Τρίτη 30 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Συνεχίζεται το «μαρτύριο της σταγόνας» για χιλιάδες εργαζόμενους

Για έναν ακόμα μήνα καλούνται να επιβιώσουν με τα ψίχουλα των «μέτρων στήριξης» οι εργαζόμενοι, σύμφωνα με τις χτεσινές ανακοινώσεις του υπουργείου Εργασίας, σε αντίθεση πάντα με τον πακτωλό παροχών στους επιχειρηματικούς ομίλους. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Κ. Χατζηδάκη, ισχύει και για τον μήνα Απρίλη η δυνατότητα αναστολής συμβάσεων για τις πληττόμενες επιχειρήσεις, όσο και γι' αυτές που παραμένουν κλειστές με δημόσια εντολή. Η αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους παραμένει στα 534 ευρώ για ολόκληρο τον μήνα, ποσό που υπολείπεται ακόμα και από τον κατώτερο μισθό (550 ευρώ καθαρά). Σημειώνεται ότι το μέτρο της αποζημίωσης ειδικού σκοπού αποδείχτηκε εργαλείο περικοπής του εργατικού εισοδήματος για την περίοδο της πανδημίας, καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ο μέσος όρος της αποζημίωσης αυτής για τους εργαζόμενους, από τον Μάρτη του 2020, διαμορφώθηκε μόλις στα 474 ευρώ!

Ταυτόχρονα με το πετσόκομμα του εισοδήματος των εργαζομένων, το «δίχτυ προστασίας» για το οποίο προκλητικά επαίρεται η κυβέρνηση, αφήνει παντελώς ακάλυπτους τους ανέργους, καθώς το μέτρο για δίμηνη επέκταση της τακτικής επιδότησης όσων ανέργων η επιδότηση λήγει μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα, εξαιρεί και πάλι τη συντριπτική πλειοψηφία τους. Είναι ενδεικτικό ότι με βάση τα επίσημα στοιχεία του ΟΑΕΔ, για τον μήνα Φλεβάρη και ενώ ήταν σε ισχύ τα ίδια ακριβώς μέτρα, από τους 1.147.791 ανέργους έλαβαν επιδότηση μόλις 228.665 (οι 107.267 απ' αυτούς ήταν εποχικοί τουριστικών επαγγελμάτων). Δηλαδή, 919.126 άνεργοι δεν έλαβαν ούτε ένα ευρώ, κάτι που πρόκειται να επαναληφθεί και για τον μήνα Απρίλη, στη βάση των χτεσινών ανακοινώσεων.

Παράλληλα, το κράτος θα συνεχίσει να επιδοτεί τις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων σε ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας, μέχρι και τον Ιούνη του 2021, ενώ μέχρι τον ίδιο μήνα επεκτείνεται και το μέτρο «Συν-Εργασία», μέσα από το οποίο οι επιχειρήσεις που το εφάρμοσαν, επιβάλλουν στους εργαζόμενους μείωση του μισθού τους μέχρι και 20%.

Τέλος, μέσα στον Απρίλη το Δημόσιο θα καταβάλει το ποσό που του αναλογεί για το Δώρο Πάσχα, ενώ θα καταβληθεί η αποζημίωση ειδικού σκοπού για τον μήνα Μάρτη στους καλλιτέχνες που είναι ενταγμένοι στο σχετικό μητρώο και τους εργαζόμενους σε τουριστικά επαγγέλματα όπως ξεναγοί, τουριστικοί συνοδοί κ.λπ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ