Σάββατο 6 Μάρτη 2021 - Κυριακή 7 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΜΠΑΡΟΥΤΙ
Απογειώνει την εμπλοκή

Αποφασισμένη να απογειώσει την εμπλοκή στα ευρωατλαντικά σχέδια, από τη Δυτική Αφρική μέχρι τον Περσικό Κόλπο, εμφανίζεται η κυβέρνηση. Χαρακτηριστικά ήταν όσα είπε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Αλ. Παπαϊωάννου την Παρασκευή, σε ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών.

Τονίζοντας τη βούληση της κυβέρνησης να ενισχύσει παραπέρα τις σχέσεις με τη Γαλλία, αναφέρθηκε στην περιοχή του Σαχέλ, στην Αφρική, η οποία «μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα, σε συνεργασία με τη Γαλλία, για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την αντιμετώπιση της μετανάστευσης. Είναι λοιπόν απαραίτητο να έχουμε μια παρουσία εκεί», είπε, αναφερόμενος π.χ. στο Μάλι, όπου, στο πλαίσιο της ευρωενωσιακής αποστολής «EUTM Mali», υπηρετούν ήδη δυο στελέχη από τον ελληνικό Στρατό Ξηράς.

Ο Αλ. Παπαϊωάννου ρωτήθηκε αν, ακριβώς σε αυτήν τη βάση, η κυβέρνηση σκοπεύσει να ικανοποιήσει στο άμεσο μέλλον αίτημα της Γαλλίας να στείλει ελληνικό στρατιωτικό τμήμα στο πλάι των γαλλικών στρατευμάτων («Δύναμη Επιχειρήσεων TAKUBA») που επιχειρούν στη χώρα. «Είναι θέμα του υπουργείου Αμυνας, δεν θα εισέλθω σε λεπτομέρειες για αυτό το ζήτημα», απάντησε, ενώ στην επισήμανση δημοσιογράφων ότι από το ΥΠΕΘΑ παραπέμπουν στο ΥΠΕΞ για τη λήψη τέτοιας απόφασης, που θα κληθούν κατόπιν να υλοποιήσουν οι στρατιωτικοί, ο εκπρόσωπος - συνεχίζοντας αυτό το «από τον Αννα στον Καϊάφα» - παρέπεμψε εκ νέου στο ΥΠΕΘΑ. Τόνισε ωστόσο ότι σε κάθε περίπτωση «η Ελλάδα θέλει να ενισχύσει την παρουσία της εκεί» και ότι «στο πλαίσιο αυτό» θα παρθεί και η όποια απόφαση «να συμμετάσχει σε μια στρατιωτική αποστολή της ΕΕ στην περιοχή».

Ταυτόχρονα, χαρακτήρισε «εξαιρετικές και διαρκώς βελτιούμενες» τις διμερείς σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία, επαναλαμβάνοντας ότι προγραμματίζεται υπογραφή «συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας» με το Ριάντ. Θυμίζουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει εδώ και καιρό για αποστολή συστοιχίας ελληνικών «Patriot» προς ενίσχυση της αντιπυραυλικής ομπρέλας της Σαουδικής Αραβίας απέναντι στο Ιράν. Οπως όμως ξεκαθάριζε ήδη από αρχές Γενάρη ο Αλ. Παπαϊωάννου, η εν λόγω διμερής συμφωνία «δεν είναι μόνο για το ζήτημα των "Patriot", είναι ευρύτερα για την παρουσία δυνάμεων». Αντίστοιχα, το επόμενο διάστημα αναμένονται σαουδαραβικά «F-15» να μετασταθμεύσουν στη Σούδα.

Ολα αυτά με καπέλο και ΝΑΤΟ. Αλλωστε, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας προγραμματίζεται να έχει την Πέμπτη 18/3 τηλεφωνική επικοινωνία με τον γγ της λυκοσυμμαχίας Γ. Στόλτενμπεργκ, ενόψει της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών των χωρών - μελών στις 23 και 24 Μάρτη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αποστολές στο «στόμα του λύκου» για τα συμφέροντα του κεφαλαίου(2021-09-18 00:00:00.0)
Ελληνικοί «Patriot» και προσωπικό αναπτύσσονται στη Σαουδική Αραβία(2021-09-11 00:00:00.0)
Εμπλοκή σε όλα τα μήκη και πλάτη των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών(2021-03-12 00:00:00.0)
Νέα σημεία στο χάρτη της επικίνδυνης ιμπεριαλιστικής εμπλοκής(2020-02-22 00:00:00.0)
Ξεδιπλώνεται γρήγορα το «σπιράλ» της εμπλοκής(2020-02-08 00:00:00.0)
Γυρίσματα(2020-02-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ