Σάββατο 6 Μάρτη 2021 - Κυριακή 7 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΣΧΕΔΙΑ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ
ΧΙΟΣ
Η λαϊκή κινητοποίηση συνεχίζεται

Από την πρόσφατη κινητοποίηση στη Χίο
Από την πρόσφατη κινητοποίηση στη Χίο
Ο Μάρκος Σκούφαλος, δημοτικός σύμβουλος δήμου Χίου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», αναφέρθηκε στην οργάνωση του αγώνα πριν από έναν χρόνο. Οπως τόνισε, «ήταν το αποτέλεσμα της αγανάκτησης του κόσμου γύρω από το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό τα τελευταία χρόνια, που έβλεπε ότι και με την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και με τη σημερινή της ΝΔ τα νησιά μας έχουν επιλεγεί ως χώροι του διπλού εγκλωβισμού των θυμάτων των πολέμων που διεξάγουν η ΕΕ και το ΝΑΤΟ, με τη συμμετοχή και των ελληνικών κυβερνήσεων. Η πορεία φυσικά δεν ήταν ευθύγραμμη. Μην ξεχνάμε ότι το ρατσιστικό και φασιστικό δηλητήριο καιροφυλακτούσε και καιροφυλακτεί να πάρει κεφάλι, ωστόσο αυτό δεν έγινε και γιατί η πλειοψηφία του χιώτικου λαού κράτησε σε ένα βαθμό, ώστε να μην ενστερνιστεί τη φαιά προπαγάνδα φασιστικών κύκλων, και γιατί η εμπλοκή των συνδικάτων, π.χ. του Νομαρχιακού Τμήματος Χίου της ΑΔΕΔΥ, με τα πρωτοβάθμια σωματεία δυνάμωσε το μέτωπο ενάντια στους υπευθύνους του εγκλωβισμού και στην ξενοφοβία και γιατί η ίδρυση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα αιρετών και κατοίκων της Χίου, δηλαδή μέσα στη δράση, συνέτεινε να μη γίνει κάτι τέτοιο.

Μετά την παταγώδη αποτυχία με την εισβολή των ΜΑΤ, που απέδειξαν τι σόι δημοκρατία ευαγγελίζονται η ίδια και οι υπουργοί της, η κυβέρνηση κινήθηκε στη λογική του "διαίρει και βασίλευε", στις εξαγορές συνειδήσεων μέσα από ρουσφέτια και διορισμούς σε υπηρεσίες, συνοριοφύλακες κ.λπ., στον εναγκαλισμό τμημάτων του κατασκευαστικού τομέα, του τομέα σίτισης κ.ά. και στη χρήση της δημοτικής αρχής, στο ρόλο πολιορκητικού κριού για να σπάσει τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, που σε γενικές γραμμές ήταν σε θετική κατεύθυνση, αφού ζητούσαν μόνο δομή - χώρο καταγραφής και ταυτοποίησης και οι διαδικασίες ασύλου να γίνονται στην ηπειρωτική χώρα ή σε άλλες χώρες με κατάργηση της Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας.

Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, αυτό του Φλεβάρη, που κορυφώθηκε η προσπάθεια της δημοτικής αρχής να εφαρμόσει το "Σχέδιο Μυτιλήνη", όπως εύστοχα το ονόμασε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, η προσπάθειά της έπεσε και αυτή στο κενό, αφού το σώμα με 29 ψήφους κατά και 13 μόνο υπέρ επαναβεβαίωσε τα ισχύοντα, μη δίνοντας πράσινο φως στα σχέδια της κυβέρνησης. Βέβαια αυτό δεν εμπόδισε τον Δήμαρχο Χίου, μαζί με τους Δημάρχους Μυτιλήνης και Ανατολικής Σάμου να συναντηθεί με τον Μητσοτάκη για να πάρουν το «πράσινο φως» στην δρομολόγηση του σχεδιασμού για την δημιουργία των φυλακών της ΕΕ.

Η κυβέρνηση σήμερα συνεχίζει την αντιλαϊκή πολιτική της, να φέρει σε πέρας τη βρώμικη δουλειά. Μετά τη ΒΙΑΛ επανέρχεται σε νέα - πολύπαθη και αυτή - θέση που είναι το Θόλος, που έχει περάσει από χίλια κύματα. Τη μια με σχέδια για κατασκευή διαλυτηρίου πλοίων, την άλλη αποθηκών καυσίμων, νταμάρια κ.λπ., έξω από κάθε πλαίσιο που επιθυμούν οι κάτοικοι των χωριών Συκιάδα και Λαγκάδα, όπου ανήκει η περιοχή και που δεν ονειρεύτηκαν ποτέ να μετατραπούν σε ανθρωποφύλακες.

Μαζί με τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, λοιπόν, οργάνωσαν δράσεις στο χώρο που σχεδιάζουν το κολαστήριο της ΕΕ και αυτοκινητοπορείες και συντονίζονται για νέες δράσεις και συνελεύσεις. Γνωρίζουμε ότι ως επιλογή φυσικά και της αστικής τάξης της χώρας μας να συμμετάσχει στο γενικότερο γεωπολιτικό παιχνίδι των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και με το ρόλο του δεσμοφύλακα, πέραν από αυτόν του σύμμαχου - θύτη, ο αγώνας είναι δύσκολος, διαρκής, απαιτεί το συντονισμό με όλα τα νησιά και τον Εβρο, απαιτεί την αλληλεγγύη από όλη τη χώρα, από τα συνδικάτα στην κατεύθυνση να σταματήσει ο διπλός εγκλωβισμός στα νησιά μας και τη χώρα μας».

Σύγκρουση με τις αιτίες του προβλήματος

Ο Γιώργης Αμπαζής, περιφερειακός σύμβουλος Β. Αιγαίου της «Λαϊκής Συσπείρωσης», αναφέρεται στη στάση των νησιωτών απέναντι στους κατατρεγμένους των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων και στην παρακαταθήκη που άφησε ο περσινός αγώνας.

«Η πλειοψηφία των κατοίκων των νησιών άνοιξε την αγκαλιά του στους κολασμένους των ιμπεριαλιστικών πολέμων, άνοιξε τα σπίτια και τα μπαούλα του για να δώσει ρούχα, παπούτσια και τρόφιμα και ταυτόχρονα έφερε στην επιφάνεια τα ιστορικά κειμήλια της οικογένειας από τους δικούς τους ξεριζωμούς.

Το ταξικό κίνημα στα νησιά χρειάστηκε αλλά και χρειάζεται να συνεχίσει να συγκρούεται με τις αιτίες που γεννούν τα δεινά των λαϊκών στρωμάτων. Η καλλιέργεια πλαστών διλημμάτων, οι απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης στους προσφυγικούς καταυλισμούς της ΒΙΑΛ στο Χαλκειός της Χίου, του Καρά Τεπέ στη Λέσβο και του Βαθιού της Σάμου, η αγανάκτηση που γεννά η συνέχιση της εκμετάλλευσης σχετικά με τη διατροφή, τη διαμονή και περίθαλψη των προσφύγων και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των πέριξ περιοχών έχουν κοινή συνισταμένη την υλοποίηση της επαίσχυντης Συμφωνίας ΕΕ - κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που υλοποιεί η κυβέρνηση της ΝΔ.

Η στάση των Περιφερειακών Διοικήσεων αντανακλά - διαχρονικά - την υλοποίηση της στρατηγικής των αστικών κομμάτων σε περιφερειακό επίπεδο, αφού έβαλαν και βάζουν πλάτη στην παραμονή των εξαθλιωμένων προσφύγων και μεταναστών καθώς και στην καλλιέργεια πολιτικού κλίματος που θα εγκλωβίζει τις συνειδήσεις στα αδιέξοδα του καπιταλιστικού συστήματος.

Οι πρόσφατες μεγάλες κινητοποιήσεις στα νησιά Χίο, Λέσβο (27 - 28/2/21) με αφορμή τις στοχεύσεις της κυβέρνησης να υλοποιήσει τον αρχικό σχεδιασμό της για τη δημιουργία κλειστών δομών - φυλακών, για τους πρόσφυγες δείχνουν ότι η "μαγιά" της αντίστασης υπάρχει και αποτελεί την παρακαταθήκη για να μην περάσουν τα στρατηγικά σχέδια ΕΕ - κυβέρνησης.

Οι αγωνιστικές διαθέσεις των κατοίκων των νησιών απαιτείται να μπολιαστούν ακόμα παραπέρα με τη συνειδητοποίηση του ρόλου που διαδραματίζει ο αντίπαλος και των αιτιών που γεννούν τους πολέμους. Γι' αυτό κρατούμε ως παρακαταθήκη τα λόγια του κομμουνιστή πρόσφυγα ποιητή Φώτη Αγγουλέ (Κρήνη - Τσεσμέ της Ερυθραίας):

"Τον ξέρομε τον ένοχο είναι γνωστή η αιτία...

Στα φαγωμένα μάτια τους κοίταξε μέσα και θα δεις

μια χαλασμένη πολιτεία.

Μα μην τους θάψετε, γιατί θα χάσει σχήμα η Φρίκη.

Κι όταν γραφτεί η ευγενικιά φασιστική Ιστορία.

Ετσι, πρησμένους βάλτε τους κι αυτούς σε μια προθήκη"».

Γνήσια αλληλεγγύη

Ο Παναγιώτης Νικήτας, αντιπρόεδρος της ΕΓ του Νομαρχιακού Τμήματος Χίου της ΑΔΕΔΥ, τόνισε τον σημαντικό ρόλο ΝΤ της ΑΔΕΔΥ, εργατικών σωματείων, μαζικών φορέων στην έκφραση γνήσιας αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και μετανάστες.

Μέσα από τα σωματεία μας, αλλεπάλληλες συσκέψεις και περιοδείες στους χώρους δουλειάς, πρωτοβουλίες με ανοιχτά συσσίτια, προσφορά ρουχισμού κ.λπ., δείξαμε το δρόμο. Εδώ αξίζει να τονιστεί ότι οι χώροι δουλειάς (νοσοκομείο, δημόσιες υπηρεσίες, σχολεία κ.λπ.) έγιναν το επίκεντρο για τις παρεμβάσεις μας στους εργαζόμενους, συνέβαλαν στην ανάπτυξη έμπρακτης αλληλεγγύης και συμπαράστασης στα θύματα του ιμπεριαλισμού. Εδώ χτίστηκε η στήριξη του αιτήματος για το άνοιγμα των σχολικών αιθουσών για τα προσφυγόπουλα. Εδώ συγκεντρώθηκαν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Εδώ πάρθηκαν αποφάσεις ενάντια στον ερχομό του υπουργού Αμυνας στα εγκαίνια της ΒΙΑΛ. Εδώ προχωρήσαμε σε αποφάσεις για κινητοποιήσεις ενάντια στην επαναπροώθηση προσφύγων στην Τουρκία, αλλά υπερασπιστήκαμε το δικαίωμα να πάνε στις χώρες προορισμού τους και να ζουν με αξιοπρέπεια. Εδώ οργανώθηκαν σειρά συλλαλητηρίων και συναυλιών για την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και την καταδίκη των φασιστικών φωνών και δυνάμεων».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ