ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Μάρτη 2021
Σελ. /28
Καύσιμη ύλη

«Αν δεν καταφέρουμε μια συνεννόηση με την Κίνα, θα βρεθούμε σε μια κατάσταση ανάλογη με εκείνη που επικράτησε στην Ευρώπη παραμονές του Α' Παγκοσμίου Πολέμου», δήλωσε τις προάλλες το «γεράκι» της αμερικανικής διπλωματίας, ο Χένρι Κίσινγκερ, προβλέποντας μάλιστα ότι μια ενδεχόμενη κρίση θα είναι «ακόμη πιο δύσκολο να ελεγχθεί», λόγω της διαθέσιμης στρατιωτικής τεχνολογίας. Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που ακούγονται αυτά από «παλιές καραβάνες» του αμερικανικού ιμπεριαλισμού. Το γεγονός όμως ότι πυκνώνουν οι προβλέψεις για στρατιωτική κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης, με αναφορές στην περίοδο πριν τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο ή και στον Μεσοπόλεμο, είναι αποκαλυπτικό για την «καύσιμη ύλη» που συσσωρεύεται επικίνδυνα, σε μια περίοδο που η πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ απειλείται ανοιχτά από την Κίνα. Αλλωστε και οι τελευταίες εξελίξεις στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα και τη Ρωσία επιβεβαιώνουν την πορεία σε τεντωμένο σκοινί, όπου συνυπάρχουν η ένταση και η προσπάθεια επίτευξης προσωρινών συμβιβασμών, που γίνονται όμως όλο και πιο σύνθετοι. Οσο για τη στάση των ΗΠΑ απέναντι στην Κίνα, ο Κίσινγκερ σημείωσε ότι «ο Τραμπ είχε συγκρουσιακή μέθοδο διαπραγμάτευσης, η οποία δεν μπορεί να εφαρμοστεί επ' αόριστον», αλλά σε κάθε περίπτωση, η προηγούμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ «εξέφρασε τις βαθιές ανησυχίες που έχουν οι Αμερικανοί για την εξέλιξη της παγκόσμιας οικονομίας». Και επειδή οι «ανησυχίες» αυτές της αμερικανικής αστικής τάξης παραμένουν και εντείνονται, δεν είναι δύσκολο να ερμηνευτούν και οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν απέναντι στους βασικούς ανταγωνιστές των ΗΠΑ...

Μάταιη...

«Δύο πράγματα φταίνε για τη μη ανάσχεση της πανδημίας: Οι μεταλλάξεις και οι διαδηλώσεις»... Η παραπάνω πρόκληση, που επαναλαμβάνεται διαρκώς από τα κυβερνητικά στελέχη τις τελευταίες μέρες, συμπληρώνεται από κάτι «στοιχεία», σύμφωνα με τα οποία υπάρχει αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο στη Ν. Σμύρνη. Η προσπάθεια στοχοποίησης της μαζικής λαϊκής διαμαρτυρίας βγάζει μάτι, όπως και ότι πρόκειται για έναν ακόμα απαράδεκτο αντιπερισπασμό από την κυβέρνηση, που φέρει την αποκλειστική ευθύνη για την υπερμετάδοση του ιού συνολικά στην Αττική και σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, ως αποτέλεσμα της εγκληματικής πολιτικής της. Με λαθροχειρίες όμως και καταστολή «δεν βγαίνει η πανδημία», όπως εύστοχα φωνάζουν και στις κινητοποιήσεις τους συνδικάτα και φορείς, διεκδικώντας ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής των εργαζομένων και του λαού. Οσο για το αν οι διαδηλώσεις είναι εστίες υπερμετάδοσης, όπως τις παρουσιάζει η κυβέρνηση, εμείς θα θυμίσουμε ότι η ίδια η πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας και υποψήφια βουλευτής επικρατείας της ΝΔ, Μίνα Γκάγκα, έλεγε τον περασμένο Γενάρη ότι παρόλο που υπήρχε φόβος έξαρσης μετά τη μεγαλειώδη λαϊκή κινητοποίηση στο Εφετείο για τη δίκη της ΧΑ, «ευτυχώς δεν είδαμε κρούσματα το επόμενο 20ήμερο στην Αθήνα».

... προσπάθεια

Χαρακτηριστικές είναι όμως και ορισμένες έρευνες που γίνονται στις ΗΠΑ, μετά τις μαζικές κινητοποιήσεις για τη δολοφονία του Τζ. Φλόιντ, που επιβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει συσχετισμός ανάμεσα στις διαδηλώσεις και σε ενδεχόμενη αύξηση των κρουσμάτων. Μια από τις πιο πρόσφατες μελέτες, με τίτλο «Διαδηλώνοντας την εποχή της Covid-19», δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Harvard και μεταξύ άλλων σημειώνει: «Το ποσοστό της μετάδοσης του ιού ανάμεσα σε διαδηλωτές είναι εντυπωσιακά μικρό: Μόλις 2,5%». Σε άλλη έρευνα (περιοδικό «Forbes») καταγράφεται ποσοστό μετάδοσης κάτω από 1,5% σε πόλεις των ΗΠΑ όπου έγιναν μαζικές διαδηλώσεις. Το πρώτο κείμενο μάλιστα σημειώνει ότι «οι συγκεντρώσεις σε εξωτερικούς χώρους με πειθαρχημένη κοινωνική αποστασιοποίηση έχει πολύ χαμηλότερους κινδύνους», όπως έχουν δηλώσει και στη χώρα μας πολλοί λοιμωξιολόγοι. Η κυβέρνηση στοχοποιεί τις διαδηλώσεις όχι επειδή νοιάζεται για τη δημόσια υγεία, αλλά επειδή θέλει να ξεμπερδεύει με τη λαϊκή διαμαρτυρία και διεκδίκηση, μπροστά στα αδιέξοδα που συνεπάγεται για τους εργαζόμενους, τον λαό και τη νεολαία η πολιτική διαχείρισης της πανδημίας και της κρίσης με κριτήριο τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Το «μάθημά» της όμως το πήρε πολλές φορές μέχρι τώρα και θα συνεχίσει να το παίρνει με οργανωμένη απειθαρχία στα αντιλαϊκά της σχέδια.

Χρήματα τέλος

Μόνο ως εμπαιγμός στους βιοπαλαιστές αγρότες της Θεσσαλίας, που επλήγησαν από τον «Ιανό» και ζητάνε να μειωθούν τα αρδευτικά τέλη του 2020 και τα ενοίκια για τα δημοτικά χωράφια, ακούγεται η απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών ότι «δεν υπάρχουν άλλα χρήματα στα κρατικά ταμεία φέτος, τέλειωσαν, καθώς έπεσαν πολλά μαζεμένα», εννοώντας την πανδημία, τον «Ιανό», τους σεισμούς και τις καταστροφές από τον καιρό σε διάφορες περιοχές της χώρας! Τα ακούνε αυτά οι αγρότες και τους γυρίζει το μάτι! Πώς γίνεται - αναρωτιούνται - το κράτος να ετοιμάζει σχέδια για την εκταμίευση δεκάδων δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και για τους ίδιους να μην υπάρχει ούτε σεντ για να επιβιώσουν και να συνεχίσουν να καλλιεργούν τα χωράφια τους μετά τις καταστροφές; Πώς γίνεται να παζαρεύει η κυβέρνηση εξοπλιστικά προγράμματα δισ. ευρώ και οι ίδιοι να παρακαλάνε για αποζημιώσεις μερικών χιλιάδων ευρώ αλλά ανταπόκριση να μη βρίσκουν; Για το λαό και τις ανάγκες του, λοιπόν, ακόμα και για τις πιο στοιχειώδεις, δεν περισσεύει φράγκο, την ώρα που το κεφάλαιο ετοιμάζεται να καταβροχθίσει ένα ακόμα πακέτο ενισχύσεων και επιδοτήσεων, με έμφαση στις «πράσινες» επενδύσεις, πολλές από τις οποίες προορίζονται για τον αγροτοδιατροφικό τομέα. Και δεν είναι μόνο ότι οι βιοπαλαιστές αγρότες θα περνάνε των παθών τους τον τάραχο κάθε φορά που θα ανοίγουν οι ουρανοί, αλλά θα κληθούν από πάνω, μαζί με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, να αποπληρώσουν μέχρι δεκάρας τα λεφτά που τώρα πακετάρονται για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους μέσα από το κυβερνητικό και το ευρωπαϊκό σχέδιο ανάκαμψης.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1596 Γεννιέται ο Γάλλος φιλόσοφος και μαθηματικός Ρενέ Ντεκάρτ (Καρτέσιος).

1927 Το υπουργείο Παιδείας καταρτίζει επιτροπή «για την καταπολέμηση του κομμουνισμού εις τα σχολεία».

1931 Ιδρύεται η Εργατική Εστία.

1944 Δραπετεύουν από το Στρατόπεδο Χαϊδαρίου 30 μέλη και στελέχη του ΚΚΕ που η μεταξική δικτατορία είχε παραδώσει στις δυνάμεις Κατοχής. Ανάμεσά τους οι Μ. Σινάκος, Φ. Βέτας, Δ. Παρτσαλίδης, ο Ζάγκος, παλαιό στέλεχος, οι φοιτητές Ο. Στεφανίδης και Μίχος κ.ά.

1944 Εφιππο τμήμα του Λόχου Μηχανικού του ΕΛΑΣ Νοτίου Ολύμπου υπονομεύει τη σιδηροδρομική γραμμή και ανατινάζει γερμανική αμαξοστοιχία νότια της Λάρισας. Σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν περίπου 600 Γερμανοί αξιωματικοί και οπλίτες.

1946 Πραγματοποιούνται οι πρώτες εκλογές μετά την Απελευθέρωση μέσα σε πρωτοφανείς συνθήκες βίας και νοθείας. Η αποχή, στην οποία καλούσαν το ΚΚΕ και το ΕΑΜ, παρά τις αφόρητες πιέσεις, ξεπέρασε το 50%. Ανήμερα των εκλογών, ομάδα ενόπλων καταδιωκόμενων αγωνιστών επιτέθηκε κατά του Σταθμού Χωροφυλακής του Λιτόχωρου. Η ένοπλη διαμαρτυρία ενάντια στο αντιδραστικό καθεστώς της τρομοκρατίας και της βίας και της εκλογικής νοθείας ήταν προειδοποίηση προς την αντίδραση ότι δεν είναι δυνατό να δολοφονεί ατιμώρητα άοπλους πολίτες, γυναίκες και παιδιά.

1949 Δυνάμεις της VIII Μεραρχίας κ.ά. τμήματα του ΔΣΕ διεισδύουν στον Γράμμο και εξαπολύουν αιφνιδιαστική επίθεση κατά των θέσεων του κυβερνητικού στρατού, καταλαμβάνοντας τη Γύφτισσα, την Μπολιάνα, το Ταμπούρι κ.ά. Οι σφοδρότερες συγκρούσεις έγιναν στο Ασημοχώρι, την καρδιά του Γράμμου, όπου οι κυβερνητικές μονάδες διαλύθηκαν.

2008 Πεθαίνει ο γαλλικής καταγωγής Αμερικανός σκηνοθέτης Ζιλ Ντασέν.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ