Παρασκευή 14 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις από ΝΑΤΟ και Ρωσία

Μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις, με κινητοποίηση χιλιάδων στρατιωτών, πολλών στρατιωτικών μέσων και σύγχρονων εξοπλισμών, πραγματοποιούν και προγραμματίζουν η Ρωσία και το ΝΑΤΟ, σε μία ακόμα ένδειξη των προετοιμασιών τους για παραπέρα κλιμάκωση της αντιπαράθεσης.

Ευρείας κλίμακας ρωσικά γυμνάσια στην Αρκτική

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ευρείας κλίμακας πολυήμερα στρατιωτικά γυμνάσια ξεκίνησε την περασμένη Τρίτη η Ρωσία στη στρατηγικής σημασίας περιοχή της Αρκτικής, όπου «ανεβαίνει» και η αντιπαράθεση με κράτη του ΝΑΤΟ.

Με την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και την επερχόμενη ένταξη της Σουηδίας, «όλοι οι γείτονες της Ρωσίας στην Αρκτική θα είναι μη φιλικά κράτη», σημειώνει στέλεχος του ρωσικού ΥΠΕΞ, προσθέτοντας ότι «αυξάνονται οι πολιτικές και στρατιωτικές εντάσεις».

Στο μεταξύ, το νέο δόγμα εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας που εγκρίθηκε τέλη Μάρτη από τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλ. Πούτιν, τονίζει ότι η Μόσχα στοχεύει «στην ειρηνική επίλυση των διεθνών ζητημάτων στην Αρκτική και θα εξουδετερώσει την πολιτική των μη φιλικών χωρών για στρατιωτικοποίηση της περιοχής».

Στο πλαίσιο της διεκδίκησης της πολικής περιοχής, η Ρωσία δημιούργησε ειδικές μονάδες του στρατού, ειδικευμένες σε επιχειρήσεις στην Αρκτική, πριν από 10 και πλέον χρόνια.

Τονίζει επίσης τη σημασία της ανάπτυξης της Βόρειας Θαλάσσιας Διαδρομής «ως ανταγωνιστικού εθνικού μεταφορικού διαδρόμου με δυνατότητα διεθνούς χρήσης του για εμπορευματική κυκλοφορία μεταξύ Ευρώπης και Ασίας».

Στις ασκήσεις συμμετέχουν 1.800 μέλη του στρατού ξηράς, περισσότερα από 10 σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού και περίπου 40 αεροσκάφη και ελικόπτερα.

Η διοίκηση του ρωσικού βόρειου στόλου ανέφερε ότι τα γυμνάσια θα επικεντρωθούν στην προστασία της «ασφάλειας των εμπορικών και θαλάσσιων οδών της Ρωσίας όπως το βορειοανατολικό πέρασμα».

Το λεγόμενο βορειοανατολικό πέρασμα διέρχεται από τις βόρειες ακτές της Ρωσίας. Στον βαθμό που το λιώσιμο των πάγων μετατρέπει τη συνήθως παγωμένη θαλάσσια διαδρομή από τον Ατλαντικό στον Ειρηνικό Ωκεανό σε πιο βιώσιμη θαλάσσια οδό, τα ύδατα αυτά αποκτούν μεγαλύτερη στρατηγική και οικονομική σημασία καθώς μειώνουν κατά πολύ τις θαλάσσιες μεταφορές εμπορευμάτων από την Ευρώπη στην Ασία και αντίστροφα.

Για τη Μόσχα, η θαλάσσια οδός αυτή θα μπορούσε να διευκολύνει την εξαγωγή πρώτων υλών που παράγονται στον ρωσικό Απω Βορρά, ιδίως φυσικού αερίου.

Ξεκινά η τεράστια αμερικανική άσκηση «Defender 23»

Στο μεταξύ, στις 22 Απρίλη ξεκινά μια από τις μεγαλύτερες αμερικανικές στρατιωτικές ασκήσεις στην Ευρώπη, η «Defender 23», που διευθύνεται από τον στρατό των ΗΠΑ και έχει ξεκινήσει να προγραμματίζεται από το 2021.

Η άσκηση αναμένεται να διαρκέσει δύο μήνες και «έχει σχεδιαστεί για να επιδείξει την ικανότητα του στρατού των ΗΠΑ να αναπτύσσει γρήγορα αξιόπιστα στρατεύματα και εξοπλισμό για να διασφαλίσει τους συμμάχους, να αποτρέψει αυτούς που θα απειλούσαν την ειρήνη της Ευρώπης και να υπερασπιστεί την ήπειρο από επιθετικότητα».

Επικεντρώνεται «στη στρατηγική ανάπτυξη δυνάμεων που εδρεύουν στις ΗΠΑ, στη χρήση προκαθορισμένων αποθεμάτων του στρατού και στη διαλειτουργικότητα με τους Ευρωπαίους συμμάχους και εταίρους».

Σχεδόν 9.000 Αμερικανοί στρατιώτες και περίπου 17.000 στρατιώτες από 26 κράτη της Ευρώπης θα λάβουν μέρος στα γυμνάσια, τα οποία θα εκτείνονται σε 10 διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες.

Περίπου 7.000 τεμάχια εξοπλισμού στάλθηκαν την περασμένη βδομάδα στην Ισπανία από τις ΗΠΑ, ενώ 13.000 τεμάχια εξοπλισμού, που προέρχονται από προτοποθετημένο απόθεμα, θα χρησιμοποιηθούν στις ασκήσεις.

Να σημειωθεί δε ότι το διάστημα 12 - 23 Ιούνη θα γίνει στην Ευρώπη η μεγαλύτερη πολυεθνική αεροπορική άσκηση στην ιστορία του ΝΑΤΟ, με την ονομασία «Air Defender 23». Ως και 10.000 στρατιώτες από 24 χώρες με 220 αεροσκάφη θα εκπαιδευτούν σε αεροπορικές επιχειρήσεις στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο υπό τη διοίκηση της γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ