Παρασκευή 26 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Σαρώνει ο ιός, αύξηση διασωληνωμένων και νεκρών

Ενας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα και το σύστημα Υγείας παραμένει αθωράκιστο

Ανοχύρωτο απέναντι στην αναμενόμενη αναζωπύρωση της νόσου, έναν χρόνο ακριβώς μετά την καταγραφή του πρώτου κρούσματος στην Ελλάδα, παραμένει το δημόσιο σύστημα Υγείας. Πλέον εκατοντάδες είναι οι νέες εισαγωγές ασθενών με Covid-19, ενώ αυξάνεται και ο αριθμός εισαγωγών για τις υπόλοιπες ασθένειες, καθώς χιλιάδες χρονίως πάσχοντες είναι εδώ και έναν χρόνο αποκλεισμένοι από την αναγκαία για αυτούς ιατρική παρακολούθηση και περίθαλψη.

Σύμφωνα με πληροφορίες η πληρότητα στο σύνολο των ΜΕΘ στην Αττική ξεπερνά το 95%, τα παθολογικά και καρδιαγγειακά περιστατικά φτάνουν στα νοσοκομεία όλο και πιο επιβαρυμένα, τα ράντζα κατακλύζουν όλο και περισσότερα νοσοκομεία. Χτες μετατράπηκε και η ΜΕΘ του «Ερυθρού Σταυρού» σε ΜΕΘ Covid, και οι υγειονομικοί πλέον κάνουν τα πάντα, ανεξάρτητα από την ειδικότητά τους, ενώ οι μετακινήσεις τους από το ένα τμήμα ή νοσοκομείο στο άλλο είναι ο κανόνας, που παρουσιάζεται από την κυβέρνηση ως «ενίσχυση».

Την ίδια στιγμή που η κατάσταση στο σύστημα Υγείας χειροτερεύει, αυξάνεται ο αριθμός των θανάτων από Covid-19. Χτες άλλοι 39 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ τα νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν είναι 1.784.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι έφτασε σε 367 (από 248 την 1η Φλεβάρη), με διάμεση ηλικία τα 69 έτη.

Οι νέες εισαγωγές ασθενών με Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας ήταν χτες 292 και ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 274 ασθενείς. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται πλέον σε 186.469 και των θανάτων σε 6.410.

Από τα 1.784 νέα κρούσματα, 13 είναι εισαγόμενα, 61 υπό διερεύνηση, στην Αττική εντοπίστηκαν 880 κρούσματα (Ανατολική Αττική 86, Βόρειος Τομέας 94, Δυτική Αττική 41, Δυτική Αθήνα 156, Κέντρο 241, Νότιος Τομέας 87, Πειραιάς 152, Νήσων 23), στη Θεσσαλονίκη 183, στην Αχαΐα 103, στη Λάρισα 41, στην Αρκαδία 26, στη Φθιώτιδα 21.

Στο μεταξύ, σε 1.018 έφτασαν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τριών μεταλλάξεων στη χώρα. Μετά τη γονιδιωματική ανάλυση σε νέα δείγματα (αφορούν την περίοδο 5 Γενάρη - 18 Φλεβάρη) αναδείχθηκαν συνολικά 242 στελέχη με μεταλλάξεις. Συγκεκριμένα: 226 κρούσματα από τη μετάλλαξη της Μ. Βρετανίας (η συντριπτική πλειοψηφία τους εντοπίζεται στην Αττική και τα υπόλοιπα σε 28 ΠΕ), 12 από τη μετάλλαξη της Νότιας Αφρικής (όλα στη Θεσσαλονίκη) και 1 από τη μετάλλαξη της Ουγκάντας (στο κέντρο της Αθήνας).


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org