Παρασκευή 14 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
To Κίεβο ζητάει «ΝΑΤΟική Μαύρη Θάλασσα», όπως η Βαλτική...

Οι κίνδυνοι για σύγκρουση ΝΑΤΟ - Ρωσίας στη Βαλτική αυξάνονται μετά την ένταξη της Φινλανδίας, ξεκαθαρίζει η Μόσχα

Από το περιστατικό αναχαίτισης αμερικανικού drone από ρωσικό μαχητικό στη Μαύρη Θάλασσα τον περασμένο Μάρτη, το οποίο οδήγησε σε συντριβή του πρώτου

US DEPARTMENT OF DEFENSE

Από το περιστατικό αναχαίτισης αμερικανικού drone από ρωσικό μαχητικό στη Μαύρη Θάλασσα τον περασμένο Μάρτη, το οποίο οδήγησε σε συντριβή του πρώτου
Να γίνει η Μαύρη Θάλασσα μια «θάλασσα του ΝΑΤΟ», κάλεσε χθες τους ΝΑΤΟικούς «συμμάχους» ο Ουκρανός ΥΠΕΞ Ντμ. Κουλέμπα, ενώ η ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ανατολική Ευρώπη με επίκεντρο την Ουκρανία κλιμακώνεται σταθερά και αυξάνονται οι κίνδυνοι επέκτασής της.

Στο μεταξύ η Μόσχα «προειδοποίησε» ότι η ένταση στην Βαλτική Θάλασσα ανεβαίνει επικίνδυνα και ότι μεγαλώνουν οι κίνδυνοι για σύγκρουση ΝΑΤΟ - Ρωσίας, μετά την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

«Είναι καιρός να δημιουργήσουμε ένα παγκόσμιο δίκτυο ασφαλείας για όλα τα έθνη της περιοχής που απειλούνται» και να κάνουμε τη Μαύρη Θάλασσα «αυτό που έχει γίνει η Βαλτική Θάλασσα: Μια θάλασσα του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Ουκρανός ΥΠΕΞ κατά την έναρξη διάσκεψης στη Ρουμανία.

Η Ρουμανία και η Ουκρανία διεξήγαγαν χθες και προχθές στο Βουκουρέστι την πρώτη διάσκεψη για την «ασφάλεια της Μαύρης Θάλασσας», στο πλαίσιο της Διεθνούς Πλατφόρμας της Κριμαίας, ενός μηχανισμού που σύμφωνα με την ουκρανική κυβέρνηση έχει στόχο «την άρση της κατοχής της Κριμαίας και την αποκατάσταση της ασφάλειας στη Μαύρη Θάλασσα».

Ο Κουλέμπα υπενθύμισε ότι πριν έναν χρόνο καταστράφηκε στη Μαύρη Θάλασσα η ρωσική ναυαρχίδα «Moskva» και πρόσθεσε πως «κι άλλα ρωσικά πολεμικά πλοία θα έχουν την ίδια τύχη, με την υποστήριξη των φίλων και εταίρων μας». Πέρυσι η Ρωσία είχε υποστηρίξει ότι το «Moskva» βυθίστηκε έπειτα από έκρηξη, η δε Ουκρανία ότι το έπληξαν δικές της δυνάμεις με πυραύλους.

Επιπρόσθετα ο Ουκρανός ΥΠΕΞ επανέφερε το ζήτημα της ένταξης της χώρας του στο ΝΑΤΟ, ζητώντας «ένα σαφές σχέδιο για το πότε και πώς θα ενταχθεί η Ουκρανία», στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, τον Ιούνη στη Λιθουανία.

«Χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε μαζί το κοινό πρόβλημα που είναι η Ρωσία. Για παράδειγμα, υποστηρίζω την ιδέα να ενταχθούν τα συστήματα αεροπορικής και πυραυλικής άμυνας της Ουκρανίας σε αυτά των συμμάχων του ΝΑΤΟ στη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα», δήλωσε επίσης ο Κουλέμπα.

Η Μαύρη Θάλασσα ποτέ δεν θα γίνει ΝΑΤΟική θάλασσα, «είναι μια κοινή θάλασσα», σχολίασε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ.

Οι πρώτες ΝΑΤΟικές ασκήσεις στη Φινλανδία

Η κατάσταση ασφαλείας θα επιδεινωθεί με την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ξεκαθάρισε ο Ρώσος αναπληρωτής ΥΠΕΞ Αλ. Γκρουσκό σε συνέντευξή του στην «Izvestia», καθώς οι φινλανδικές Ενοπλες Δυνάμεις αναβαθμίζονται ενεργά και αυξάνονται οι κίνδυνοι σύγκρουσης μεταξύ των δυνάμεων της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ.

Ο ίδιος ισχυρίστηκε πως η περιοχή της Βαλτικής, «η πιο ήρεμη περιοχή από πολιτική και στρατιωτική άποψη, έχει μετατραπεί τα τελευταία χρόνια σε ζώνη στρατιωτικού ανταγωνισμού» με ένταξη των κρατών της Βαλτικής στο ΝΑΤΟ, τώρα και της Φινλανδίας, ενώ επίκειται η ένταξη της Σουηδίας. Αυτό, πρόσθεσε ο Γκρουσκό, θα «τροφοδοτήσει φιλοδοξίες του ΝΑΤΟ» στη Βόρεια Ευρώπη και στην Αρκτική.

Η Φινλανδία πραγματοποίησε χθες τις πρώτες στρατιωτικές ασκήσεις μετά την εισδοχή της στο ΝΑΤΟ, κατά τη διάρκεια των οποίων δύο γερμανικά πολεμικά πλοία και ένα πορτογαλικό ήταν ελλιμενισμένα στο λιμάνι του Ελσίνκι.

Τα πλοία του ΝΑΤΟ συμμετείχαν σε άσκηση που οργανώθηκε από τον Παράκτιο Στόλο της Φινλανδίας στον Κόλπο της Φινλανδίας, κοντά στη Ρωσία.

Οι δύο γερμανικές φρεγάτες, «Mecklenburg - Vorpommern» και «Bartolomeu Dias», θα παραμείνουν στη φινλανδική πρωτεύουσα μέχρι την Κυριακή.

Τα τελευταία χρόνια η κοινή εκπαίδευση Φινλανδών και ΝΑΤΟικών στρατιωτών ήταν συχνή στο πλαίσιο της «Σύμπραξης για την Ειρήνη» του ΝΑΤΟ, μέλος της οποίας ήταν η Φινλανδία.

Στο μεταξύ η Νορβηγία ανακοίνωσε ότι απελαύνει 15 αξιωματούχους της ρωσικής πρεσβείας, οι οποίοι όπως ισχυρίζεται ήταν αξιωματικοί των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών που εργάζονταν ως διπλωματικοί υπάλληλοι.

Νέο επεισόδιο στη Βαλτική Θάλασσα

Στο μεταξύ, προχθές σημειώθηκε ένα ακόμα επεισόδιο με αναχαιτίσεις στη Βαλτική.

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι ένα ρωσικό μαχητικό Su-27 απογειώθηκε για να αναχαιτίσει γερμανικό πολεμικό αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας, που πλησίαζε τον εναέριο χώρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας πάνω από τη Βαλτική Θάλασσα, χωρίς όμως να προκληθεί «θερμό επεισόδιο».

Το μαχητικό απογειώθηκε προς αναγνώριση «ενός P-3C Orion του γερμανικού Πολεμικού Ναυτικού» και το εν λόγω αεροσκάφος «απομακρύνθηκε από τα σύνορα της Ρωσίας», συμπληρώνει το ρωσικό υπουργείο, υπογραμμίζοντας ότι το γερμανικό αεροσκάφος δεν παραβίασε τον εναέριο χώρο της Ρωσίας.

Τέτοιου είδους επεισόδια μεταξύ ρωσικών και ΝΑΤΟικών αεροσκαφών έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια, πριν ακόμα από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Τον Μάρτη η ρωσική Πολεμική Αεροπορία αναχαίτισε ένα αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος «Reaper MQ-9», το οποίο συνετρίβη στη Μαύρη Θάλασσα.

Εντοπίστηκε πρόσωπο που ευθύνεται για τις «διαρροές», αναφέρει δημοσίευμα

Το πρόσωπο που διέρρευσε διαβαθμισμένα αμερικανικά έγγραφα του Πενταγώνου και των μυστικών υπηρεσιών, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων αφορούσε τη σύγκρουση στην Ουκρανία, εμφανίζεται να είναι ένας νεαρός «ενθουσιώδης με τα όπλα που εργάζεται σε στρατιωτική βάση», σύμφωνα με ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας «Washington Post».

Ο άνδρας αυτός ανήρτησε τις διαβαθμισμένες πληροφορίες σε ομάδα στην πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων Discord, στην οποία συμμετέχουν περίπου 24 άνδρες και έφηβοι που μοιράζονται «την κοινή τους αγάπη για τα όπλα, τον στρατιωτικό εξοπλισμό και τον Θεό», σημείωσε η εφημερίδα.

Το Discord σε προχθεσινή ανακοίνωσή του επεσήμανε ότι συνεργάζεται με τις υπηρεσίες επιβολής της τάξης.

Ο άνδρας χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο OG (αρχικά για τις λέξεις Original Gangster) και φέρεται να δημοσίευε τακτικά επί μήνες εκατοντάδες σελίδες εγγράφων τα οποία είχε φωτογραφίσει στη στρατιωτική βάση όπου εργάζεται, «προκειμένου να τα μοιραστεί με τους φίλους του στο Discord».

Στο μεταξύ, ορισμένα από τα απόρρητα έγγραφα δείχνουν ότι η Ουάσιγκτον παρακολουθούσε στενά και τον γγ του ΟΗΕ, Αντ. Γκουτέρες, τον οποίο θεωρούσε «ήπιο» απέναντι στη Ρωσία.

«Ο Γκουτέρες τόνισε τις προσπάθειές του να βελτιώσει την ικανότητα της Ρωσίας να εξάγει», αναφέρει το έγγραφο, «ακόμα κι αν αυτό αφορά ρωσικές οντότητες ή ιδιώτες υπό κυρώσεις», τοποθετήσεις που έχει κάνει και δημόσια ο γγ του ΟΗΕ. Οι ενέργειές του τον Φλεβάρη, σύμφωνα με την αξιολόγηση, «υπονόμευαν τις ευρύτερες προσπάθειες να λογοδοτήσει η Μόσχα για τις ενέργειές της στην Ουκρανία».

Στο μεταξύ η Ρωσία απείλησε να θέσει τέλος στις 18 Μάη τη συμφωνία για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών από λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, θέτοντας πέντε όρους: Η ρωσική τράπεζα «Rosselkhozbank», αρμόδια για τον αγροτικό τομέα, να επανασυνδεθεί στο διεθνές τραπεζικό σύστημα SWIFT. Να επανεκκινήσουν οι παραδόσεις γεωργικών μηχανημάτων και εξαρτημάτων στη Ρωσία. Να αρθούν τα εμπόδια για την πρόσβαση ρωσικών πλοίων σε ξένα λιμάνια. Να ξεπαγώσουν τα περιουσιακά στοιχεία ρωσικών εταιρειών του εξωτερικού, που συνδέονται με τον αγροτικό τομέα. Να λειτουργήσει ξανά ο αγωγός Τολιάτι - Οδησσός, που συνδέει τη Ρωσία με την Ουκρανία και μεταφέρει ρωσική αμμωνία, η οποία χρησιμοποιείται στην παρασκευή λιπασμάτων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το Κίεβο εντείνει τα χτυπήματα με ΝΑΤΟικούς πυραύλους στη Μαύρη Θάλασσα και στην Κριμαία(2023-11-08 00:00:00.0)
Κλιμάκωση με ρωσικά πλήγματα στο λιμάνι Ιζμαήλ στον Δούναβη(2023-08-03 00:00:00.0)
Το ΝΑΤΟ «κυκλώνει» τη Βαλτική Θάλασσα με ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας(2023-07-14 00:00:00.0)
«Είναι η αρχή και όχι το τέλος μιας οξύτερης φάσης κρίσεων»(2022-10-15 00:00:00.0)
Συντονίζουν τη στάση τους οι ΝΑΤΟικοί ενόψει των παζαριών με τη Μόσχα(2022-01-05 00:00:00.0)
Ατέλειωτες «πρόβες πολέμου» σε Ανατολική Ευρώπη και Μαύρη Θάλασσα(2021-06-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ