Παρασκευή 26 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΒΟΥΛΗ
Το σάπιο κοινωνικό - οικονομικό υπόβαθρο διευκολύνει τους δράστες

Αποσπάσματα από την πρωτολογία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, στη χτεσινή συζήτηση

Eurokinissi

Εκφράζοντας την αλληλεγγύη και τη στήριξη του ΚΚΕ «σε όλες και όλους, όσους και όσες, με τη γενναία στάση τους, άνοιξαν το δρόμο για να βγουν στο φως αποτρόπαιες πράξεις, για να φτάσουν τελικά στη Δικαιοσύνη οι ένοχοι», άνοιξε τη χτεσινή ομιλία του στη Βουλή ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στη συζήτηση για την επικαιρότητα και τον δημόσιο διάλογο.

Ο Δ. Κουτσούμπας επισήμανε ότι «τον Λιγνάδη τον "απέσυραν" και τον οδήγησαν στη Δικαιοσύνη τα θύματά του και η κατακραυγή των ανθρώπων που συνέβαλαν να αναδειχθεί το όλο θέμα» και όχι η κυβέρνηση, όπως ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός, στον οποίο ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ απευθύνθηκε λέγοντας: «Εσείς αναγκαστήκατε να συρθείτε πίσω από τις εξελίξεις για να κρύψετε τις πολιτικές ευθύνες. Και τις δικές σας και της υπουργού σας, τόσο στην επιλογή, για τη μη τήρηση των απαραίτητων διαφανών διαδικασιών, όσο και στη διατήρηση ενός τέτοιου ανθρώπου σε μία κορυφαία θέση ευθύνης στον χώρο του Θεάτρου και του Πολιτισμού. Πολιτικές ευθύνες έχετε, κ. Μητσοτάκη, αφού ήταν σε γνώση σας οι χειρισμοί της κυρίας υπουργού στο συγκεκριμένο θέμα, όταν άρχισε να αποκαλύπτεται το σκάνδαλο και να περνάει βέβαια από τη φάση των ψιθύρων στις συγκεκριμένες πλέον καταγγελίες».

Δείχνουμε τα τέρατα αλλά κρύβουμε την κοινωνία που γεννά και συντηρεί τέρατα

Ο Δ. Κουτσούμπας ξεκαθάρισε πως το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή τόνισε ότι «τα φώτα πρέπει να στραφούν και σε όλους εκείνους τους κοινωνικούς και οικονομικούς καταναγκασμούς, που διευκολύνουν τους δράστες και πάνω απ' όλα φιμώνουν τα θύματα», δηλαδή στην εργασιακή ζούγκλα, στην ανασφάλεια, στην ελλιπή προστασία των θυμάτων, στο ανεπαρκές ποινικό πλαίσιο, στην εμπορευματοποίηση του Πολιτισμού, του Αθλητισμού, ακόμα και της σεξουαλικότητας του ανθρώπου.

«Ολα αυτά αποτελούν το θερμοκήπιο τέτοιων συμπεριφορών και φαινομένων», επισήμανε κι έθεσε το ερώτημα «αν μία Ολυμπιονίκης ή ένας αναγνωρισμένος ηθοποιός αναγκάζεται να θάβει μέσα του για χρόνια τέτοιες φριχτές εμπειρίες... αλήθεια, τι κουράγιο χρειάζεται ένας απλός εργαζόμενος για να αποκρούσει ανάλογες μορφές βίας;». Στηλίτευσε ακόμα την υποκρισία κάποιων ΜΜΕ που τώρα ανακάλυψαν τα φαινόμενα, ενώ για παρόμοιες καταστάσεις σε διάφορους χώρους δουλειάς δεν αφιερώνουν ούτε ένα δευτερόλεπτο.

Ο χώρος του Πολιτισμού δεν αποτελεί εξαίρεση από τους άλλους εργασιακούς χώρους αφού και εκεί κυριαρχούν ο φόβος της ανεργίας, η εργασιακή, οικονομική ανασφάλεια, η απουσία εργασιακών δικαιωμάτων. «Ολα αυτά είναι που μετατρέπουν τους εργαζόμενους και του Θεάτρου σε εύκολα θύματα», εξήγησε ο Δ. Κουτσούμπας και τόνισε ότι «όλος αυτός ο κόσμος εδώ και έναν χρόνο, με τα περιοριστικά μέτρα, μέτρα που πήρατε για την πανδημία, παραμένει, με δική σας ευθύνη, εντελώς απροστάτευτος» και οι άνθρωποί του «βρέθηκαν χωρίς δουλειά, χωρίς εισόδημα και σήμερα βρίσκονται στα όρια της επιβίωσης».

Ακολούθως ο Δ. Κουτσούμπας τόνισε: «Δείχνουμε τα τέρατα αλλά κρύβουμε την κοινωνία που γεννά και συντηρεί τέρατα. Θα το ξαναπούμε: Υπάρχει ένα βαθύτερο σάπιο κοινωνικό, οικονομικό υπόβαθρο, που διευκολύνει τους δράστες.

Γιατί γνωρίζουν ότι τα όνειρα, η πορεία ενός νέου ανθρώπου, γυναίκας ή άνδρα, στη μόρφωση, στην εργασία, στον Αθλητισμό, στον Πολιτισμό, εξαρτώνται από τις οικονομικές και κοινωνικές πιέσεις. Εξαρτώνται από τους διάφορους "ισχυρούς οικονομικούς και πολιτικούς παράγοντες" της εξουσίας σε όλους αυτούς τους χώρους.

Αυτή η δυσωδία, όμως, δεν αντιμετωπίζεται αποκλειστικά και μόνο με την όποια αυστηροποίηση του ποινικού πλαισίου, του νομικού πλαισίου. Δεν υποτιμάμε καθόλου αυτήν την πλευρά. Ομως, πέρα από το νομικό πλαίσιο, το θύμα έχει να αντιμετωπίσει πολλούς σκοπέλους μέχρι την τελεσίδικη καταδίκη του δράστη: Από μια πιθανή αστυνομική αυθαιρεσία, μέχρι τις μακροχρόνιες νομικές διαδικασίες, που το αποθαρρύνουν να καταγγείλει σε νομικό επίπεδο το περιστατικό».

Μίλησε ακόμα για τις ελάχιστες και απογυμνωμένες σχετικές με αυτά κρατικές υποδομές και υπηρεσίες και την παραχώρηση τέτοιων θεμάτων στις ΜΚΟ, που θα έπρεπε να απεμπλακούν από αυτά, καλώντας την κυβέρνηση:

«Εδώ και τώρα προχωρήστε στη γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν κοινωνικές υπηρεσίες για την πρόληψη, προστασία των θυμάτων βίας, δηλαδή ενημερωτικά προγράμματα σε σχολεία και σχολές, συμβουλευτικές υπηρεσίες, ξενώνες για κακοποιημένες γυναίκες κ.ά.

Εδώ, φτάνετε να μετράτε την προστασία των γυναικών, των ανήλικων αγοριών και κοριτσιών από τη βία κάθε μορφής με τη λογική του "κόστους" για το δικό σας κράτος, για τους επιχειρηματικούς κολοσσούς δηλαδή που σας στηρίζουν. Για παράδειγμα, η Διεθνής Σύμβαση κατά της βίας και της παρενόχλησης στο χώρο εργασίας, που ετοιμάζεστε να κυρώσετε στη Βουλή, έχει ως κίνητρο κυρίως "την προώθηση βιώσιμων επιχειρήσεων", μην τυχόν και χάσουν τη "φήμη" τους δηλαδή οι επιχειρήσεις και μειωθεί η παραγωγικότητα!

Ελεος! Ετσι κρύβετε τη σαπίλα, τη δυσωδία που αποπνέει αυτό το άθλιο, το διεφθαρμένο σύστημα που υπηρετείτε και αναπαράγετε!».

Υπόλογοι όλοι όσοι βρεθήκατε στις κυβερνητικές καρέκλες

«Απέναντι σε όλα αυτά είστε υπόλογοι όλοι όσοι βρεθήκατε στις κυβερνητικές καρέκλες, όλα τα προηγούμενα χρόνια. Κι ας προσπαθούν ορισμένοι να εμφανίζονται τώρα ως "αθώες περιστερές"», είπε ο Δ. Κουτσούμπας και πρόσθεσε:

«Ας δούμε ορισμένες βασικές σχετικές αλλαγές που έγιναν στο νέο Ποινικό Κώδικα τις οποίες ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και τις οποίες - αλίμονο! - διατήρησε η ΝΔ, όταν έγινε κυβέρνηση.

Καταρχάς, με τη γενική και αδιάκριτη οριζόντια μείωση των ποινών για τα κακουργήματα (από 20 σε 15 χρόνια) μειώθηκαν οι ανώτατες ποινές ακόμα και για ειδεχθή εγκλήματα, στο όνομα δήθεν της "ανθρωπιστικής μεταχείρισης" των καταδικασμένων, στην πραγματικότητα όμως με στόχο την πιο συστηματική αποσυμφόρηση των υπερκορεσμένων φυλακών!

Το νέο άρθρο για το βιασμό (336 ΠΚ) εισήγαγε αυστηρότερες προϋποθέσεις για τη στοιχειοθέτηση του εγκλήματος, καθώς πλέον απαιτεί απειλή σοβαρού και άμεσου κινδύνου ζωής και σωματικής ακεραιότητας και όχι γενικά κινδύνου, όπως ίσχυε.

Ακόμη, εισήχθη νέα ειδική διάταξη, με βάση την οποία η μη συναίνεση του θύματος, χωρίς τη συνδρομή των υπόλοιπων όρων, προβλέπεται ως ειδικότερη περίπτωση του βασικού αδικήματος και μάλιστα με μειωμένο πλαίσιο ποινής.

Με τον τρόπο αυτό, όμως, όχι μόνο δεν υιοθετήθηκε η σύγχρονη και ορθή διεθνής νομική προσέγγιση, μια προσέγγιση που ορίζει ότι η έλλειψη συναίνεσης του θύματος πρέπει να αποτελεί τη βασική προϋπόθεση για το αδίκημα του βιασμού, αλλά, αντίθετα, διαχωρίστηκε, υποβαθμίστηκε, σε μικρότερης σημασίας αδίκημα.

Ενώ, για τη σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας, δηλαδή σε άτομο "που εξαρτάται εργασιακά από αυτόν ή εκμεταλλευόμενος την ανάγκη ενός προσώπου να εργαστεί", απαιτείται έγκληση του θύματος και δεν διώκεται αυτεπάγγελτα.

Ακόμα όμως και στο έγκλημα του βιασμού που διώκεται αυτεπάγγελτα, διατηρήθηκε η δυνατότητα, αν ο παθών δηλώσει ότι δεν επιθυμεί τη δίωξη, ο εισαγγελέας να απέχει από αυτήν».

Ο Δ. Κουτσούμπας τόνισε ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ διατήρησαν προκλητικά χαμηλές ποινές για ειδεχθή εγκλήματα, όπως το αδίκημα της προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας (337 ΠΚ), που παραμένει πλημμέλημα, ακόμα και όταν το θύμα είναι ανήλικος, ενώ επισήμανε τις ευθύνες τους και για τα ζητήματα της παραγραφής των παραπάνω αδικημάτων, ως συνέπεια της μετατροπής αρκετών από αυτά σε πλημμελήματα.

Για την αντιπαράθεση του βούρκου

Μιλώντας για το θέμα του δημόσιου λόγου, όπως το όρισε ο πρωθυπουργός για τη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή, ο Δ. Κουτσούμπας τόνισε: «Ξέρετε πολύ καλά, όπως και όλος ο ελληνικός λαός, ότι το ΚΚΕ επιλέγει τη δημόσια, σκληρή, ιδεολογική και πολιτική αντιπαράθεση με την πολιτική σας και μέσα και κυρίως έξω από αυτήν την αίθουσα, εκεί που κρίνονται βέβαια τα περισσότερα.

Ξέρετε επίσης ότι δεν υιοθετούμε εύκολα κι αβασάνιστα αθλιότητες που αναπαράγονται ευρέως από δήθεν αθώες "μονταζιέρες" έως fake news και εκβιασμούς!

Αλλοι είναι αυτοί που έχουν την αθλιότητα αυτή ως δεύτερη φύση τους... Κάποιους τους ξέρετε πολύ καλά μάλιστα, κ. Μητσοτάκη», είπε ο Δ. Κουτσούμπας κι έφερε το παράδειγμα του βουλευτή Λαζαρίδη με μια ανάρτηση βγαλμένη από τον βούρκο του ναζιστικού χρυσαυγιτισμού, χαρακτήρισε τον ήρωα της Εθνικής Αντίστασης Αρη Βελουχιώτη «κίναιδο και παιδεραστή», καθώς και το παράδειγμα άλλου βουλευτή που αναφερόμενος στην εκδήλωση για τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου έκανε λόγο για «1.500 επίδοξους δολοφόνους του ΚΚΕ»...

«Αυτά, αλήθεια, πώς τα λέτε; Οχετό; Κατήφορο; Μήπως πολιτικό λόγο και άποψη; Πείτε μας πώς τα χαρακτηρίζετε; Αν δεν τα καθοδηγείτε άμεσα, τα ανέχεστε και τα καλλιεργείτε!

Η ΝΔ έχει ποτίσει χρόνια τώρα όλο αυτό τον βούρκο, ιδιαίτερα μέσω των μηχανισμών της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Λουστείτε τα, λοιπόν, τώρα! Γιατί δεν μπορεί να μην ξέρετε ποιοι επιστρατεύουν άθλια, ρατσιστικά, μισαλλόδοξα σχόλια στα κοινωνικά δίκτυα», σχολίασε ο Δ. Κουτσούμπας και μίλησε παράλληλα για τα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν copy paste τον αυριανισμό, ο οποίος πάντα είχε ειδικά το ΚΚΕ και τη συνεπή αριστερά στο στόχαστρο...

«Η αηδία και η αποστροφή που αισθάνεται αρκετός κόσμος από το χαρακτήρα που παίρνει η μεταξύ σας αντιπαράθεση, είναι ισότιμη με την αηδία που νιώθει για τα γεγονότα που βγαίνουν στην επιφάνεια», είπε ο Δ. Κουτσούμπας και τόνισε ότι «όταν ανάμεσα στους δύο πόλους αυτού του αστικού πολιτικού συστήματος υπάρχει τόσο μεγάλη προσέγγιση, σε κρίσιμα ζητήματα για το παρόν και το μέλλον του λαού, τόσο θα καταφεύγετε στην αντιπαράθεση του βούρκου».

Η «ασπίδα προστασίας» χτίζεται μέσα στον συλλογικό αγώνα για τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες

Αφού επισήμανε ότι οι ίδιοι όσοι επιλέγουν τον βούρκο, επιστρατεύουν και τα ΜΑΤ και την καταστολή απέναντι σ' όποιους τολμούν να σηκώνουν κεφάλι, προειδοποίησε: «Μη διανοηθείτε, στο όνομα δήθεν της ρύθμισης του δημόσιου διαλόγου, να επιχειρήσετε να επιβάλετε μέτρα περιορισμού της φωνής των συνδικαλιστικών οργανώσεων, των πολιτικών κομμάτων, των εντύπων που ασκούν ουσιαστική, σκληρή μεν, αλλά καθαρή κι έντιμη κριτική στην αντιλαϊκή πολιτική σας και στους διάφορους συμμάχους σας, στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ».

Προειδοποίησε ακόμα ότι θα οδηγήσουν σε φίμωση τελικά οι κώδικες δεοντολογίας που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, όπως σε φίμωση οδηγεί και ο διαδικτυακός καλλιτεχνικός «τρομονόμος», που επικυρώθηκε πριν από μια βδομάδα στη Βουλή. Θύμισε ότι με αυτό το ευρωενωσιακό νομοθετικό πλαίσιο, που έχει την υπογραφή και της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, πριν από μία βδομάδα, στην Ισπανία, φυλακίστηκε καλλιτέχνης, γιατί με τους στίχους του «πρόσβαλε» λέει, τη μοναρχία, λες και ζούμε στο Μεσαίωνα.

Κλείνοντας ο Δ. Κουτσούμπας τόνισε για άλλη μια φορά ότι ο βούρκος που αναπαράγει τη βία σε βάρος των γυναικών, άλλων κοινωνικά ευάλωτων ανθρώπων «πηγάζει από το "δίκαιο" και τις "αξίες" που καλλιεργεί η σημερινή εκμεταλλευτική κοινωνία της καπιταλιστικής σαπίλας, πηγάζει από το "δίκαιο" αυτό του ανελέητου ανταγωνισμού, του ατομισμού, είναι ο εγωιστικός τρόπος ζωής και σκέψης, που γεννούν και την επιθετική αλαζονεία, την υποτίμηση της προσωπικότητας ενός ανθρώπου, ακόμα και τη βίαιη συμπεριφορά».

Τόνισε ότι «η αντοχή απέναντι σε τέτοια φαινόμενα μπορεί να αναπτυχθεί μόνο στο έδαφος της συλλογικότητας, της συναδελφικότητας, της αλληλεγγύης, που είναι το πραγματικό "δίχτυ ασφαλείας" κάθε γυναίκας, κάθε νέας και νέου και ανεξάρτητα από σεξουαλικό προσανατολισμό. Η "ασπίδα προστασίας" χτίζεται μέσα στον αγώνα, τον συλλογικό για τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιβεβαίωσε ότι δεν εξαιρείται κανείς των παρακολουθήσεων(2022-12-09 00:00:00.0)
Το ΚΚΕ μπροστά στη διεκδίκηση λύσεων για τα λαϊκά προβλήματα των νησιωτών(2021-07-13 00:00:00.0)
Μετατρέπουμε τη συμβολική μέρα σε μέρα ανάτασης για τους αγώνες μας(2021-04-08 00:00:00.0)
Στο πλευρό του λαού της περιοχής για να καταργηθεί το ΚΥΤ και να δοθούν λύσεις στα μεγάλα προβλήματα(2021-04-01 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2021-02-26 00:00:00.0)
Ολοι μαζί μπορούμε να αντισταθούμε(2019-04-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ