Παρασκευή 26 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΕ
Στο επίκεντρο η στήριξη της φαρμακοβιομηχανίας και τα πιστοποιητικά εμβολιασμού

Με «σημαία» τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων που σχετίζονται με τον Τουρισμό πορεύεται η κυβέρνηση

Eurokinissi

Με «σημαία» τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων που σχετίζονται με τον Τουρισμό πορεύεται η κυβέρνηση
Συνεχίζεται η εξάπλωση της πανδημίας σε όλο τον κόσμο με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα να ξεπερνούν πλέον τα 113 εκατ. ενώ επίσημα έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 2,5 εκατ. θάνατοι. Παράλληλα, οι εμβολιασμοί του πληθυσμού ακόμη και των πιο ισχυρών καπιταλιστικών κρατών προχωρούν με αργούς ρυθμούς, αφού αυτοί καθορίζονται από την εμπορευματοποίηση των φαρμάκων και των εμβολίων, την υπηρέτηση της κερδοφορίας των μεγάλων φαρμακοβιομηχανιών και την εξέλιξη συνολικότερων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Μέσα σε αυτό το κλίμα της γεωπολιτικής και οικονομικής κούρσας των εμβολιασμών, στην οποία είναι χωμένη βαθιά η ΕΕ, πραγματοποιήθηκε χτες με τηλεδιάσκεψη η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο) με τους ηγέτες της λυκοσυμμαχίας να συζητούν για την πορεία των εκστρατειών εμβολιασμού κατά του κορονοϊού, καθώς οι 27 χώρες - μέλη υπολείπονται χωρών, όπως το Ισραήλ και η Βρετανία, στον εμβολιασμό των πληθυσμών τους.

«Είναι ανάγκη να επιταχύνουμε επειγόντως την αδειοδότηση, την παραγωγή και τη διανομή εμβολίων καθώς και τον εμβολιασμό», αναφέρεται στη Δήλωση που υπογράφουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ.

Σημειώνεται ότι ενόψει της Συνόδου, οι ηγέτες της Πολωνίας, της Ισπανίας, του Βελγίου, της Δανίας και της Λιθουανίας, ζήτησαν με επιστολή τους στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, η αλυσίδα παραγωγής και διανομής εμβολίων να μεταφερθεί εντός ΕΕ, ώστε να ενισχυθεί η παραγωγική δυνατότητα για σημερινά και μελλοντικά εμβόλια. Τέτοιες προσπάθειες βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη και γίνονται διαπραγματεύσεις στην ΕΕ, αλλά και σε κράτη όπως η Γερμανία και η Γαλλία.

Από την πλευρά της, η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου, αναγκάστηκε να αναφερθεί στις μεγάλες καθυστερήσεις της παράδοσης των εμβολίων από τις φαρμακευτικές και τα παζάρια που κάνουν. Είπε με νόημα: «Μαζί με τα κράτη - μέλη, κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι οι εταιρείες συμμορφώνονται με τις συμβατικές τους υποχρεώσεις και τηρούν τις συμφωνίες μας» και πρόσθεσε ότι «δεν είμαστε ακόμη εκεί που θέλουμε να είμαστε όσον αφορά τον εμβολιασμό». Ισχυρίστηκε δε - ενώ νέες καθυστερήσεις στις παραδόσεις γίνονται πλέον γνωστές και για το δεύτερο τρίμηνο του 2021 - ότι ο στόχος του εμβολιασμού του 70% του ενήλικου πληθυσμού μέχρι το καλοκαίρι «είναι ένας φιλόδοξος στόχος, αλλά είναι εφικτός».

Στο μεταξύ, 3 - 4 εκατ. μονοδοσικά εμβόλια της «Johnson & Johnson» είναι έτοιμα να διανεμηθούν στις ΗΠΑ «την ερχόμενη βδομάδα», εάν χορηγηθεί άδεια κατεπείγουσας χρήσης του εμβολίου στη χώρα, όπως αναμένεται, ανακοίνωσε η αμερικανική κυβέρνηση. Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων - Φαρμάκων (FDA) επιβεβαίωσε την αποτελεσματικότητα του εμβολίου στο 85,9% κατά των σοβαρών μορφών της νόσου στις ΗΠΑ, κατά 81,7% στη Νότια Αφρική και 87,6% στη Βραζιλία.

Συζήτηση και αντιθέσεις για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού

Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ συζητήθηκαν επίσης ο συντονισμός στο κλείσιμο συνόρων καθώς και τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, σε μια προσπάθεια «διάσωσης» της ερχόμενης τουριστικής σεζόν και των κερδών των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων του Τουρισμού, των Μεταφορών κ.ο.κ.

Κυβερνήσεις, όπως η ελληνική και η ισπανική, πιέζουν για γρήγορη υιοθέτηση ενός πανευρωπαϊκού πιστοποιητικού για όσους έχουν ήδη εμβολιαστεί, με σενάρια μάλιστα που παραπέμπουν σε νέες «εκπτώσεις» στα αναγκαία μέτρα προστασίας των λαών, αυτήν τη φορά στο όνομα των εμβολιασμών. Η πρόταση υποστηρίζεται επίσης κυρίως από χώρες των οποίων οι οικονομίες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον Τουρισμό, όπως Κύπρος, Μάλτα, Πορτογαλία, Ιταλία.

Γερμανία και η Γαλλία διαφωνούν προς το παρόν, προβάλλοντας τον χαμηλό ρυθμό των εμβολιασμών εξαιτίας της έλλειψης εμβολίων.

Αξιωματούχοι σημειώνουν ότι η ΕΕ συνεργάζεται με τη Διεθνή Ενωση Αερομεταφορέων (IATA), η οποία επιθυμεί την αναζωογόνηση των αεροπορικών ταξιδιών, με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), για το κατά πόσον οι άνθρωποι που έχουν λάβει και τις δύο δόσεις ενός εμβολίου ή έχουν ήδη νοσήσει, μπορούν ακόμα να είναι φορείς του κορονοϊού και να μολύνουν άλλους.

Πιστοποιητικό «πριν από σας, για σας» λέει η κυβέρνηση για τους ομίλους

Η ελληνική κυβέρνηση εμφανίστηκε και σε αυτήν την τηλεδιάσκεψη με «σημαία» της τα συμφέροντα τουριστικών ομίλων, τουρ οπορέιτορς και αερομεταφορέων, και την καθιέρωση ενός πιστοποιητικού εμβολιασμού, ακριβώς για να ανοίξει τις πύλες της χώρας, με πρωτόκολλα - λάστιχο για τον λαό και τους εργαζομένους του κλάδου, όπως συνέβη και πέρυσι με ανυπολόγιστες συνέπειες για τη δημόσια υγεία.

Χαρακτηριστικά, στην παρέμβασή του, ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι «τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα πιστοποιούν την υψηλή αποτελεσματικότητα των εμβολίων» (αν και είναι ακόμα ερώτημα αν οι εμβολιασμένοι συνεχίζουν να μεταδίδουν τον ιό), ενώ, αναφερόμενος στην πρότασή του για θέσπιση «ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού», επέμεινε ότι «όσο νωρίτερα ληφθούν αποφάσεις τόσο καλύτερα για την ΕΕ, καθώς σε διαφορετική περίπτωση είναι αναπόφευκτο ότι ο ιδιωτικός τομέας θα προχωρήσει προς αυτήν την κατεύθυνση», δείχνοντας και εδώ ποιος κάνει κουμάντο στο σύστημά τους.

«Αν δεν το πράξουμε εμείς ως ΕΕ θα το κάνει κάποιος άλλος αντί για εμάς, πιθανότατα οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες», σημείωσε, σκιαγραφώντας μια διαδικασία με ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων, σπεύδοντας να διευκρινίσει - το κάθε άλλο παρά καθησυχαστικό - ότι ο ίδιος τάσσεται «υπέρ της καταχώρισης όσο το δυνατόν λιγότερων προσωπικών δεδομένων από τους πολίτες».

Ενώ σε μια προσπάθεια να «κάμψει» τους δισταγμούς από τα αντιτιθέμενα συμφέροντα στο εσωτερικό της ΕΕ σημείωσε πως «η διευκόλυνση των μετακινήσεων δεν αφορά μόνο τις χώρες που υποδέχονται μεγάλο αριθμό τουριστών αλλά επίσης τις αερομεταφορές και τους κλάδους της φιλοξενίας».

Απορρίπτοντας, εξάλλου, ξανά το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να προχωρήσει σε διμερείς συμφωνίες, ώστε να έρθουν το συντομότερο δυνατό όλα τα διαθέσιμα εμβόλια στη χώρα για εμβολιασμό του λαού, ο Μητσοτάκης στήριξε, για άλλη μια φορά, την «ενότητα στην εμβολιαστική στρατηγική της Ενωσης», βάζοντας και μια πινελιά περί δήθεν «αυστηρών μηνυμάτων που πρέπει να σταλούν στις φαρμακευτικές εταιρείες, για την τήρηση των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει σχετικά με την παραγωγή και παράδοση εμβολίων».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ