Παρασκευή 14 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
«Εποχή επιτάχυνσης των εξελίξεων» στα Ελληνοτουρκικά

...με την «παρουσία» ΗΠΑ και ΕΕ και μπούσουλα την «ησυχία στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ»

Επιτάχυνση εξελίξεων στα Ελληνοτουρκικά μετά τις εκλογές προανήγγειλε ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, σε συνέντευξη στην ΕΡΤ, αργά προχτές το βράδυ, επιβεβαιώνοντας ότι προωθούνται οι ευρωατλαντικού τύπου «διευθετήσεις» στην περιοχή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Χαρακτηριστικά, παραπέμποντας σε εξελίξεις όπως οι συμφωνίες για ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο και οι στρατιωτικές συμφωνίες με Γαλλία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Σαουδική Αραβία, επιβεβαίωσε την επισήμανση ότι διανύουμε μια εποχή «επιτάχυνσης των εξελίξεων σε όλα τα πράγματα».

Εξέφρασε, άλλωστε, την ελπίδα το «ήρεμο κλίμα» που επικράτησε μετά τους σεισμούς στη γείτονα να μην έχει «ημερομηνία λήξης», αλλά «ίσα ίσα να οδηγήσει σε μια ημερομηνία έναρξης, και ποια θα είναι η ημερομηνία έναρξης; Μετά τις εκλογές να επανέλθουμε σε μια σοβαρή συζήτηση για να λύσουμε τη διαφορά μας». Είπε συγκεκριμένα ότι «μόλις οι δύο νέες κυβερνήσεις σταθούν στα πόδια τους νομίζω είναι καλό να εκμεταλλευτούν το μομέντουμ».

Σπεύδοντας, παράλληλα, να απαντήσει στον Τούρκο ομόλογό του, ο οποίος πριν από μερικές μέρες μίλησε για μια «λύση - πακέτο» στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και έβαλε π.χ. ξανά θέμα ελληνικής κυριαρχίας σε νησιά του Αιγαίου, έστειλε ξανά μήνυμα ότι «μετά τις εκλογές μπορεί λοιπόν να καθίσουμε να συζητήσουμε σοβαρά, αλλά για να συζητήσουμε σοβαρά πρέπει να υπάρχει και από τις δύο πλευρές αντίληψη του πλαισίου μέσα στο οποίο συζητάμε». Απέδωσε, ακόμα, αυτές τις δηλώσεις στο προεκλογικό κλίμα στην Τουρκία, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα τις πάγιες επιδιώξεις της τουρκικής αστικής τάξης. Επανέλαβε, ωστόσο, το μήνυμα προς την Αγκυρα ότι θα ήταν «κρίμα να μην επιτρέψουμε στις κυβερνήσεις που θα προέλθουν από τις εκλογές να ξεκινήσουν από το εξαιρετικό σημείο που βρισκόμαστε τώρα».

Επανέλαβε, επίσης, την ανάγκη για «διαφοροποιήσεις» στις λεγόμενες διερευνητικές επαφές, «που πρέπει να γίνουν σε ζητήματα τακτικής διαπραγμάτευσης», καθώς «όταν κάτι 63 φορές δεν έχει αποδώσει αποτέλεσμα, να περιμένεις με τον ίδιο ακριβώς τρόπο να αποδώσει την 64η, νομίζω αυτό συνιστά μια μικρή αφέλεια». Επέμεινε, άλλωστε, ότι «υπάρχουν πράγματα που μπορεί να φρεσκάρουν διαδικασίες και να δώσουν πιθανόν την ελπίδα ενός καλύτερου αποτελέσματος».

Βέβαια, τα λεγόμενα διαδικαστικά πολλές φορές κρύβουν ουσιαστικές αλλαγές όχι μόνο στο πλαίσιο αλλά και στο περιεχόμενο των συζητήσεων. Αλλωστε, αυτές οι δηλώσεις Δένδια έρχονται λίγο μόλις καιρό μετά από αυτές του Τσαβούσογλου ότι η τουρκική πλευρά έχει καταθέσει μια «πρόταση έξι σημείων, ώστε να γίνουν συγκεκριμένα βήματα προς την θετική ατζέντα», ζητώντας σε κάθε περίπτωση «να συνεχίσουμε τις διερευνητικές, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και τις συναντήσεις στο ΝΑΤΟ» (ο περιλάλητος μηχανισμός αποκλιμάκωσης που στήθηκε εκεί), μια επιβεβαίωση ότι στο παρασκήνιο ψάχνουν διάφορα σχήματα για να προχωρήσουν ακόμα ταχύτερα. Διόλου τυχαία, ο Δένδιας επιβεβαίωσε ότι ναι μεν οι «συνομιλίες» «θα γίνουν στο τακτικό», αλλά η συζήτηση «στο τέλος της μέρας πρέπει να φτάσει οτιδήποτε στο ανώτατο επίπεδο», υποδεικνύοντας μια συνάντηση του όποιου πρωθυπουργού με τον όποιο Τούρκο Πρόεδρο.

Εξάλλου, εμφανίστηκε διστακτικός στο αν θα μπορούσαν τα Ελληνοτουρκικά να συζητηθούν σε ένα πλαίσιο «πολυμερούς διάσκεψης». «Είναι εξαιρετικά δύσκολο», είπε, δεδομένου ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία. Τόνισε, ωστόσο, δείχνοντας και τον ευρωατλαντικό χαρακτήρα της επιχειρούμενης «διευθέτησης», ότι η κυβέρνηση «θέλει την παρουσία των ΗΠΑ» και της ΕΕ. Κι αυτό, όταν και ο ίδιος είπε ότι στις αποφάσεις τους οι ΗΠΑ «λαμβάνουν υπόψη τους μια σειρά από παραμέτρους, οι παράμετροι αυτές δεν μπορεί παρά να είναι και η ασφάλεια της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ. Δεν μπορεί (παρά) να είναι και η ησυχία στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ», στον βωμό των οποίων μπαίνουν τα ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα προκειμένου να μείνει η Τουρκία αγκιστρωμένη στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο.

Σημειωτέον, σήμερα, Παρασκευή, ο Ν. Δένδιας μεταβαίνει στην Ιμβρο, όπου θα παρακολουθήσει λειτουργία στην οποία θα χοροστατήσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ενώ θα συναντήσει ομογενειακούς φορείς.

Χτες, μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος, παρενέβη στην λεγόμενη «Διάσκεψη για την Ασφάλεια στη Μ. Θάλασσα», της «Διεθνούς Πλατφόρμας για την Κριμαία», λέγοντας ότι η κυβέρνηση «από την πρώτη μέρα» συμμετείχε στον πόλεμο στην Ουκρανία «παρέχοντας κάθε δυνατή βοήθεια και υποστήριξη» στην κυβέρνηση της και στα ΝΑΤΟικά σχέδια. Ενώ αναδεικνύοντας την «στρατηγική σημασία» της Μ. Θάλασσας για το ΝΑΤΟ, τόνισε πως «διασφαλίσαμε ότι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης διευκολύνει σημαντικά τη διαμετακόμιση εξοπλισμού για την άμυνα της Ουκρανίας», βάζοντας το λαό στο στόχαστρο των ανταγωνισμών.

Στην Αγκυρα ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ

Στην Αγκυρα αναμενόταν να φτάσει χτες ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ, Σάμεχ Σούκρι, που θα συναντιόταν με τον Τούρκο ομόλογό του Μ. Τσαβούσογλου για τρίτη συνεχόμενη φορά από τα τέλη Φλεβάρη.

Η επίσημη αναθέρμανση των διμερών σχέσεων θεωρείται ότι θα λήξει από μέρα σε μέρα, ενώ ο ίδιος ο Τσαβούσογλου είπε πως «είναι καιρός να ληφθούν συγκεκριμένα βήματα...μπορούμε να προχωρήσουμε στον διορισμό (εκατέρωθεν) πρέσβεων». Ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ σημείωνε πως στη συνάντηση των δύο υπουργών θα συζητιούνταν οι διμερείς σχέσεις αλλά και οι περιφερειακές εξελίξεις.

Σημειωτέον, ο Σούκρι που προ ημερών ήταν στην Αθήνα είχε μιλήσει για τις θετικές επιπτώσεις που θα είχε και η βελτίωση των σχέσεων Τουρκίας - Ελλάδας για όλη την περιοχή.

Μιλώντας μεταξύ άλλων στο ΣΚΑΪ, ο Σούκρι ανέφερε η αναθέρμανση της συνεργασίας ανάμεσα σε Αθήνα και Αγκυρα θα αναβάθμιζε τη συνεργασία γενικά στην περιοχή, τις επενδύσεις και τη σταθερότητα. «Η μείωση των εντάσεων και η οικοδόμηση σταθερών σχέσεων ανάμεσα σε Αγκυρα και Κάιρο θα έχει θετικό αντίκτυπο γενικά για τους λαούς της περιοχής. Θα αποβεί προς το συμφέρον όλης της περιοχής...» είπε ανάμεσα σε άλλα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ