Παρασκευή 26 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Παραμένουν τα οξυμένα προβλήματα για τους εργαζόμενους και τους επιβάτες

Νέα κρούσματα σε εργαζόμενους, απληρωσιά και απειλές απόλυσης σε οδηγούς των αστικών ΚΤΕΛ, κακή κατάσταση οχημάτων και τεράστιες ελλείψεις

Τα οξυμένα προβλήματα που παραμένουν για τους εργαζόμενους και τους επιβάτες των αστικών συγκοινωνιών εν μέσω πανδημίας, με ευθύνη της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και όλων των προκατόχων της, αναδεικνύουν καθημερινά καταγγελίες από το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Επιστολή του ΠΑΜΕ για τους εργαζόμενους στα αστικά ΚΤΕΛ Αττικής

Με επιστολή του προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κ. Καραμανλή, το ΠΑΜΕ ζητά την άμεση λήψη μέτρων για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στα αστικά ΚΤΕΛ Αττικής, σημειώνοντας τα εξής:

«Με την επιστολή μας αυτή ζητάμε από εσάς και την κυβέρνηση να πάρετε άμεσα μέτρα για την επίλυση σοβαρών ζητημάτων που απασχολούν τους εργαζόμενους στα αστικά ΚΤΕΛ Αττικής, ιδιαίτερα όσους απασχολούνται στις διαδρομές που πραγματοποιούσε η ΟΣΥ.

Η κατάστασή τους είναι τραγική.

Από καταγγελίες τους προκύπτουν τα παρακάτω:

1. Μένουν ένα μήνα απλήρωτοι και η δικαιολογία είναι ότι δεν πληρώνονται από την ΟΣΥ.

2. Τα οχήματα είναι σε κακή κατάσταση, με συνεχείς βλάβες. Αυτό έγινε ιδιαίτερα αισθητό στο πρόσφατο πέρασμα του χιονιά όπου τα λεωφορεία αυτά αποτελούσαν στο δρόμο κίνδυνο για τους ίδιους τους οδηγούς και τους επιβάτες.

3. Υπάρχουν ήδη κρούσματα κορονοϊού τα οποία αποκρύπτονται. Κανένα τεστ δεν γίνεται στους εργαζόμενους και δεν τους παρέχονται τα μέσα ατομικής προστασίας.

4. Απειλούν με απολύσεις όσους εργαζόμενους διαμαρτύρονται.

5. Τα ωράρια εργασίας, τα διαλείμματα και οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας κατά κανόνα δεν τηρούνται.

Κύριε υπουργέ, πρέπει αυτή η κατάσταση να σταματήσει.

Ζητάμε: Να καταβάλλονται οι μισθοί των εργαζομένων κάθε μήνα χωρίς καμιά καθυστέρηση. Να μην καταστρατηγούνται τα ωράρια των εργαζομένων. Να παρθούν μέτρα ελέγχου καταλληλότητας των αυτοκινήτων. Να απολυμαίνονται και να καθαρίζονται καθημερινά από ειδικά συνεργεία. Σε τακτά χρονικά διαστήματα να γίνονται τεστ. Να σταματήσουν ο εκβιασμός και η τρομοκρατία στους εργαζόμενους που απαιτούν να πληρώνονται στην ώρα τους και να έχουν ανθρώπινες συνθήκες εργασίας».

ΔΑΣ ΟΑΣΑ: Μέτρα εδώ και τώρα για ενίσχυση του συγκοινωνιακού έργου

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το Ελεγκτικό Συνέδριο απέρριψε την προμήθεια της ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες ΑΕ, θυγατρική του ΟΑΣΑ) μέσω μίσθωσης (leasing) 300 μεταχειρισμένων οχημάτων από ιδιωτικές επιχειρήσεις. Από τη μεριά της, η ΟΣΥ έχει καταθέσει αίτηση αναστολής της απόφασης.

Η ΔΑΣ ΟΑΣΑ, σχολιάζοντας την εξέλιξη, σημειώνει ότι η απόρριψη «δεν αποτελεί άλλοθι για τη σημερινή κυβέρνηση ούτε και πεδίο κούφιας αντιπαράθεσης μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Τα προβλήματα στα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι συσσωρευμένα από όλα τα προηγούμενα χρόνια με ευθύνη όλων των κομμάτων που κυβέρνησαν, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ (ΚΙΝΑΛ), ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτόν τον εμπαιγμό μεγάλες ευθύνες έχουν οι συνδικαλιστικές παρατάξεις ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚΕ, ΜΕΤΑ. Ιδιαίτερα τώρα σε συνθήκες πανδημίας (...) απαιτείται χωρίς άλλη καθυστέρηση η αστική συγκοινωνία της πρωτεύουσας να πάψει να είναι φορέας μετάδοσης του ιού (...)

Καλούμε την κυβέρνηση και τις διοικήσεις σε ΟΑΣΑ, ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ να πάρουν εδώ και τώρα μέτρα για την ενίσχυση του συγκοινωνιακού έργου με πύκνωση των δρομολογίων σε όλο το νομό Αττικής: Να προχωρήσουν σε άμεση και γενναία κρατική επιχορήγηση για την επισκευή των χαλασμένων οχημάτων και για την αγορά καινούριων. Ταυτόχρονα και για όσο διαρκεί η πανδημία να επιτάξουν όλο τον διαθέσιμο στόλο οχημάτων που υπάρχει (ΚΤΕΛ και τουριστικά). Να γίνονται τακτικά μοριακά τεστ σε κεντρικούς σταθμούς και αφετηρίες στο προσωπικό και στους επιβάτες.

Μόνο έτσι και σε συνδυασμό με μαζικές προσλήψεις μπορεί πραγματικά να αντιμετωπιστεί το οξυμένο πρόβλημα που υπάρχει για την ασφαλή μετακίνηση των εργαζομένων στην πρωτεύουσα».

Νέα κρούσματα κορονοϊού στον ΟΑΣΘ

Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μην πολλαπλασιαστούν τα κρούσματα και να μη θρηνήσουμε ακόμα περισσότερα θύματα απαιτεί η ΔΑΣ ΟΑΣΘ, με αφορμή τα νέα κρούσματα που εντοπίστηκαν σε εργαζόμενους του Οργανισμού.

Οπως αναφέρει, τις τελευταίες μέρες εντοπίστηκαν 6 κρούσματα από τον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στο σταθμό μετεπιβίβασης ΙΚΕΑ, ενώ υπάρχουν κρούσματα και σε άλλα σταθμαρχεία (40 Εκκλησιές) και αμαξοστάσια.

Η ΔΑΣ καταγγέλλει τη διοίκηση του ΟΑΣΘ ότι μπροστά στη νέα έξαρση της πανδημίας δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο, αφήνοντας εκτεθειμένους χιλιάδες επιβάτες και εργαζόμενους. Θυμίζει ότι τα λεωφορεία που προμηθεύτηκε με leasing είναι άκρως ακατάλληλα, καθώς η επιβίβαση και η αποβίβαση των επιβατών γίνονται από μια πόρτα, όπως και ότι σε λεωφορειακές γραμμές με μεγάλο φόρτο επιβατών όπου θα έπρεπε να υπάρχουν διπλά λεωφορεία κυκλοφορούν μονά.

Τονίζει επίσης ότι η μετακίνηση των οδηγών από γραμμή σε γραμμή παραμένει και καθιστά ακόμα πιο δύσκολο τον περιορισμό της διασποράς και την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων. Παραμένει ακόμα ελλιπής έως ανύπαρκτη η απολύμανση των χώρων αναμονής των εργαζομένων στα τέρματα, αλλά και των λεωφορείων στο τέλος της βάρδιας.

Η ΔΑΣ απαιτεί εδώ και τώρα να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζομένων και του λαού.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org