Παρασκευή 26 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ - ΚΕΡΚΥΡΑΣ - ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συνεχή σκληρά μέτρα για το λαό, «ελεύθερη διέλευση» για το κεφάλαιο

Ανακοίνωση για τη νέα αύξηση κρουσμάτων και την αυστηροποίηση των απαγορεύσεων

Για προσπάθεια ενοχοποίησης του λαού της περιοχής και «απειλές» για αυστηρότερα μέτρα κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Περιοχής Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας του ΚΚΕ, την ώρα που τα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας μετατρέπουν σε «ρουτίνα» τα κρούσματα στο Γενικό Νοσοκομείο «Χατζηκώστα», σε χώρους δουλειάς και στα σχολεία.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση τονίζει την προσπάθεια τοπικών αρχών, όπως του περιφερειάρχη Ηπείρου της ΝΔ, να ενοχοποιήσουν για τη σημερινή αύξηση των κρουσμάτων τους Αλβανούς και τους υγειονομικούς, όπως αντίστοιχα έπραξαν τον Νοέμβρη, με τους μετανάστες εργάτες στα πτηνοσφαγεία και με τη νεολαία, με στόχο να αποκρύψουν τις δικές τους ευθύνες.

Ενδεικτική είναι η απόφαση να μη γίνονται δωρεάν μαζικά συστηματικά τεστ και άμεση εκτεταμένη ιχνηλάτηση σε κρούσματα, λόγω έλλειψης προσωπικού στην Περιφέρεια Ηπείρου. Αντίστοιχα, η άρνηση αξιοποίησης του εργαστηρίου επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων συμβάλλει στην έλλειψη οργανωμένης επιστημονικής ενημέρωσης στις πόλεις και στα χωριά, που με τη σειρά τους οδηγεί σε φόβο και πανικό, σε στιγματισμό των κρουσμάτων, αρνήσεις σε εμβολιασμούς και τεστ. Ετσι, αντί για ολοκληρωμένα επιστημονικά μέτρα πρόληψης και στήριξης της δημόσιας υγείας της περιοχής, επιβάλλονται περιορισμοί και απαγορεύσεις στο δήμο Ζίτσας, με απειλές για αυστηροποίησή τους.

Οι 70.000 λιγότερες επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων το 2020, τονίζει η ανακοίνωση, αποδεικνύουν τη μετατροπή του σε νοσοκομείο μίας νόσου, αποτέλεσμα και της άρνησης να ενισχυθεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (Κέντρα Υγείας κ.λπ.) με μόνιμο προσωπικό, εξοπλισμό και υποδομές, επιλογή που υπαγορεύεται από την πολιτική κόστους - οφέλους. Στην ίδια λογική, μένουν αναξιοποίητες λόγω έλλειψης προσωπικού 6 κλίνες ΜΕΘ στο ΓΝ Λευκάδας και 5 κλίνες ΜΕΘ στο ΓΝ Αρτας.

Η ΕΠ Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας σχολιάζει ότι οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης για την προκήρυξη 19 θέσεων μόνιμων γιατρών ΕΣΥ στο ΠΓΝΙ και 8 στο ΓΝ «Χατζηκώστα» αποκρύπτουν τις 112 και 40 κενές θέσεις γιατρών στα δύο νοσοκομεία αντίστοιχα, τις 23 στο ΓΝ Φιλιατών και τις 15 στο ΓΝ Πρέβεζας, με συνέπεια τη διαρκή μετακίνηση του προσωπικού, στο οποίο επιπλέον έχουν ακυρωθεί οι κανονικές άδειες εδώ και ένα χρόνο και έχει εξαντληθεί.

Η ανακοίνωση τονίζει ότι την ώρα που η κυβέρνηση εμφανίζει ως μοναδική ελπίδα τον εμβολιασμό, δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την οργάνωσή του, για τις υποδομές που απαιτούνται, με αποτέλεσμα και την αχρήστευση εκατοντάδων δόσεων στα Γιάννενα.

«Η πρόταση του ΚΚΕ για αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία για όλο το λαό, με σύγχρονες υπηρεσίες και προσανατολισμό στην πρόληψη, είναι αναγκαία και ρεαλιστική όσο ποτέ. Εμπόδιο είναι ο καπιταλισμός, που βλέπει τα πάντα ως εμπορεύματα, το Φάρμακο, την Υγεία, όλες τις ανάγκες του λαού. Ο καπιταλισμός είναι ο εχθρός από τον οποίο ο λαός πρέπει να απαλλαγεί», τονίζει η ΕΠ Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας και καλεί το λαό της περιοχής σε οργανωμένο αγώνα για την προστασία της ζωής και των δικαιωμάτων του στην υγεία και στο εισόδημα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ