Τετάρτη 9 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ευρώπη - φρούριο θέλουν οι Ευρωπαίοι Συνήγοροι

Την προσήλωσή τους στην πολιτική κλεισίματος των συνόρων σε όσους μετανάστες δεν υπηρετούν τις τοπικές αγορές, εξέφρασαν οι εθνικοί Συνήγοροι του Πολίτη (ΣτΠ) των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), στη διάρκεια της χτεσινής τελευταίας μέρας του 4ου Συνεδρίου τους, που έγινε στην Αθήνα. Παράλληλα, ισχυρίστηκαν ότι η διαδικασία χορήγησης πολιτικού ασύλου είναι «αρκετά προωθημένη» και σε πολλές περιπτώσεις καταστρατηγείται από τους αιτούντες, υπονοώντας ότι θα πρέπει να αυστηροποιηθεί.

Οι Ευρωπαίοι Συνήγοροι συναίνεσαν στην κατεύθυνση της ΕΕ για «ελεγχόμενη και εξορθολογισμένη μετανάστευση», καθώς όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισαν σε συνέντευξη Τύπου ο Ελληνας ΣτΠ, Γ. Καμίνης και ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής, Ν. Διαμαντούρος, «η ΕΕ έχει σύνορα και δεδομένες αγορές». Στο πλαίσιο αυτό, οι Συνήγοροι τάχθηκαν υπέρ της προώθησης της ευρωπαϊκής αστυνομίας, η οποία θα ελέγχει τις μεταναστευτικές ροές, ενώ ζήτησαν να θεσμοθετηθεί κοινή ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική.

Την ίδια ώρα αρνήθηκαν να πάρουν θέση απέναντι στον πόλεμο στο Ιράκ, με το πρόσχημα πως ως Ανεξάρτητη Αρχή θα πρέπει να κρατούν λεπτές ισορροπίες... Κατά τα άλλα, οι Ευρωπαίοι Συνήγοροι, ο ρόλος των οποίων εστιάζεται στην απορρόφηση των κοινωνικών αντιδράσεων, πριν αυτές φτάσουν στο κράτος, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε διεθνείς συμφωνίες για την... προαγωγή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών των κρατών - μελών της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ