Σάββατο 6 Μάρτη 2021 - Κυριακή 7 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οργίασαν ξανά...

Οργιάζουν τις τελευταίες μέρες ο αστικός Τύπος και μια σειρά επιτελεία του συστήματος με αφορμή την υπόθεση Κουφοντίνα. Αξιοποιώντας ως βούτυρο στο ψωμί τις περιβόητες δηλώσεις Δρίτσα, αφενός επιδιώκουν να φύγει η αντιπαράθεση από το κύριο, που είναι η επίδειξη αυταρχισμού και πυγμής της κυβέρνησης με τελικό αποδέκτη τον ίδιο το λαό, αφετέρου σπρώχνουν και πάλι τη συζήτηση στο γνώριμο έδαφος της καταδίκης των «δύο άκρων» και της «βίας χωρίς αστερίσκους», επικαλούμενοι την «εθνική και δημοκρατική ομοψυχία», της «από κοινού υπεράσπισης της δημοκρατίας από όσους την απειλούν, απ' όπου κι αν προέρχονται». Την βολική αυτή αντιπαράθεση τροφοδοτεί και ο ΣΥΡΙΖΑ, για να συντηρεί τεχνητές αντιθέσεις με τη ΝΔ και να καλεί σε «αντιδεξιά» και «αντινεοφιλελεύθερα» μέτωπα, την ίδια στιγμή που συμπίπτει στρατηγικά σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα της αντιλαϊκής πολιτικής.

Η δράση της «17Ν», η δράση αυτού του τύπου ομάδων συνολικότερα, δεν έχει καμία σχέση με το εργατικό - λαϊκό κίνημα, με την αντικαπιταλιστική πάλη. Αμέσως μετά τις συλλήψεις της «17Ν», το ΚΚΕ μίλησε ανοιχτά για «απόσυρση» ενός μηχανισμού βαθιά διαβρωμένου από κρατικές και παρακρατικές υπηρεσίες. Η ατομική τρομοκρατία δεν είχε ποτέ σχέση με τη μαζική ανατρεπτική δράση του εργατικού - λαϊκού κινήματος, που ήρθε αντιμέτωπη πολλές φορές στην Ιστορία με την ένοπλη αντίδραση της αστικής τάξης. Δεν έχει δηλαδή καμία σχέση με τις στιγμές που το μαζικό εργατικό - λαϊκό κίνημα ξεκαθαρίζει ότι «όταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας, διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα», όπως αποτυπώθηκε στο συγκλονιστικό πανό τον Δεκέμβρη του 1944 στην Αθήνα.

Οι ομάδες της ατομικής τρομοκρατίας στην καλύτερη περίπτωση αξιοποιήθηκαν και στη χειρότερη κατασκευάστηκαν με παρέμβαση μυστικών υπηρεσιών, υπό τον έλεγχο διαφόρων κρατικών και παρακρατικών κέντρων, με στόχο το χτύπημα της εργατικής - λαϊκής πάλης, τη συκοφάντησή της, την προώθηση αντιδραστικών σχεδιασμών. Η ιστορική πείρα για τα παραπάνω είναι τεράστια και τα σχετικά αποκαλυπτικά στοιχεία ανεξάντλητα: Από την υπόθεση Νετσάγεφ και την αξιοποίησή της από την τσαρική αστυνομία τον 19ο αιώνα, μέχρι τα επιχειρησιακά ΝΑΤΟικά σχέδια «Stay Behind» (βλ. «Κόκκινη Προβιά» στην Ελλάδα) για στήσιμο «αριστερών τρομοκρατικών ομάδων» τις δεκαετίες του '70 και του '80.

Η αντίθεσή μας σε αυτού του τύπου τη δράση, λοιπόν, γίνεται με κριτήριο την υπεράσπιση της εργατικής - λαϊκής πάλης και όχι την «εθνική ομοψυχία» και την υπεράσπιση της αστικής δημοκρατίας, της δικτατορίας δηλαδή του κεφαλαίου, του αστικού πολιτικού συστήματος και του αντιλαϊκού, αντιδραστικού τους περιεχομένου, που έχουμε δει να υπηρετείται το ίδιο αποτελεσματικά και από κεντροδεξιές (όπως η ΝΔ) και από σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις (όπως ο ΣΥΡΙΖΑ) και που δεν διστάζει να αξιοποιεί ακόμα και τις συνθήκες της πανδημίας για την ένταση της καταστολής και του αυταρχισμού.

Οσοι με αφορμή τη μία ή την άλλη προβοκατόρικη δράση αναπαράγουν τη θεωρία των «δύο άκρων», όσοι βρίσκουν ευκαιρία να εντείνουν τον αντικομμουνισμό, ουσιαστικά κάνουν πλάτες στη στήριξη φασιστικών και ακροδεξιών δυνάμεων. Απόδειξη το ότι η ίδια επιχειρηματολογία περί «κόκκινης βίας και τρομοκρατίας» αναπαράχθηκε καρμπόν τις προηγούμενες μέρες από έγκριτες αστικές εφημερίδες, αλλά και από φασιστικές φυλλάδες. Οσο κι αν προσπαθούν σήμερα τα διάφορα αστικά επιτελεία, με τη βοήθεια και διαφόρων «βολικών» σκιαμαχιών, να πετάξουν την μπάλα στην εξέδρα, πολύ περισσότερο να συκοφαντήσουν για μια ακόμα φορά τη μαζική εργατική - λαϊκή πάλη για την ανατροπή, η ουσία με την υπόθεση Κουφοντίνα είναι άλλη.

Οπως έχει τονίσει το ΚΚΕ, αυτό που κρίνεται δεν είναι οι πράξεις του, που έχουν καταδικαστεί, αλλά το δικαίωμα ενός κρατούμενου στη δίκαιη και αξιοπρεπή μεταχείριση, το οποίο θυσιάζεται στο βωμό των επιλογών της κυβέρνησης, που κάνει επίδειξη κρατικής πυγμής και αναζητεί άλλοθι καταστολής με τελικό αποδέκτη το λαό.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ