ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Μάρτη 2021
Σελ. /28
200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821
Αύριο Πέμπτη 1 Απρίλη το δεύτερο επεισόδιο της οπτικοακουστικής παραγωγής της ΚΕ του ΚΚΕ

Αύριο, Πέμπτη 1/4, στις 20.00 προβάλλεται το δεύτερο από τα έξι επεισόδια της οπτικοακουστικής παραγωγής της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 200 χρόνια από την αστική εθνικοαπελευθερωτική Επανάσταση του 1821, στο επίσημο κανάλι του Κόμματος στο YouTube (youtube.com/kkemedia).

Θυμίζουμε πως η πρεμιέρα έγινε ανήμερα της 25ης Μαρτίου, με το πρώτο επεισόδιο με τίτλο «Η Επανάσταση, ατμομηχανή της Ιστορίας», που γνώρισε ιδιαίτερα θερμή υποδοχή με πάνω από 26.000 προβολές.

Το δεύτερο επεισόδιο έχει τίτλο «Στην αυγή της νέας εποχής» και παρακολουθεί το πώς οι νέες καπιταλιστικές σχέσεις εισχωρούν από όλους τους πόρους της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, διαβρώνοντας τη φεουδαρχική εξουσία...

Στο τέλος του 16ου αιώνα, τα οικονομικά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας εξαντλήθηκαν, ως συνέπεια μακροχρόνιων πολέμων. Τον 17ο αιώνα, οι θαλάσσιες ανακαλύψεις «μετέφεραν» τους εμπορικούς δρόμους από την οθωμανική επικράτεια στον Ατλαντικό Ωκεανό, στερώντας την Αυτοκρατορία από το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της από το εξωτερικό εμπόριο. Η οριστική παρακμή της Αυτοκρατορίας ξεκινά με τη δεύτερη αποτυχημένη πολιορκία της Βιέννης...

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες αποδυνάμωσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και κοσμογονικών αλλαγών σε όλη την Ευρώπη έρχεται στο προσκήνιο η τάξη των Ελλήνων καπιταλιστών... Στα τέλη του 18ου - αρχές του 19ου αιώνα, οι Ελληνες καπιταλιστές διέθεταν μεγάλη δύναμη και πλούτο. Ομως, όσο αναπτύσσονταν, τόσο πιο αναντίστοιχη γινόταν η οικονομική τους ισχύς με την κοινωνική θέση του υποτελούς στην οθωμανική εξουσία. Τότε ήταν που οι πιο πρωτοπόροι από αυτούς έστρεψαν το βλέμμα τους στον Διαφωτισμό και τη μεγάλη Γαλλική Επανάσταση...

Οι συντελεστές

Παραγωγή: Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ.

Την παρουσιάζουν οι ηθοποιοί Θέμης Πάνου και Αφροδίτη Βραχοπούλου.

Δίνουν συνεντεύξεις: Μέλη και συνεργάτες του Τμήματος Ιστορίας και της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ.

Σύνθεση πρωτότυπης μουσικής: Εύα Φάμπα, σολίστ κλασικής κιθάρας.

Σκηνοθεσία: Κώστας Σταματόπουλος.

Διεύθυνση φωτογραφίας - μοντάζ: Σέργιος Κολίσικας.

Η Κεντρική Επιτροπή ευχαριστεί θερμά όλους τους συντελεστές που βοήθησαν στην υλοποίηση της παραγωγής, ηθοποιούς, μουσικούς, τεχνικούς, τα μουσεία και τους πολιτιστικούς χώρους για το οπτικοακουστικό υλικό που χρησιμοποιήθηκε, τους συνθέτες Γιάννη Μαρκόπουλο και Χρήστο Λεοντή για την άδεια της χρήσης των έργων «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» και «Ο Θούριος του Ρήγα».

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΚΚΕ - ΚΝΕ
Την Κυριακή η εκδήλωση τιμής για τον Ν. Μπελογιάννη και τους συντρόφους του

Από τη χτεσινή κατάθεση λουλουδιών στον τάφο του Ν. Μπελογιάννη
Από τη χτεσινή κατάθεση λουλουδιών στον τάφο του Ν. Μπελογιάννη
Την Κυριακή 4 Απρίλη, στις 11 π.μ., στο πάρκο Γουδή (λεωφ. Μεσογείων, έναντι νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν»), οι Οργανώσεις Α' Αθήνας - Γαλατσίου, Ανατολικών Συνοικιών και ΑΕΙ Αττικής του ΚΚΕ και της ΚΝΕ καλούν σε εκδήλωση στη μνήμη του Νίκου Μπελογιάννη και των συντρόφων του, που εκτελέστηκαν στις 30/3/1952. Θα μιλήσει ο Θέμης Γκιώνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Χτες, με αφορμή τη συμπλήρωση 69 χρόνων από την εκτέλεσή του, οι Κομματικές Οργανώσεις Καλλιθέας, με επικεφαλής την Χριστίνα Μπέλλα, τιμώντας τον σύντροφο Νίκο Μπελογιάννη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, κατέθεσαν λουλούδια στο σχολικό συγκρότημα Μπελογιάννη, όπου βρίσκονταν οι φυλακές Καλλιθέας, από τις οποίες τον πήρε για εκτέλεση στις 30 Μάρτη 1952 το αστικό κράτος.

Παράλληλα, οι Οργανώσεις Κοκκινιάς του Κόμματος, τιμώντας στο πρόσωπό του και τους χιλιάδες κομμουνιστές που βασανίστηκαν και εκτελέστηκαν για τα ιδανικά μας, κατέθεσαν στον τάφο του στο Γ' Νεκροταφείο λουλούδια. Την κατάθεση εκ μέρους του Κόμματος έκανε ο Γραμματέας της ΤΕ Πειραιά του ΚΚΕ, Μανώλης Ραπανάκης. Λουλούδια κατέθεσε και ο πρόεδρος του Παραρτήματος ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Κοκκινιάς, Παναγιώτης Γεωργιόπουλος.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ - ΚΕΡΚΥΡΑΣ - ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Γη και ύδωρ στο κεφάλαιο, ένταση της εκμετάλλευσης για το λαό

Την απογείωση της κυβερνητικής κοροϊδίας προς τα φτωχά λαϊκά στρώματα της Ηπείρου καταγγέλλει η Επιτροπή Περιοχής Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα, σε τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους φορέων της Περιφέρειας για «στήριξη των τοπικών οικονομιών» με 370 εκατ. ευρώ, για τον έναν χρόνο της πανδημίας.

Η ΕΠ Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας σχολιάζει ότι «η καθημερινή ζωή της πλειοψηφίας του λαού είναι η πιο ωμή απεικόνιση για το πού κατευθύνονται τα περιβόητα εκατομμύρια και σε τι στοχεύουν», κάνοντας λόγο για «φαγοπότι» προς τους επιχειρηματικούς ομίλους και «τρίμματα που πέφτουν από το τραπέζι» με στόχο να ανακόψουν τις δικαιολογημένες φωνές των φτωχών λαϊκών στρωμάτων για ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης και στήριξης του εισοδήματός τους.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι τα κυβερνητικά μέτρα είναι κομμένα και ραμμένα για την ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων και ταυτόχρονα τη συντριβή των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων, θέτοντας καθημερινά σε κίνδυνο τη ζωή του λαού.

Συγκεκριμένα η Οργάνωση του Κόμματος σχολιάζει ότι την ώρα που οι ιδιώτες στην Υγεία κερδοσκοπούν και δεν επιτάσσονται τα διαγνωστικά κέντρα της περιοχής, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων από τις 26 Φλεβάρη έχει αναστείλει την εφημερία της Καρδιοχειρουργικής κλινικής, της μοναδικής σε ολόκληρη τη Βορειοδυτική Ελλάδα.

Παράλληλα, η απουσία κρατικών ελέγχων και μέτρων προστασίας έχει μετατρέψει χώρους δουλειάς όπως «Πίνδος» και «Κάραλης» σε εστίες υπερμετάδοσης, ενώ την ασυδοσία της εργοδοσίας οι εργαζόμενοι την πληρώνουν με αίμα, όπως δείχνει το θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» στο εργοστάσιο «Ηπειρος», την ώρα που τα 10ωρα γίνονται καθεστώς.

Ακόμα όμως και τα εμφανιζόμενα ως «φιλολαϊκά» μέτρα, όπως τα ψίχουλα που μοιράζονται στους εργαζόμενους που βρίσκονται σε αναστολή, από τη μια στηρίζουν τους επιχειρηματικούς ομίλους, αφού το κράτος πληρώνει μεγάλο μέρος της μισθολογικής - ασφαλιστικής δαπάνης των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που έχει περιοριστεί ή διακοπεί η λειτουργία τους, και από την άλλη στόχο έχουν να μη διογκωθεί υπερβολικά η ανεργία, να μην καταρρεύσει ένα βασικό επίπεδο κατανάλωσης του λαού. Την ίδια ώρα χιλιάδες εργαζόμενοι έχουν πεταχτεί στην ανεργία, με μοναδική διέξοδο τα γνωστά δουλεμπορικά προγράμματα του ΟΑΕΔ, που εξασφαλίζουν τσάμπα εργατικό δυναμικό στη μεγαλοεργοδοσία.

Η ΕΠ Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας επισημαίνει ότι τα οριζόντια μέτρα της κυβέρνησης είναι μακριά από τις πραγματικές ανάγκες των βιοπαλαιστών ΕΒΕ και με τίποτα δεν αντισταθμίζουν την απώλεια εισοδημάτων, καθώς εκτός από τις επιστρεπτέες προκαταβολές θα κληθούν να πληρώσουν και όλες τις υπόλοιπες ρυθμίσεις σε εφορία, τράπεζες, ιδιώτες κ.λπ., που έχουν προς το παρόν ανασταλεί, και με τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα να τους περιμένει στη γωνία.

Αντίστοιχα για τους πληττόμενους βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους, τα όποια μέτρα προπαγανδίζει η κυβέρνηση αφενός αποφασίστηκαν με μεγάλη καθυστέρηση και κάτω από τις κινητοποιήσεις του αγροτικού κινήματος, αφετέρου βρίσκονται πολύ πίσω από τις ανάγκες και την ανυπολόγιστη ζημιά που αντιμετωπίζουν, συσσωρεύοντας διαρκώς νέα χρέη. Η ανακοίνωση επισημαίνει ακόμα ότι με απόφαση της κυβέρνησης επιτράπηκε στους βιομηχάνους να καθυστερούν την πληρωμή του γάλακτος στους κτηνοτρόφους για επιπλέον 75 μέρες, με αποτέλεσμα πολλοί να παραμένουν απλήρωτοι. Σε ό,τι αφορά τους μανταρινοπαραγωγούς, παρόλο που η περίοδος συγκομιδής έχει τελειώσει και μεγάλη ποσότητα έμεινε αδιάθετη, η κυβέρνηση ακόμα «παρακολουθεί την εξέλιξη» με τις εξευτελιστικές τιμές.

Η ανακοίνωση τονίζει τη στήριξη του ΚΚΕ στα δίκαια αιτήματα και τους αγώνες του λαού της περιοχής για άμεσα μέτρα στήριξης της δημόσιας υγείας και του εισοδήματός του, ενώ καλεί να δυναμώσει ο αγώνας με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες και δικαιώματα, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για συνολικότερες ανατροπές.

«Πάτρα λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ΝΑΤΟικών!»

Μαχητική παρέμβαση πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα στο λιμάνι της Πάτρας από αντιπροσωπεία των Κομματικών και ΚΝίτικων Οργανώσεων της Αχαΐας, ενάντια στα ΝΑΤΟικά πλοία που τις τελευταίες μέρες έχουν αγκυροβολήσει στην πόλη. Οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ έκαναν ξεκάθαρο για μια ακόμη φορά πως είναι ανεπιθύμητο το ΝΑΤΟ στο λιμάνι της Πάτρας, αλλά και σε όλη τη χώρα, την ώρα που ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ μπλέκουν, κάθε μέρα και πιο πολύ, τους λαούς της περιοχής στο κουβάρι των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών.

Διαδικτυακή συζήτηση για το Ελληνικό

Διαδικτυακή εκδήλωση - συζήτηση οργανώνει η ΤΟ Νότιου Τομέα της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ αύριο Πέμπτη 1 Απρίλη στις 7.30 μ.μ. με θέμα «Σχεδιασμοί του κεφαλαίου vs λαϊκές ανάγκες vol 2 - Το παράδειγμα του Ελληνικού και η οργάνωση της λαϊκής αντεπίθεσης». Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Ηλίας Τσιμπουκάκης, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής και του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί μέσω της πλατφόρμας zoom και του YouTube. Οι σύνδεσμοι για την παρακολούθησή της είναι: Zoom: https://zoom.us/j/92934183816, Youtube: https://bit.ly/3f1l5GC



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ