Τρίτη 30 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Στέρεψε από οξυγόνο το Νοσοκομείο Καρδίτσας

Λόγω βλάβης έγινε αναγκαστική μεταφορά ασθενών στα Τρίκαλα. Καταστράφηκαν 100 δόσεις εμβολίων λόγω ...ακατάλληλου ψυγείου στο Κέντρο Υγείας της πόλης

Από παλιότερη κινητοποίηση στο Νοσοκομείο
Από παλιότερη κινητοποίηση στο Νοσοκομείο
Την οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι δημόσιες μονάδες Υγείας στη Θεσσαλία, με αποτέλεσμα ασθενείς και υγειονομικοί να είναι διαρκώς εκτεθειμένοι, ήρθαν να επιβεβαιώσουν δύο περιστατικά από την Καρδίτσα.

Πιο συγκεκριμένα, σοβαρό πρόβλημα με το σύστημα παροχής οξυγόνου αντιμετώπισε χτες το πρωί το Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας, καθώς ο κεντρικός μειωτής παροχής οξυγόνου από το πρωί δεν έδινε πίεση στο νοσοκομείο.

Εξαιτίας αυτού του προβλήματος, στο Νοσοκομείο των Τρικάλων διακομίστηκαν 13 άτομα από τις απλές κλινικές COVID-19, ένα άτομο από τη ΜΕΘ COVID-19 και ένα άτομο από την απλή ΜΕΘ, δηλαδή συνολικά 15 ασθενείς. Οι υπόλοιποι που χρειάζονταν να έχουν υψηλή παροχή οξυγόνου, εξυπηρετήθηκαν από φορητές συσκευές και από τα αποθέματα του δικτύου.

Εκ μέρους της ΚΟ Θεσσαλίας του ΚΚΕ ο βουλευτής Γιώργος Λαμπρούλης έκανε παρέμβαση στον διοικητή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόβλημα είχε εντοπιστεί από το δεύτερο κύμα της πανδημίας, ωστόσο δεν υπάρχει εφεδρικό μηχάνημα στο νοσοκομείο, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των νοσηλευομένων, καθώς πλέον αυξήθηκαν οι ανάγκες για παροχή οξυγόνου σε ασθενείς.

Το πρόβλημα αποκαταστάθηκε τελικά το μεσημέρι και η επαναφορά των ασθενών από το Νοσοκομείο Τρικάλων στο Νοσοκομείο Καρδίτσας θα γίνει σήμερα. Παράλληλα, συνεχίζεται η αύξηση των νοσηλευομένων με COVID-19 στο νοσοκομείο, καθώς η βδομάδα έκλεισε με 50 άτομα στις κλινικές COVID-19 και τις ΜΕΘ, όταν πριν από 4 μέρες ήταν 35 και την προηγούμενη βδομάδα 23.

Οπως καταγγέλλει η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείου και ΚΥ νομού Καρδίτσας, το πρόβλημα με την παροχή οξυγόνου «είναι το αποτέλεσμα της λειτουργίας του νοσοκομείου "στο τέρμα" εδώ και πέντε μήνες. Είναι όμως και αποτέλεσμα της χρόνιας υποβάθμισης και των διαχρονικών ελλείψεων ώστε να εξασφαλίζονται έγκαιρα οι αναγκαίες εφεδρείες σε υποδομές, εγκαταστάσεις και εξοπλισμούς.

Ειδικά μέσα στον τελευταίο χρόνο της πανδημίας που υπάρχει πολλαπλασιασμός στην κατανάλωση οξυγόνου, που κλινικές μετατρέπονται η μία μετά την άλλη σε COVID, που χειρουργεία και τακτικά ιατρεία υπολειτουργούν ή και διακόπτονται πλήρως, που υποδομές πλημμυρίζουν πότε από τον "Ιανό" και πότε από μία απλή βροχούλα, η πραγματικότητα αποκαλύπτει την ανάγκη άμεσης και δραστικής ενίσχυσης.

Αλλο τόσο "στο τέρμα" εργάζεται το ιατρικό, νοσηλευτικό και υπόλοιπο προσωπικό του νοσοκομείου (...) Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι γιατροί της ΜΕΘ που όλοι προσέτρεξαν σήμερα, ανεξάρτητα από ρεπό, για να υποστηρίξουν τους ασθενείς στην έκτακτη ανάγκη που παρουσιάστηκε».

Καταστράφηκαν 100 εμβόλια

Στα παραπάνω έρχονται να προστεθούν οι καταγγελίες του Συλλόγου Εργαζομένων στο Κέντρο Υγείας Καρδίτσας ότι στις 24 Μάρτη έγινε αναγκαστική καταστροφή 100 δόσεων εμβολίων, επειδή η συσκευασία των φιαλιδίων ήρθε σε επαφή με τα τοιχώματα του ψυγείου και πάγωσαν.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων αναδεικνύει τις ευθύνες της 5ης ΥΠΕ και της κυβέρνησης, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Το υπουργείο Υγείας μάς προμήθευσε αρχικά με ψυγείο για την αποθήκευση των εμβολίων, το οποίο είναι ακατάλληλο. Από την πρώτη στιγμή δεν λειτούργησε σωστά με αποτέλεσμα να μην επιτυγχάνονται οι επιθυμητές θερμοκρασίες βάσει των οδηγιών της εταιρείας του εμβολίου. Σχετικά ενημερώθηκε άμεσα ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας, ο οποίος προέβη σε αγορά ψυγείου, οικιακού τύπου. Το υπάρχον ψυγείο δεν μπορεί να εξασφαλίσει την απαιτούμενη ασφάλεια συντήρησης των εμβολίων. Επιπρόσθετα, παρά την τακτική και συχνή καταμέτρηση της θερμοκρασίας του ψυγείου, είναι συχνές οι αυξομειώσεις της θερμοκρασίας συντήρησης».

Επιπλέον, ο Σύλλογος υπογραμμίζει ότι το Κέντρο Υγείας δεν διέθετε ποτέ γεννήτρια. «Μετά από το αίτημά μας, προμηθευτήκαμε μια χειροκίνητη γεννήτρια», σημειώνει.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ