Τρίτη 26 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
100 ΧΡΟΝΙΑ - ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΟΡΓΑΝΟ ΤΟΥ ΚΚΕ
27/1/1976: Η μεγάλη απεργία των εργαζομένων στην «ΠΙΤΣΟΣ»

Από τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των απεργών της «ΠΙΤΣΟΣ» έξω από την Εισαγγελία Πειραιώς στις 15/1/1976
Από τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των απεργών της «ΠΙΤΣΟΣ» έξω από την Εισαγγελία Πειραιώς στις 15/1/1976
«Μεγάλη νίκη πέτυχαν οι 1.000 εργατοϋπάλληλοι της "ΠΙΤΣΟΣ" μετά από 40 μέρες και πάνω, σκληρού αγώνα ενάντια στην εργοδοσία και την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης Καραμανλή.

Οι απεργοί της "ΠΙΤΣΟΣ" δεν υπόκυψαν στους εκβιασμούς της εργοδοσίας, στις επιθέσεις της αστυνομίας και τις αντεργατικές δηλώσεις του υπουργού Εργασίας κ. Λάσκαρη. Εχοντας στο πλευρό τους τη συμπαράσταση της εργατικής τάξης και όλου του εργαζόμενου λαού από την πρώτη μέρα του αγώνα τους απόκρουσαν όλες τις επιθέσεις του εργοδότη.

Οι απεργοί μετά 40 μέρες αγώνα, πέτυχαν τα εξής:

- Αύξηση του μεροκάματου κατά 20%.

- Αύξηση και εξομοίωση ανδρών και γυναικών του "μπόνους" παραγωγής κατά 25%

- Καταβολή 5000 δρχ. για τις μέρες της απεργίας.

- Εγγύηση ότι δεν θα γίνουν απολύσεις σε κανέναν απ' αυτούς που απεργούσαν.

- Επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων.

Οι 1.000 εργατοϋπάλληλοι επέστρεψαν χθες στη δουλιά τους.

Η νίκη των εργατών της "ΠΙΤΣΟΣ" είναι και νίκη όλης της εργατικής τάξης που καταδίκασε την πρόσφατη επίθεση της αστυνομίας ενάντια στους απεργούς και τους συμπαραστάθηκε ολόπλευρα στον δίκαιο αγώνα τους».

* * *

Ετσι κατέγραφε ο «Ριζοσπάστης», με πρωτοσέλιδο άρθρο του στις 27/1/1976, τη νικηφόρα λήξη του απεργιακού αγώνα των εργαζομένων της «ΠΙΤΣΟΣ», έναν αγώνα που παρακολούθησε και κατέγραψε από κοντά σε όλη τη διάρκειά του.

Οι απεργοί αντιμέτωποι με τις δυνάμεις καταστολής
Οι απεργοί αντιμέτωποι με τις δυνάμεις καταστολής
Ο αγώνας ξεκίνησε στις 10 Δεκέμβρη 1975, όταν οι εργαζόμενοι ξεκίνησαν κινητοποιήσεις με 7ωρες στάσεις εργασίας, διεκδικώντας 35% αυξήσεις στο μεροκάματο, 2.000 δραχμές αύξηση στους μισθούς και αναπροσαρμογή του επιδόματος παραγωγής.

Εξι μέρες μετά, η εργοδοσία προχώρησε σε «λοκ άουτ» και ισχυρή αστυνομική δύναμη παρατάχθηκε έξω από το εργοστάσιο. Ακολούθησε ανακοίνωση της εργοδοσίας ότι δεν πρόκειται να καταβάλει τα μεροκάματα των ημερών που γίνονται στάσεις εργασίας και διαρκεί το «λοκ άουτ».

Στις 2 Γενάρη 1976 έγινε συνάντηση της Επιτροπής των εργατών με εκπροσώπους της εργοδοσίας στο υπουργείο Εργασίας. Οι προτάσεις της εργοδοσίας απορρίφθηκαν ως απαράδεκτες.

Στις 8 Γενάρη και ενώ είχαν συμπληρωθεί 21 μέρες από την έναρξη του αγώνα, οι πάνω από 1.000 απεργοί έκαναν συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας ενάντια στην αντεργατική κήρυξη του «λοκ άουτ».

Στις 14 του μήνα οι απεργοί δέχθηκαν την επίθεση της αστυνομίας, γιατί δεν επέτρεψαν την είσοδο 150 εργατών που έφερε η εργοδοσία από τον Βόλο. Στην αρχή κατάβρεξαν τους εργαζόμενους με αντλίες και στη συνέχεια άρχισαν να χτυπάνε με γκλομπ. Τραυματίστηκαν δεκάδες απεργοί, αλλά και γριές, γέροντες και έγκυες γυναίκες, με σπασμένα χέρια, πόδια και τραύματα στο κεφάλι. Ανάμεσα στους τραυματίες ήταν και ο Δ. Γόντικας, βουλευτής του ΚΚΕ, τον οποίο χτύπησαν αστυφύλακες όταν διαμαρτυρήθηκε.

Το πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη» που αναγγέλλει τη νίκη των απεργών
Το πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη» που αναγγέλλει τη νίκη των απεργών
Παρ' όλα αυτά οι απεργοί της «ΠΙΤΣΟΣ» δεν λύγισαν, δεν έσκυψαν το κεφάλι. Στις 16 Γενάρη έκαναν συγκέντρωση έξω από τη Βουλή, ενώ ταυτόχρονα γινόταν προσπάθεια από την εργοδοσία να συγκροτήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό.

Τελικά, στις 26 του μήνα, χάρη στην αποφασιστικότητά τους και στην υποστήριξη, συμπαράσταση και αλληλεγγύη πολλών εργατικών σωματείων και μαζικών φορέων, επέστρεψαν νικητές στη δουλειά!

  • Βλ. περισσότερα:

«Ριζοσπάστης» 12/3/2015

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απάντηση και στις εκδικητικές απολύσεις η αυριανή απεργία(5/4/2022)
«Λοκ άουτ» προσπάθησε να επιβάλει η εργοδοσία(15/9/2017)
Σημαντικοί απεργιακοί αγώνες το 1975(26/2/2015)
Δυναμική κινητοποίηση στο υπουργείο Τουρισμού(14/6/2012)
Αγώνας κατά των απολύσεων(28/5/1997)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org