Σελ. /28
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Μάρτη 2021 - αριθ. φύλλου: 13721

Εγκλημα να χάνονται ζωές και ο ιδιωτικός τομέας Υγείας να θησαυρίζει
  • Πάνω από 130 ήταν και χτες οι διασωληνωμένοι ασθενείς σε όλη τη χώρα που περίμεναν για ένα κρεβάτι ΜΕΘ, αλλά η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να επιτάξει τα ιδιωτικά θεραπευτήρια και επιτίθεται με χημικά στους υγειονομικούς που διαδηλώνουν!
  • Αρνητικό ρεκόρ με 4.340 κρούσματα χτες. Ξεπέρασαν τους 8.000 οι θάνατοι από την αρχή της πανδημίας

ΣΕΛ.  4  -  5,   10  -  12,   17  -  18

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ακτινογραφία

Με «πανηγυρικούς» υποδέχονται η κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα το λεγόμενο Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, καλλιεργώντας κάλπικες προσδοκίες ότι μπορεί τάχα να «μεταμορφώσει» τη χώρα προς όφελος του λαού. Μια απλή «ακτινογραφία» του, όμως, δείχνει το ακριβώς αντίθετο...

Καταρχάς, αφού όλοι παραδέχονται πως «δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα», το ερώτημα που γεννιέται είναι: Πού θα βρεθούν τα πάνω από 750 δισ. ευρώ; Απάντηση, από τους προϋπολογισμούς των κρατών - μελών και από δάνεια με «εγγύηση» της ΕΕ, έναντι μελλοντικών εισπράξεων. Ολα αυτά θα φορτωθούν στις πλάτες των λαών σε βάθος πολλών δεκαετιών.

Το δεύτερο ερώτημα είναι πού θα πάνε αυτά τα λεφτά. Κυβέρνηση και ΕΕ δεν αφήνουν ούτε εδώ πολλά στη φαντασία: Τα χρήματα είναι «συστημένα» και θα πάνε ως δάνεια, «διευκολύνσεις», άμεσες επιδοτήσεις και υποδομές, για να εγγυηθούν τις κερδοφόρες επενδύσεις των επιχειρηματικών ομίλων στα «πράσινα» και «ψηφιακά» πεδία της οικονομίας.

Δεν θα πάνε ούτε για νέες ΜΕΘ, νοσοκομεία, προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, ούτε για σχολεία, αίθουσες και καθηγητές, για να ανοίξουν σχολεία και σχολές με όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας. Ούτε για Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ώστε οι εργαζόμενοι να μην πηγαινοέρχονται σαν σαρδέλες. Ούτε βέβαια για την αύξηση μισθών και συντάξεων.

Τρίτο ερώτημα είναι πώς θα γίνονται οι εκταμιεύσεις των δόσεων. Η διαδικασία είναι και εδώ παραπάνω από γνώριμη, μετά από τρία μνημόνια αλλά και τα «ευρωπαϊκά εξάμηνα» της ΕΕ: «Για να πάρεις, δίνεις». Παίρνεις για τους επιχειρηματικούς ομίλους και δίνεις ...επίσης για τους επιχειρηματικούς ομίλους, αντιλαϊκά μέτρα, αναδιαρθρώσεις, αντεργατικές ανατροπές.

Γι' αυτόν το λόγο οι «αλλαγές στην αγορά εργασίας», οι «ανατροπές του αιώνα» που φέρνει η κυβέρνηση με τη 10ωρη δουλειά, τα νέα χτυπήματα στη συνδικαλιστική οργάνωση και δράση, φιγουράρουν ψηλά στο «εθνικό σχέδιο ανάκαμψης» του κεφαλαίου, που η κυβέρνηση καταθέτει στην ΕΕ για την εκταμίευση χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Τέταρτο ερώτημα: Μήπως παρ' όλα αυτά έχει κάτι να περιμένει ο λαός απ' αυτήν την «κοσμογονία» που περιγράφουν στην οικονομία και στο κράτος τα επόμενα χρόνια, με τους πακτωλούς των ευρωπαϊκών και κρατικών κονδυλίων; Δεν είναι καλό ότι «θα δημιουργηθούν 200.000 θέσεις εργασίας», όπως λένε;

Πράγματι, κάτι έχει να περιμένει ο λαός: «Πράσινα» χαράτσια, σαν αυτά των «ιδίων πόρων» που νομοθέτησαν πρόσφατα, πανάκριβο ρεύμα από τις ΑΠΕ, που θα μεγαλώσει κι άλλο την ενεργειακή φτώχεια, νέο χτύπημα στο βιωτικό του επίπεδο, με τα απλησίαστα «πράσινα» προϊόντα, από αυτοκίνητα μέχρι σπίτια. Και ένα «ψηφιακό» αστικό κράτος, ακόμα πιο «αποτελεσματικό» στο να υλοποιεί τάχιστα την αντιλαϊκή πολιτική, να πετσοκόβει δαπάνες, να «μαζεύει» μέχρι και την τελευταία πεντάρα από επαγγελματίες και λαϊκά νοικοκυριά, να ανοίγει «δρόμους» για το κεφάλαιο, υπονομεύοντας κι άλλο τις λαϊκές ανάγκες.

Οσο για την «ένεση στην απασχόληση», εδώ πια ντρέπεται και το ψέμα. Οι υποτιθέμενες 200.000 θέσεις εργασίας ούτε κατά διάνοια δεν θα «εξισορροπήσουν» τις εκατοντάδες χιλιάδες που χάνονται και θα χαθούν εξαιτίας της κρίσης. Ακόμα κι αυτές που θα δημιουργηθούν θα είναι προσωρινές, κακοπληρωμένες στην πλειοψηφία τους και με τους όρους γαλέρας που έχουν διαμορφώσει όλες διαδοχικά οι κυβερνήσεις, ως προϋπόθεση για τη θωράκιση της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Την ίδια ώρα, όπως οι ίδιοι παραδέχονται, η εισαγωγή των νέων τεχνολογιών, που στο πλαίσιο της εργατικής εξουσίας και της κοινωνικοποιημένης οικονομίας θα απελευθερώσει τις μεγάλες δυνατότητες για την ικανοποίηση των αναγκών του λαού, στον καπιταλισμό αξιοποιείται για την ένταση της εκμετάλλευσης και των μηχανισμών παρακολούθησης και καταστολής, με στόχο το οργανωμένο εργατικό - λαϊκό κίνημα.

Απ' όπου και να το πιάσει κανείς, ο μόνιμος στόχος της ΕΕ, της άρχουσας τάξης και όλων των αστικών κομμάτων για ανάκαμψη των κερδών βρίσκεται στον αντίποδα των σύγχρονων κοινωνικών - λαϊκών αναγκών. Με την οργανωμένη δράση του, ο λαός μπορεί να βάλει στο προσκήνιο το πραγματικό ερώτημα: «Ανάπτυξη για ποιον;». Και να δώσει απάντηση με βάση τις δικές του προτεραιότητες, την πάλη για έναν δρόμο ανάπτυξης που στο επίκεντρο θα έχει τις δικές του ανάγκες και όχι τα κέρδη των λίγων.


MotionTeam

MotionTeam

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΝΕ ΣΤΟ ΑΠΘ
Οργανωμένη απειθαρχία σε κάθε αδικία, ενάντια στο σύστημα της εκμετάλλευσης και τις μεταλλάξεις του!

Η πανεπιστημιούπολη γέμισε ξανά ζωή από τους εκατοντάδες νεολαίους που συμμετείχαν στην εκδήλωση, το περασμένο Σάββατο, με κεντρικό ομιλητή τον Ν. Αμπατιέλο, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ


ΣΕΛ.  15

ΛΑΡΚΟ
Σε απεργιακή ετοιμότητα ξανά οι εργαζόμενοι


ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ
Προσήλωση ΕΕ - κυβέρνησης σε φυλακές ψυχών στα νησιά

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συνάντηση Μητσοτάκη - Γιόχανσον


ΣΕΛ.  23
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΕΒΕ
Διαδηλώνουν σήμερα σε Αθήνα και άλλες πόλεις
  • Διεκδικούν μέτρα ουσιαστικής προστασίας για την υγεία και το εισόδημα
  • Στην πλατεία Κάνιγγος, στις 6.30 μ.μ., καλούν η ΟΒΣΑ, άλλες Ομοσπονδίες και Σύλλογοι

ΣΕΛ.  21
ΔΙΑΝΟΜΕΙΣ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ
Στάση εργασίας και μοτοπορεία για ΣΣΕ και μέσα προστασίας

Σήμερα, με αφετηρία το Σύνταγμα, στις 12 μ.


ΣΕΛ.  10
ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αύριο το 2ο επεισόδιο της σειράς για το 1821

ΣΕΛ.  8
ΒΟΥΛΗ - ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ ΓΙΑ Ν. ΠΑΠΠΑ
Συνυπεύθυνοι ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ για τη σημερινή κατάντια στα ΜΜΕ

Η παραπομπή αφορά την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών | «Παρών» ψήφισε το ΚΚΕ


ΣΕΛ.  4   -   6

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ