Τρίτη 26 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΕΠΑΦΕΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Το ευρωατλαντικό πλαίσιο δίνει «αέρα στα πανιά» των απαράδεκτων διεκδικήσεων

Εντός του πλαισίου που καθορίζουν ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και τα επικίνδυνα σχέδια του κεφαλαίου σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, έγινε χτες στην Κωνσταντινούπολη ο 61ος γύρος των διερευνητικών επαφών Ελλάδας - Τουρκίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια της συνάντησης έγινε παρουσίαση των θέσεων των δύο πλευρών και της ατζέντας που θέτει η καθεμιά στο τραπέζι του παζαριού: Από ελληνικής πλευράς, ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. Από τουρκικής, εύρος χωρικών υδάτων και ελληνικού εναέριου χώρου, συνθήκες διαβίωσης και «ελευθερίες» της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών του Αιγαίου, καθεστώς μικρότερων, ακατοίκητων νησιών, που όπως υποστηρίζει η Αγκυρα δεν έχουν «περάσει» ονομαστικά στην Ελλάδα από τις διάφορες Συνθήκες, δηλαδή οι «γκρίζες ζώνες». Επισης η Αγκυρα φέρεται να κατέθεσε πρόταση για δημιουργία ενός «μηχανισμού διαχείρισης» του Προσφυγικού - Μεταναστευτικού.

Η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης και οι τουρκικές θέσεις θα «αναπτυχθούν» στον 62ο γύρο των διερευνητικών επαφών, που συμφωνήθηκε να γίνει στην Αθήνα, πιθανώς τον Φλεβάρη.

Η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε στις συζητήσεις από τους πρέσβεις Π. Αποστολίδη και Αλ. Κουγιού και η Τουρκία από τον μόνιμο υφυπουργό Εξωτερικών Σ. Ονάλ. Παρέστη και ο Ιμπ. Καλίν, σύμβουλος του Ρ. Τ. Ερντογάν, σε μια προσπάθεια - όπως εκτιμάται από την πλευρά της κυβέρνησης - της τουρκικής ηγεσίας να αναβαθμίσει τη σημασία της χτεσινής συνάντησης.

Στο μεταξύ, στην Αθήνα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Ταραντίλης, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, τόνιζε ότι οι διερευνητικές επαφές «δεν είναι διαπραγματεύσεις, ούτε έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα». Εβαλε ως στόχο της ελληνικής κυβέρνησης «να εξετάσουμε αν υπάρχει σημείο σύγκλισης, για να οδηγηθούμε ενδεχομένως σε διαπραγματεύσεις για το ένα και μοναδικό θέμα που μας απασχολεί. Αυτό της οριοθέτησης της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου». Επέμεινε ότι «καμία συζήτηση δεν αφορά την εθνική κυριαρχία και τα δικαιώματα της χώρας μας». Διαβεβαίωσε ωστόσο ότι «η ελληνική πλευρά προσέρχεται με καλή πίστη και προσδοκά να πράξει το ίδιο και η τουρκική». Επίσης, δεν απέκλεισε να γίνει στο μέλλον και συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν.

Από πλευράς ΥΠΕΞ, ο υπουργός Ν. Δένδιας σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» είπε ότι «εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία σε διαπραγματεύσεις που τυχόν ακολουθήσουν τις διερευνητικές, οι δύο πλευρές θα πρέπει να συμφωνήσουν σε κείμενο συνυποσχετικού που θα υποβληθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης». Επέμεινε δε ότι «στις διερευνητικές δεν συζητείται θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών. Δεν συζητείται θέμα που αφορά την εθνική κυριαρχία».

Διάλογο για όλα και χωρίς προϋποθέσεις ζητάει η Τουρκία

«Υπό την ηγεσία του Προέδρου της Δημοκρατίας μας είναι δυνατή η επίλυση όλων των προβλημάτων, περιλαμβανομένου του Αιγαίου, και είναι πλήρης η βούλησή μας για αυτό. Η περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα είναι προς το συμφέρον όλων», σχολίασε με ανάρτησή του ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπ. Καλίν χτες, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης συνάντησης των δύο αντιπροσωπειών.

Οι διαθέσεις με τις οποίες η Αγκυρα προσέρχεται στο τραπέζι και αυτού του διαλόγου επιβεβαιώθηκαν και από τις δηλώσεις που έκανε ο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου ολοκληρώνοντας διήμερη επίσκεψη εργασίας στις Βρυξέλλες την περασμένη Παρασκευή. Σχολιάζοντας σε ΜΜΕ το ενδεχόμενο επέκτασης των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στο Αιγαίο, ξεκαθάρισε ότι «δεν έχει αλλάξει τίποτα στην απόφαση της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης» (σ.σ. το 1995 για το casus belli) και ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις στην Τουρκία «συνεχίζουμε με την ίδια αποφασιστικότητα, διότι αυτό είναι ένα εθνικό θέμα». Καταλόγισε μάλιστα στην Ελλάδα «προκλήσεις» επειδή «κάνει βήματα που παραβιάζουν το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, κάνει συνέχεια στρατιωτικές ασκήσεις, ανακοινώνει NAVTEX χωρίς να κάνει εκεί οτιδήποτε. Είδαμε και τις δηλώσεις του αρχιεπισκόπου. Εμείς ξέρουμε το σκοπό αυτών των κινήσεων. Θέλουν να προβοκάρουν την Τουρκία, να κάνουμε παρόμοια βήματα, να πουν στην Ευρώπη "δείτε, η Τουρκία συνεχίζει τα αρνητικά της βήματα" και να ζητήσουν κυρώσεις», επαναλαμβάνοντας πως «εμείς από την αρχή λέμε - και το δείχνουμε - ότι είμαστε έτοιμοι για συνομιλίες χωρίς προϋποθέσεις».

Την ίδια στιγμή, η Αγκυρα δηλώνει πανέτοιμη και για τις νέες διεργασίες στο Κυπριακό. Σύμφωνα με διαρροές, ο Τσαβούσογλου κατά τις πρόσφατες επαφές του στις Βρυξέλλες είπε ότι η χώρα του τάσσεται μεν υπέρ των δύο κρατών στην Κύπρο, πρόσθεσε δε ότι είναι ανοιχτοί να συζητήσουν οτιδήποτε τεθεί στην πενταμερή που προετοιμάζεται για τον επόμενο μήνα. «Δεν είμαστε δογματικοί», φέρεται να επισήμανε.

Ικανοποίηση σε Ουάσιγκτον, χαιρετίζει και αναμένει «συμφωνίες» η ΕΕ

Την ικανοποίησή τους για την επανέναρξη των διερευνητικών - που έγινε κάτω από την άμεση παρέμβασή τους - έσπευσαν να εκφράσουν ΗΠΑ και ΕΕ.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις δήλωσε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρετίζουν την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη και τη δέσμευση των δύο κυβερνήσεων σε αυτήν τη διαδικασία. Υποστηρίζουμε όλες τις προσπάθειες για τη μείωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο».

Η δε εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ Μαρία Αντεμπαρ δήλωσε ότι «χαιρόμαστε που οι απευθείας συνομιλίες, οι οποίες είχαν διακοπεί το 2016, σήμερα ξεκινούν και πάλι, και ναι, στο πλαίσιο της προεδρίας μας στο Συμβούλιο της ΕΕ στηρίξαμε πολύ και εργαστήκαμε προκειμένου να υπάρξουν τέτοιες απευθείας συνομιλίες», προσθέτοντας ότι «είναι καλό να μη σχολιάσουμε από έξω μια διαδικασία που τώρα ξεκινάει» και εκφράζοντας την ελπίδα «ότι θα καταστεί εφικτό να οικοδομηθεί και πάλι αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο χωρών, με αξιοπιστία, ώστε να βρεθεί από κοινού μια καλή λύση στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου».

Χτες, εξάλλου, ο Ν. Δένδιας μετείχε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες, όπου συζητήθηκαν και οι «πρόσφατες εξελίξεις όσον αφορά την Τουρκία».

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες διπλωματικές πηγές, στο ΣΕΥ ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζ. Μπορέλ και ο ΥΠΕΞ Χ. Μάας ενημέρωσαν για τις επαφές που είχαν την προηγούμενη βδομάδα με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου στις Βρυξέλλες.

«Κύριο συμπέρασμα από τις επαφές τους ήταν ότι διαφάνηκε διάθεση από πλευράς Τουρκίας για ενίσχυση των ευρωτουρκικών σχέσεων. Είναι σε αυτό το πλαίσιο που η Τουρκία φαίνεται να διέκοψε τις παραβιάσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο στην παρούσα φάση, που ξεκίνησαν οι διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα, ενώ η Αγκυρα δείχνει να έχει θετική διάθεση για εμπλοκή της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και για επανέναρξη των συνομιλιών, αναφέροντας ότι "δεν είναι δογματικοί" ως προς τον επιδιωκόμενο στόχο των συνομιλιών», αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Συμπληρώνουν δε ότι από τη συζήτηση στο ΣΕΥ «προκύπτει μια θετική πρώτη αποτίμηση για τις πρόσφατες δηλώσεις και ενέργειες της Τουρκίας», ζητώντας «η "επίθεση φιλίας" της Αγκυρας να συνοδεύεται από συγκεκριμένα βήματα, με συνέχεια, συνέπεια και σε βάθος χρόνου".

Σε αυτό το φόντο, ο Ν. Δένδιας φέρεται να τόνισε στο ΣΕΥ ότι «απομένει να γίνουν απτά βήματα ουσιαστικής προόδου σε θέματα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για τη χώρα μας, όπως η συνεχιζόμενη τουρκική παραβατικότητα, το casus belli, η μη συμμόρφωση προς το Διεθνές Δίκαιο και ιδιαίτερα το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας».

Οσο για τον προεδρεύοντα του ΣΕΥ, Μπορέλ, δήλωνε με το πέρας του Συμβουλίου ότι «επαναβεβαίωσαν» πόσο «σημαντική» είναι η εμπλοκή με την Τουρκία στην πορεία «σταθεροποίησης του διαλόγου» ΕΕ - Αγκυρας.

Χαρακτήρισε δε «σημαντικό βήμα» σε αυτήν την κατεύθυνση τις διερευνητικές χτες στην Κωνσταντινούπολη, λέγοντας πως πρέπει να αναπτυχθούν με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας. Χαρακτήρισε, επίσης, σημαντικό να επανεκιννήσει ο «διάλογος» στο Κυπριακό, σε πλαίσιο ΟΗΕ, «το συντομότερο δυνατό», τονίζοντας ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να μετέχει στην τέτοια συζήτηση ως «παρατηρητής».

Αναφερόμενος, εξάλλου, στη συνάντηση που είχε την προηγούμενη βδομάδα με τον Τσαβούσογλου, τόνισε ότι συμφώνησαν πως «πρέπει να ξεπεράσουμε τα προβλήματα». Χαιρέτισε δε το γεγονός ότι σήμερα δεν επιχειρούν τουρκικά πλοία έρευνες ή γεωτρήσεις στην Ανατ. Μεσόγειο, και πρόσθεσε πως με τον Τσαβούσογλου συμφώνησαν ότι πρέπει να κρατήσουν το «μομέντουμ» και να το «αξιοποιήσουν» για να καταλήξουν σε «συμφωνίες».

Σε αυτό το πλαίσιο, εξέφρασε την ελπίδα του να προχωρήσουν ομαλά οι διερευνητικές, όπως και ο «διάλογος» στο Κυπριακό στα τέλη Φλεβάρη, όπως είπε. Αλλωστε, κάλεσε «να κρατήσουμε το διάλογο με την Τουρκία για όλα τα ζητήματα που ανέκυψαν το 2020», δηλαδή όλα τα θέματα που βάζει η Αγκυρα στο τραπέζι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Σε κάθε περίπτωση, είπε ότι όλες οι εξελίξεις θα ληφθούν υπόψη για την έκθεση την οποία έχει αναλάβει να παρουσιάσει το Μάρτη στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για τις σχέσεις συνολικά της ένωσης με την Τουρκία.

Με Στόλτενμπεργκ για «μηχανισμό αποκλιμάκωσης»

Στο ίδιο φόντο, σήμερα το μεσημέρι ο Δένδιας έχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ, ο οποίος προηγουμένως είχε δει και τον Τσαβούσογλου. Στην ατζέντα είναι και ο «μηχανισμός αποκλιμάκωσης» που ενεργοποίησε πέρυσι το ΝΑΤΟ στην έδρα του, στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή των στρατιωτικών αντιπροσώπων των δύο χωρών υπό την επίβλεψη υψηλόβαθμων ΝΑΤΟικών αξιωματούχων, με συμφωνία των κυβερνήσεων Ελλάδας και Τουρκίας.

Πρόκειται για τη ΝΑΤΟική «πλατφόρμα» της οποίας ο ρόλος, ως «συμπληρωματικός» των «πολιτικών επαφών» για τη διασφάλιση της ΝΑΤΟικής συνοχής στην περιοχή, αναμένεται να διευρυνθεί παραπέρα.

Εξάλλου, αύριο Τετάρτη συνεδριάζει η Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ σε επίπεδο αρχηγών ΓΕΕΘΑ.

Παραπέρα, στο περιθώριο του ΣΕΥ ο Δένδιας είχε και διαδοχικές διμερείς επαφές. Μεταξύ άλλων συνάντησε τον επίτροπο αρμόδιο για θέματα Γειτονίας και Διεύρυνσης, Oliver Varhelyi, καθώς η ΝΔ, πιάνοντας το νήμα από εκεί που το άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ στον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό, «τρέχει» την υπόθεση ευρωατλαντικής ενσωμάτωσης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Συνάντησε επίσης τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Valdis Dombrovskis, με τον οποίο συζήτησε «τις ευρωτουρκικές σχέεις, με έμφαση στην τελωνειακή ένωση». Αργότερα είχε κατ' ιδίαν συνάντηση και με τον Μπορέλ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ