Σάββατο 6 Μάρτη 2021 - Κυριακή 7 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΜΠΑΡΟΥΤΙ
«ΑΠΟΒΑΣΗ» ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΝΑΤΟΪΚΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
«Πρόβες πολέμου» με ελληνική εμπλοκή

Η πρώτη για το 2021 διεκπεραίωση αμερικανοΝΑΤΟικού προσωπικού και πολεμικού υλικού έλαβε χώρα αυτές τις μέρες μέσω του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης και του οδικού δικτύου του Εβρου, με κατεύθυνση βορειότερα στη Βαλκανική, προς Ρουμανία και άλλα σημεία της συνοριογραμμής με τη Ρωσία.

Μέχρι τον Αύγουστο αναμένονται άλλες 6 «δόσεις» ΝΑΤΟικών να περάσουν από Αλεξανδρούπολη και τα δίκτυα του Εβρου προς βορρά, για να συμμετάσχουν σε στρατιωτικές αναπτύξεις, με τις κάννες στραμμένες στη Ρωσία, αλλά και στην Κίνα, της οποίας η επιρροή μεγαλώνει στην περιοχή.

Οσοι έφτασαν τώρα εντάσσονται στην αποστολή δυνάμεων προς υποστήριξη της επιχείρησης «Atlantic Resolve 2021», η οποία πραγματοποιείται για 7η συνεχή χρονιά (από τα γεγονότα στην Κριμαία το 2014). Στο πλαίσιό της οι Αμερικανοί αναπτύσσουν συνολικά 6.000 στελέχη τους (μηχανοκίνητο πεζικό, τεθωρακισμένα, «ελικοπτεράδες» κ.λπ.) επιπρόσθετα σε όσους σταθμεύουν ήδη στην Ευρώπη, για μια περίοδο 9 μηνών.

Η διεκπεραίωση που έγινε μέσω Αλεξανδρούπολης (αλλά και της Δουνκέρκης στη Γαλλία) αφορούσε την 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού (1st Combat Aviation Brigade - CAB), η οποία ανέπτυξε μέσω των δύο λιμένων μια τεράστια δύναμη, συνολικά 1.800 στελέχη, 50 «UH-60» και «HH-60» ελικόπτερα «Black Hawk», 10 «CH-47 Chinook», 25 επιθετικά ελικόπτερα «AH-64 Apache» και 1.800 τροχοφόρα οχήματα και κομμάτια εξοπλισμού, με τελικούς προορισμούς Γερμανία, Λετονία, Πολωνία, Ρουμανία. Αργότερα, μέσα στο χρόνο, τμήματα της 1ης CAB θα μετασταθμεύσουν για συνεκπαιδεύσεις με τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, στο Στεφανοβίκειο.

Από καταστολή διαδηλώσεων έως γενικευμένη σύρραξη

Πέραν της επιχείρησης «Atlantic Resolve» οι αμερικανοΝΑΤΟικές δυνάμεις θα αξιοποιήσουν την Αλεξανδρούπολη για «άλματα» στην Ανατολική Ευρώπη, στο πλαίσιο της αλυσίδας ασκήσεων που συναποτελούν την «Defender Europe 2021». Γιγαντιαία πρόβα πολέμου, που προγραμματίζεται για το διάστημα Μάη - Ιούνη, με επίκεντρο Ανατ. Ευρώπη και Βαλκάνια.

Η Ελλάδα παίζει και εδώ κομβικό ρόλο στην υλοποίησή της, ως ο βασικός και αναντικατάστατος κόμβος στη Νοτιοανατολική Ευρώπη για διεκπεραίωση των μετεχουσών δυνάμεων, χώρια ότι κομμάτια της εξετάζεται να γίνουν και στη χώρα. Π.χ. αεραποβατική ενέργεια στην Αλεξανδρούπολη, ασκήσεις στο Πεδίο Βολής «ΑΕΤΟΣ» στον Εβρο, όπως και στο Πετροχώρι Ξάνθης κ.λπ.

Σημειωτέον, σύμφωνα με αρμόδιες ΝΑΤΟικές πηγές, τα σενάρια της «Defender Europe 21» κλιμακώνονται από «χωρικά επεισόδια» μέχρι τη γενικευμένη σύγκρουση. Περιλαμβάνουν την αντιμετώπιση μιας σειράς «ενεργειών του εχθρού», όπως:

-- «Κυβερνοεπιθέσεις κατά του ΝΑΤΟ, εθνικών υποδομών και οικονομικών - χρηματιστηριακών κέντρων».

-- «Μέτωπο πολιτικών κομμάτων ηγείται και υποστηρίζει διαδηλώσεις, διαμαρτυρίες, ταραχές», στο σενάριο δηλαδή μπαίνει ανοιχτά και η αντιμετώπιση λαϊκών κινητοποιήσεων από τις Ενοπλες Δυνάμεις, το ΝΑΤΟ το ίδιο!.

-- «Εταιρείες Ιδιωτικών Στρατών» («Private Military Companies») «καταλαμβάνουν αεροδρόμια σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Εσθονία». Θυμίζουμε, για ανάπτυξη και χρήση «ιδιωτικών στρατών» - μισθοφόρων, ΗΠΑ και ΕΕ καταγγέλλουν τη Ρωσία (π.χ. στη Λιβύη) ενώ και οι ίδιες διατηρούν τέτοιες δυνάμεις σε διάφορες περιοχές του πλανήτη.

Δεν περνά απαρατήρητο ότι τα παραπάνω σενάρια ταξινομούνται από το ίδιο το ΝΑΤΟ στην κατηγορία «OCCASUS»: «Μια συνθετική γεωστρατηγική κατάσταση στην οποία ένας φανταστικός αντίπαλος, ισότιμος του ΝΑΤΟ, τον προκαλεί σε ένα ευρύ μέτωπο πολιτικών, στρατιωτικών, ενημερωτικών και οικονομικών σεναρίων». Παραπέρα, η συγκεκριμένη κατηγορία ασκήσεων καλύπτει «πολλαπλά σενάρια σε ένα τόξο από τον Βόρειο Ατλαντικό έως τη Μαύρη Θάλασσα, επιτρέποντας την εφαρμογή μεμονωμένων, περιοριζόμενων σε περιφερειακό επίπεδο σεναρίων, ή ενός συνδυασμού σεναρίων, αναβαθμίζοντάς τα σε μια σύγκρουση σε ολόκληρη την Ευρώπη»...

Στόχος των αντίπαλων κέντρων

Γίνεται, επομένως, αντιληπτό ότι όλο αυτό το πολεμικό υλικό που διεκπεραιώνεται μέσω Αλεξανδρούπολης, μετατρέπει την πόλη, τον Εβρο και τη χώρα ολόκληρη σε ορμητήριο πολέμου, αλλά ταυτόχρονα και σε στόχο αντίπαλων κέντρων.

Θυμίζουμε, πριν από λίγες βδομάδες, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξάντρ Γκρουσκό, επισκεπτόμενος την Ελλάδα, ζητούσε με νόημα «να αποκλειστεί το ενδεχόμενο το έδαφος της φίλης για εμάς χώρας να παρασέρνεται στο γεωπολιτικό παιχνίδι της ανάσχεσης και του περιορισμού της Ρωσίας», παρακολουθώντας την κυβέρνηση να διαπραγματεύεται νέα συμφωνία με τους Αμερικανούς για τις βάσεις, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι εξετάζονται συνολικά 23 τοποθεσίες, όπου οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί θα μπορούν να αναπτύξουν δυνάμεις τους. Μια συζήτηση που άνοιξε ήδη επί ΣΥΡΙΖΑ, με την εκκίνηση του περιλάλητου «Στρατηγικού Διαλόγου» μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χωρών το Δεκέμβρη του 2018, για να υπογραφεί επί ΝΔ, τον Οκτώβρη του 2019 και πλέον ετοιμάζεται να «διευρυνθεί» παραπέρα, με τις κυβερνήσεις ΗΠΑ και Ελλάδας να ετοιμάζουν το κείμενο για φέτος τον Οκτώβρη.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org