών.

Ο Ηλίας Κονδύλης στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην ταξική διάσταση των επιπτώσεων της πανδημίας στο πλαίσιο του καπιταλισμού, που έσπασαν στην πράξη το αφήγημα του δήθεν «αταξικού ιού», αλλά και το πώς η αποτυχημένη διαχείρισή της συνδέεται με την όξυνση της καταστολής, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Οταν η ελπίδα ξεθωριάζει, η κόπωση από την αναποτελεσματική διαχείριση γενικεύεται, οι μύθοι καταρρέουν και το μικρόβιο της αμφισβήτησης της "ιστορικής ανωτερότητας" του καπιταλισμού μεταδίδεται... οι αστικές κυβερνήσεις επιχειρούν να μονώσουν τις κοινωνικές αντιδράσεις διά της καταστολής και της περιστολής των δημοκρατικών δικαιωμάτων».

  • Εκτενή αποσπάσματα από την ομιλία του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκου Αμπατιέλου, στην εκδήλωση θα δημοσιεύσουμε στο αυριανό φύλλο, στο 4σέλιδο «Νεολαία».

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ