Σάββατο 6 Μάρτη 2021 - Κυριακή 7 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΣΧΕΔΙΑ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ
ΕΕ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ο εγκλωβισμός των ξεριζωμένων στην αρένα των ανταγωνισμών των αστικών τάξεων

Το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Καρά Τεπέ

INTIME NEWS

Το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Καρά Τεπέ
Την πολιτική του εγκλωβισμού των ξεριζωμένων προωθεί συστηματικά η κυβέρνηση της ΝΔ εφαρμόζοντας τη Συμφωνία ΕΕ -Τουρκίας του 2016, τον Κανονισμό του Δουβλίνου και τις άλλες αντιδραστικές διατάξεις της ΕΕ (όπως έκανε και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ), των οποίων τις συνέπειες βιώνουν στο πετσί τους τα θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, οι πρόσφυγες και μετανάστες, οι νησιώτες και κάτοικοι άλλων περιοχών της χώρας, όπου στήνονται τα σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Οι ξεριζωμένοι εγκλωβίζονται στην πρώτη χώρα υποδοχής της ΕΕ, καταδικάζονται σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης και εμποδίζονται να ταξιδέψουν στις χώρες πραγματικού προορισμού τους.

Η Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας επικυρώνει ένα άθλιο παζάρι ανάμεσα στην ΕΕ και την άρχουσα τάξη της Τουρκίας, που εργαλειοποιεί τα εκατομμύρια των προσφύγων και μεταναστών. Η κυβέρνηση της ΝΔ εφαρμόζει τις αποφάσεις αυτές και επιχειρεί να διευρύνει τα λεγόμενα «κλειστά/ελεγχόμενα κέντρα», τις φυλακές πολύμηνου εγκλωβισμού με προδιαγραφές στρατιωτικών εγκαταστάσεων του ΝΑΤΟ, σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο, αλλά και στον Εβρο, παρά τους πρόσφατους ελιγμούς.

Την ίδια στιγμή, και στο φόντο μιας σειράς καταγγελιών για παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων με τη συμμετοχή της Frontex, η ελληνική κυβέρνηση διεκδικεί μεγαλύτερη συμβολή της ΕΕ στη συνοριοφύλαξη, δηλαδή ενίσχυση της Frontex, που σηματοδοτεί ουσιαστικά την παραχώρηση της φύλαξης των συνόρων, γεγονός που αποτελεί ντε φάκτο αμφισβήτηση κυριαρχικού δικαιώματος, έχοντας ως προηγούμενο την πρόσκληση από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ της ΝΑΤΟικής αρμάδας στο Αιγαίο με πρόσχημα το Προσφυγικό.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης & Δικαιοσύνης που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στη Βουλή, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μ. Σχοινάς, όσο και ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ν. Μηταράκης, αναφέρθηκαν στην «ανάγκη» της ενίσχυσης του κατασταλτικού μηχανισμού της Frontex που έχει μετεξελιχθεί σε Ευρωπαϊκή Συνοριακή και Ακτοφυλακή. Ο πρώτος πρόβαλε ότι «αυτή θα διαθέτει ένα μόνιμο σώμα 10.000 στελεχών μέχρι το 2027 και την ικανότητα δράσης σε τρίτες χώρες, αλλά και δικά της αεροπλάνα, πλοία και ελικόπτερα», ενώ ο Ελληνας υπουργός δήλωσε ότι «πρέπει να εξεταστούν και περαιτέρω δράσεις, όπως κοινές περιπολίες με την Τουρκία, τόσο στα χερσαία, όσο και κατά μήκος των τουρκικών ακτών». Ανακοίνωσε επίσης ότι στις 19 - 20 Μάρτη θα συναντηθούν στην Αθήνα οι αρμόδιοι υπουργοί των χωρών της Μεσογείου, δηλαδή, Ιταλίας, Ισπανίας, Μάλτας, Κύπρου και Ελλάδας, «για να καθορίσουμε περαιτέρω τη στάση μας για τη διαπραγμάτευση του νέου Συμφώνου Μετανάστευσης».

Το παζάρι για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου που είναι σε εξέλιξη επιχειρεί ένα συμβιβασμό ανάμεσα σε αντικρουόμενα συμφέροντα των κρατών - μελών.

Οι θέσεις του ΚΚΕ

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης που προαναφέρθηκε η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα ανέπτυξε τις θέσεις του Κόμματος. Σημείωσε:

«Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το "νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου" δεν είναι παρά η φυσική συνέχεια της στρατηγικής της ΕΕ, όσο κι αν η κυβέρνηση προσπαθεί να την παρουσιάσει ως το "τέλος του εγκλωβισμού" και ως το άνοιγμα μιας νέας σελίδας "αλληλεγγύης" ανάμεσα στα κράτη - μέλη της ΕΕ για τη διαχείριση του Μεταναστευτικού. Ούτε το ένα ισχύει ούτε το άλλο.

Πολύ περισσότερο, δεν μπορεί να γεννήσει προσδοκίες, όπως επιχειρεί να κάνει η κυβέρνηση, για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τις μαζικές λαϊκές κινητοποιήσεις στη Λέσβο και τη Χίο, ότι πρόκειται να αλλάξει η κατάσταση του μόνιμου εγκλωβισμού χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στα νησιά, κάτι που επιβεβαιώνει ο όλος σχεδιασμός της δημιουργίας αυτών των τεράστιων δομών φυλακών...

Γιατί δεν αλλάζει, αντίθετα οξύνεται η πραγματικότητα, που γεννά το πρόβλημα.

Ολο το σκεπτικό του νέου Συμφώνου αναπτύσσεται στη διαχείριση των συνεπειών των προσφυγικών - μεταναστευτικών ροών. Αφήνεται έξω από το κάδρο η μεγάλη ευθύνη που έχουν η ΕΕ και οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών, συμπεριλαμβανομένων και των ελληνικών, στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή που δημιουργούν τα προσφυγικά και μεταναστευτικά κύματα.

Αυτές οι αιτίες διατηρούνται και επανήλθαν στην επικαιρότητα με την πρόσφατη επίθεση ΗΠΑ και Ισραήλ στη Συρία, διαψεύδοντας όσους έτρεφαν αυταπάτες περί αλλαγής πλεύσης με την εκλογή Μπάιντεν... Η "πρόβα πολέμου" που πραγματοποιούν οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις, ξεκινώντας απ' το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, είναι ένα τμήμα αυτής της μεγάλης εικόνας.

Τα επιτελεία της ΕΕ γνωρίζουν ότι το φαινόμενο θα οξυνθεί, όσο μεγαλώνουν οι ανταγωνισμοί ακόμα και για την πρωτοκαθεδρία στον παγκόσμιο συσχετισμό δυνάμεων, σε μια περίοδο που η νέα οικονομική καπιταλιστική κρίση είναι σε εξέλιξη, με θύματα και πάλι τους λαούς. Γι' αυτό και επιχειρούν να διαμορφώσουν ένα πλέγμα ανάσχεσης των συνεπειών στο ευρωενωσιακό οικοδόμημα που θα έχει η συνέχιση και μια ενδεχόμενη αύξηση των προσφυγικών ροών.

Ομως, ακόμα και η διαχείριση του Προσφυγικού εργαλειοποιείται, γίνεται αντικείμενο παζαριών, τόσο μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας, όσο και ανάμεσα σε χώρες της ΕΕ. Με αυτούς τους όρους καθορίζεται η συζήτηση για τις λεγόμενες ανάδοχες χώρες, σε μια προσπάθεια διείσδυσης σε νέες αγορές (βλ. αναβάθμιση εξωτερικής πολιτικής ΕΕ με τρίτες χώρες).

Οι λεγόμενοι νόμιμοι δρόμοι μετανάστευσης αφορούν τη διείσδυση ευρωπαϊκών μονοπωλίων σε "ζώνες ενδιαφέροντος" σε τρίτες χώρες και την προσέλκυση ταλέντων, όπως με ωμότητα περιγράφεται το ανοιγοκλείσιμο της στρόφιγγας ανάλογα με τις ανάγκες του κεφαλαίου για φτηνό ανειδίκευτο αλλά και ειδικευμένο εργατικό δυναμικό. Το Διεθνές Δίκαιο, για το οποίο γίνονται διαρκείς επικλήσεις, γίνεται "λάστιχο" και ο κυνισμός φτάνει στο απόγειό του όταν ανθρώπινες ζωές φτάνουν να λογαριάζονται ως αλγόριθμοι, ποσοστά και ξεροί αριθμοί.

Δίνεται έμφαση στο διαμοιρασμό των απελάσεων και της καταστολής στα σύνορα, σε πιο αντιδραστικές ρυθμίσεις για την απόρριψη των αιτημάτων ασύλου και όχι, βέβαια, στην υποδοχή στα κράτη - μέλη των αιτούντων άσυλο, ώστε να μην επιβαρύνονται υπέρμετρα τα κράτη της πρώτης υποδοχής... Για ποια "ευρωπαϊκή αλληλεγγύη" μιλάτε, όταν η πρόταση πάει πίσω ακόμα και από τις ελάχιστες υποχρεωτικές μετεγκαταστάσεις που προτάθηκαν το 2015;».

Και συνέχισε: «Οι βασικές διατάξεις της Κοινής Δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας όσο και η ουσία του Κανονισμού του Δουβλίνου παραμένουν σε ισχύ, προμηνύοντας ότι ο διπλός εγκλωβισμός στη χώρα θα εξακολουθήσει. Διατηρείται και επεκτείνεται, δηλαδή, όλο το αντιδραστικό πλαίσιο που φορτώνει όλο το βάρος στα θύματα του πολέμου και της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης.

Προτάσεις που αντιμετωπίζουν το ζήτημα από τη ρίζα του

Το ΚΚΕ έχει τοποθετηθεί επανειλημμένα και με ευθύνη για το προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα. Καταθέτοντας προτάσεις στη Βουλή, στην Ευρωβουλή αλλά κυρίως στο λαό, που αντιμετωπίζουν από τη ρίζα του το ζήτημα αλλά και μπορούν να δώσουν άμεση ανακούφιση στους ανθρώπους που ξεριζώνονται από τις χώρες τους. Ενδεικτικά αυτές αφορούν:

  • Κατάργηση προβλέψεων για διαδικασίες ασύλου στην πρώτη χώρα υποδοχής και της Κοινής Δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας, η οποία ομολογείται άλλωστε ότι έχει καταστεί ανενεργή. Να μετακινηθούν οι πρόσφυγες και μετανάστες στις χώρες πραγματικού προορισμού τους και εκεί να αιτηθούν άσυλο. Να κλείσουν όλα τα hot spots στα νησιά του Αιγαίου, καμιά δομή πολύμηνου εγκλωβισμού, όπως και να ονομαστεί, σε Αιγαίο και Εβρο. Αμεσος απεγκλωβισμός από τα νησιά.
  • Η κυβέρνηση να απαιτήσει από την ΕΕ και τον ΟΗΕ να οργανώσουν διαδικασίες υποβολής αιτήσεων ασύλου μέσα στην Τουρκία, και απευθείας μετακίνηση των προσφύγων και μεταναστών στις χώρες προορισμού τους, ώστε να σταματήσει το επικίνδυνο και πολλές φορές θανατηφόρο πέρασμα προς τα νησιά του Αιγαίου, αλλά και από τον Εβρο ποταμό.
  • Να στελεχωθούν οι υπηρεσίες ασύλου προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεων που έχουν γίνει, η χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων και αδειών διαμονής.
  • Να ακυρωθούν οι εξώσεις προσφύγων, να παραταθεί το πρόγραμμα στέγασης σε διαμερίσματα, ξενοδοχεία, σε συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης και να αρθεί η διακοπή του μηνιαίου βοηθήματος. Για όσους επιθυμούν να παραμείνουν στην Ελλάδα, να ληφθούν άμεσα μέτρα στήριξης από το κράτος και όχι τις ΜΚΟ για τη σχεδιασμένη ένταξή τους στην εργασία και την κοινωνία.
  • Να σταματήσει κάθε συμμετοχή και στήριξη της χώρας στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ, που διαιωνίζουν τον πόλεμο και τις καταστροφές για τους λαούς».

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ