Σάββατο 6 Μάρτη 2021 - Κυριακή 7 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΣΧΕΔΙΑ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ
Η κατάσταση στη χώρα μας

Στη χώρα μας η κατάσταση εξακολουθεί να είναι δραματική στις υπάρχουσες δομές των προσφύγων και μεταναστών:

  • Υπερπλήρεις καταυλισμοί, σε άθλιες συνθήκες, με πολλές ελλείψεις σε προσωπικό, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, όπου πρακτικά το μέτρο που πάρθηκε σε συνθήκες πανδημίας είναι να μπαίνουν ολόκληροι καταυλισμοί σε καραντίνα.

Οι εικόνες από την έκθεση προσφύγων και μεταναστών σε καιρικά φαινόμενα όπως ο πρόσφατος χιονιάς, αλλά και από την έκθεση στον μόλυβδο στο Καρά Τεπέ, μόνο αποτροπιασμό προκαλούν. Οι θαμμένες σκηνές στο χιόνι, το στοίβαγμα όπως - όπως 400 και πλέον προσφύγων στο γήπεδο του Ρουφ εν μέσω πανδημίας, το παιδί που πέθανε από τη φωτιά στη Θήβα, ο αποκλεισμός των προσφυγόπουλων από την Εκπαίδευση, και τα καθημερινά δράματα που εκτυλίσσονται, καταρρίπτουν τις αναφορές του πρωθυπουργού ότι «η Μόρια τελείωσε»: Σκόπιμα επιχειρεί να αποκρύψει τις «Μόριες» που υπάρχουν ανά την Ελλάδα.

  • Εξώσεις προσφύγων που οδηγούνται στην αστεγία, στην περιπλάνηση ή στην καλύτερη περίπτωση στοιβάζονται σε καταυλισμούς. Οι εξώσεις πραγματοποιούνται κατ' εφαρμογή του νόμου όπου σε αναγνωρισμένους πρόσφυγες δίνεται η δυνατότητα φιλοξενίας σε δομές για 1 μήνα έπειτα από τη θετική απόφαση. Η μικρή συμμετοχή των αναγνωρισμένων προσφύγων στο πρόγραμμα «Helios», που είναι έτσι κι αλλιώς ανεπαρκές, είναι ενδεικτική για το γεγονός ότι η μεγάλη τους πλειοψηφία θέλει να φύγει από τη χώρα, δεν είχε προορισμό την Ελλάδα, στην οποία εγκλωβίζονται.
  • Η κατάσταση με τα ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά παραμένει δραματική, στο φως και των καταγγελιών για την εμπλοκή διαφόρων ΜΚΟ. Καταγράφονται κοντά στα 4.000 ασυνόδευτα παιδιά στη χώρα, οι οικογενειακές επανενώσεις καθυστερούν χαρακτηριστικά, ενώ μόνο το 50% είναι σε σχετικά ασφαλείς συνθήκες, παρά το αυτονόητο που έγινε, να μην οδηγούνται στα κολαστήρια των hot spots. 1.000 τουλάχιστον παιδιά που περιφέρονται στην αστεγία, στους δρόμους, γίνονται βορά στα διάφορα κυκλώματα, που φανερώνουν όλο τον βούρκο του συστήματος. Μια άθλια πραγματικότητα που αναδεικνύει την ανάγκη να εξασφαλιστεί κρατική μέριμνα, με αποκλειστικά κρατικές δομές και όχι παράδοση αυτού του ευαίσθητου τομέα σε ΜΚΟ, ολόπλευρη στήριξη με κατάλληλο προσωπικό, εκπαίδευση και διδασκαλία της μητρικής γλώσσας, ως προϋπόθεση για να μάθουν τη γλώσσα της χώρας υποδοχής, ενίσχυση των κρατικών υπηρεσιών που χειρίζονται θέματα ασύλου και οικογενειακών επανενώσεων, ώστε να προωθούνται με ταχύτητα αυτές οι διαδικασίες.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για την Παγκόσμια Μέρα Προσφύγων(2020-06-20 00:00:00.0)
Το διεκδικητικό πλαίσιο(2019-11-28 00:00:00.0)
Η κατάσταση στο Προσφυγικό - Μεταναστευτικό(2018-10-13 00:00:00.0)
Αδύνατη η περίθαλψη προσφύγων - μεταναστών εξαιτίας της έλλειψης διερμηνέων(2018-04-17 00:00:00.0)
«Ενδιαφέρον» για την Ελλάδα(2016-09-24 00:00:00.0)
Χωρίζουν παιδιά από τις οικογένειές τους(2009-08-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ