Παρασκευή 26 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία της υγείας και της ζωής των εργαζομένων

Αναδεικνύονται οι τεράστιες ευθύνες κυβέρνησης και εργοδοσίας για την υπερμετάδοση στους χώρους δουλειάς

Αμεσα μέτρα για την προστασία της υγείας και της ζωής των εργαζομένων με υποχρέωση των επιχειρήσεων για εφαρμογή των ενδεδειγμένων μέτρων για τη μη διασπορά του κορονοϊού ζητά το ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή προς τον υπουργό Εργασίας οι βουλευτές του Κόμματος, Χρήστος Κατσώτης, Διαμάντω Μανωλάκου, Γιώργος Λαμπρούλης και Λεωνίδας Στολτίδης.

Οπως επισημαίνεται στο κείμενο της Ερώτησης, «οι χώροι δουλειάς με την ανοχή που επιδεικνύεται έχουν γίνει, μαζί με τα μέσα Μαζικής μεταφοράς, κέντρα υπερμετάδοσης της πανδημίας. Σε πολλές των περιπτώσεων υπάρχει παντελής έλλειψη των ενδεδειγμένων υγειονομικών πρωτοκόλλων για τη μη διασπορά του κορονοϊού. Καταγγέλλονται ακόμη και απόκρυψη κρουσμάτων και της αναγκαίας ιχνηλάτησης. Αυτό έχει ως συνέπεια την καθημερινή αύξηση κρουσμάτων, τους διασωληνωμένους και τους θανάτους, με πρόσφατο τραγικό παράδειγμα αυτό του 43χρονου εργαζόμενου στα super market "Σκλαβενίτη".

Η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στην κυβέρνηση, η οποία παραχώρησε στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα λήψης ή όχι, ακόμη και των κρίσιμων μέτρων, όπως την προμήθεια μασκών στους εργαζόμενους, την εύκολη πρόσβαση για το συνεχές πλύσιμο των χεριών, την προμήθεια επαρκών αντισηπτικών και την εξασφάλιση των ενδεδειγμένων αποστάσεων με αλλαγές των θέσεων εργασίας.

Η κυβέρνηση με την επιλογή της να μην επιβάλει την υποχρεωτική εφαρμογή όλων των μέτρων που υποδεικνύει η επιστημονική κοινότητα, με την επιλογή της να μην κάνει τους αναγκαίους ελέγχους στις επιχειρήσεις, είναι υπόλογη απέναντι στους εργαζόμενους που πλήρωσαν και πληρώνουν ακόμη και με τη ζωή τους την επιλογή της κυβέρνησης για στήριξη της καπιταλιστικής οικονομίας και των αναγκών των επιχειρηματικών ομίλων».

Και οι βουλευτές του ΚΚΕ προσθέτουν: «Οι καταγγελίες που φτάνουν στα σωματεία από την εργοδοτική ασυδοσία, την προσπάθεια συγκάλυψης κρουσμάτων και την τρομοκράτηση των εργαζομένων για να εργαστούν κάτω από υγειονομικά επικίνδυνες συνθήκες είναι προκλητικές και ανησυχητικές για την εξέλιξη των κρουσμάτων.

Επειδή η υγεία, τα φάρμακα, τα εμβόλια, με την πολιτική θωράκισης του εκμεταλλευτικού συστήματος από τα κόμματα του κεφαλαίου, είναι πανάκριβα εμπορεύματα, επειδή και ο ρυθμός των εμβολιασμών εξαρτάται από τις φαρμακοβιομηχανίες και την επαρκή ή όχι προμήθεια των αναγκαίων δόσεων, η πανδημία δεν θα εξαλειφθεί στο άμεσο μέλλον και οι συνέπειες θα είναι τραγικές κυρίως στους χώρους δουλειάς,

Ερωτάται ο κ. υπουργός, αν προτίθεται η κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα, για την προστασία της υγείας και της ζωής των εργαζομένων με υποχρέωση των επιχειρήσεων για εφαρμογή των ενδεδειγμένων μέτρων και τον συνεχή ενδελεχή έλεγχο για την υλοποίησή τους από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του υπουργείου Εργασίας και Υγείας».

Σχετικά, επίσης, με την ψηφιακή πλατφόρμα ergasiatesting.gov.gr, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση μετά από έναν χρόνο πανδημίας, για τη διενέργεια δωρεάν τεστ σε εργαζόμενους επιχειρήσεων με πάνω από 20 άτομα προσωπικό, οι βουλευτές του ΚΚΕ ζητούν από τον υπουργό να ενημερώσει για το πλήθος των επιχειρήσεων που απευθύνθηκαν στην πλατφόρμα, πόσους εργαζόμενους απασχολούν και πόσοι δήλωσαν την επιθυμία διενέργειας των δωρεάν τεστ ανά μήνα.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org