Τετάρτη 9 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αντιφάσεις μαρτύρων εξοργίζουν την υπεράσπιση

Με την ολοκλήρωση της εξέτασης των μαρτύρων για την έκρηξη σε κλούβα των ΜΑΤ, στις 2/11/1991, στην οδό Χαριλάου Τρικούπη που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο του αστυνομικού Γιάννη Βάρη και την εξέταση μαρτύρων για την υπόθεση της συμπλοκής στα Σεπόλια, στις 20/11/1991, έληξε η χτεσινή ακροαματική διαδικασία στη δίκη της «17Ν». Χαρακτηριστικό της χτεσινής μέρας ήταν οι προκλητικά αντιφατικές καταθέσεις μαρτύρων κατηγορίας - ειδικά σε ό,τι αφορούσε αναγνωρίσεις δραστών - που έκαναν την υπεράσπιση να μιλήσει για κατασκευασμένες μαρτυρίες.

Κατά την εξέταση της πρώτης κατά σειρά υπόθεσης ζήτησε και πήρε το λόγο ο Δ. Κουφοντίνας, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η «17Ν» «ασκούσε επαναστατική βία και χαρακτηριστικό της δράσης της ήταν η ελάχιστη βία», προσθέτοντας ότι τέσσερα λεωφορεία των ΜΑΤ που χτυπήθηκαν, υπήρξαν μόνο δύο περιπτώσεις θανάτων.

Για την υπόθεση της ένοπλης σύγκρουσης μελών της «17Ν» και αστυνομικών στα Σεπόλια, το Νοέμβρη του 1991 κατηγορούμενοι φέρονται οι Δ. Κουφοντίνας, Σωτήρης Κονδύλης και οι αδελφοί Σάββας και Χριστόδουλος Ξηρός. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, επιχείρησαν το βράδυ της 20/11/1991 να κλέψουν αυτοκίνητο από την περιοχή των Σεπολίων, αλλά έγιναν αντιληπτοί από αστυνομικούς, με αποτέλεσμα να γίνει ένοπλη συμπλοκή και να υπάρξουν τραυματίες αστυνομικοί.

Σε αντιφάσεις έπεσαν οι αστυνομικοί που ενεπλάκησαν στην υπόθεση με πρώτο τον Χρ. Καδδά, ο οποίος στα πρόσωπα των δραστών αναγνώρισε με απόλυτη βεβαιότητα τον Χριστόδουλο Ξηρό, ενώ στην προανάκριση τα χαρακτηριστικά που περιέγραψε τότε δεν ταίριαζαν στον κατηγορούμενο.

Ο δεύτερος Σωκράτης Κώτσιας, που τότε τραυματίστηκε και έμεινε με αναπηρία, αναγνώρισε τον άνθρωπο που τον πυροβόλησε στο πρόσωπο του Σάββα Ξηρού, κι έναν από τους δράστες στο πρόσωπο του Χριστόδουλου Ξηρού. Στην προανακριτική του κατάθεση όμως, που είχε δώσει λίγο μετά το συμβάν, είχε δηλώσει πως δεν μπορούσε να δώσει τα χαρακτηριστικά των δραστών γιατί δεν τα είχε συγκρατήσει και στον ανακριτή Λ. Ζερβομπεάκο δήλωσε πως με επιφυλάξεις αναγνωρίζει τους δύο προαναφερόμενους. Ο ίδιος όταν ρωτήθηκε από την υπεράσπιση γι' αυτές του τις αντιφάσεις δικαιολογήθηκε λέγοντας πως αν και θυμόταν τα χαρακτηριστικά των δραστών δεν τα είπε στην αρχική προανακριτική κατάθεσή του γιατί φοβόταν και δεν ήθελε να μπλέξει.

Οι αστυνομικοί Σταυρακάκης Γεώργιος και Σταμάτης Γεώργιος δεν ήταν σε θέση ν' αναγνωρίσουν δράστες, ενώ σε αναγνωρίσεις προχώρησε ο αστυνομικός Γιάννης Παπαφώτης, ο οποίος τότε είχε τραυματιστεί και ισχυρίστηκε ότι αρχικά είχε πει ψέματα γιατί φοβήθηκε. Οι αντιφάσεις στην κατάθεση του μάρτυρα, που από ένα σημείο και μετά είχε χάσει τα λόγια του, προκάλεσαν την οργή της υπεράσπισης που τον κατηγόρησε ευθέως για ψευδομαρτυρία.

Από τους κατηγορούμενους ο μόνος που παραδέχτηκε την παρουσία του στη σύγκρουση των Σεπολίων ήταν ο Σ. Κονδύλης, ο οποίος όταν ρωτήθηκε σχετικά από τον εισαγγελέα Β. Μαρκή επιβεβαίωσε τις ομολογίες που έχει κάνει κατά την προανάκριση και την ανάκριση. Η δίκη συνεχίζεται σήμερα με την υπόθεση των Σεπολίων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιφάσεις μάρτυρα(2006-02-15 00:00:00.0)
Συνέχεια με τις υποθέσεις ληστειών(2003-05-03 00:00:00.0)
Δύο μάρτυρες αναγνώρισαν κατηγορούμενους(2003-04-19 00:00:00.0)
Επεισοδιακή η χτεσινή μέρα(2003-04-04 00:00:00.0)
Δεν αναγνώρισε τους δράστες ο Π. Ταρασουλέας(2003-03-29 00:00:00.0)
Ραγδαίες εξελίξεις και ευρήματα(2002-07-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ