Τρίτη 26 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
Διευκολύνσεις και λεφτά με το τσουβάλι για «πράσινες» μπίζνες

Επίσκεψη χτες στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Να συνεχίσει και να εντείνει την «απελευθέρωση» της αγοράς Ενέργειας και την εφαρμογή των «πράσινων» πολιτικών της ΕΕ κάλεσε τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της χτεσινής του επίσκεψης στο υπουργείο. Ηταν η πρώτη επίσκεψη του πρωθυπουργού μετά την ανάληψη καθηκόντων της νέα ηγεσίας στέλνοντας σαφές μήνυμα προς τους επιχειρηματικούς ομίλους του χώρου ότι η ενίσχυσή τους για να βρουν νέα πεδία κερδοφορίας θα συνεχίσει να είναι από τις κεντρικές πολιτικές της κυβέρνησης. Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκας, «οι τομείς του περιβάλλοντος και της Ενέργειας θα είναι βασικοί πυλώνες ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία την μετά κορονοϊό εποχή».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι το 1/3 των πόρων του «Ταμείου Ανάκαμψης» της ΕΕ θα κατευθυνθούν σε περιβαλλοντικές επενδύσεις, στέλνοντας αφενός «σήμα» στους ομίλους του χώρου ότι οι «πράσινες» μπίζνες θα συνεχιστούν απρόσκοπτα, αξιοποιώντας παράλληλα τις δεσμεύσεις προς τα μονοπώλια, για να μιλήσει εκ νέου περί «νέων θέσεων εργασίας» που τάχα θα δημιουργηθούν στον τομέα, την ώρα που όλη η πορεία της «απελευθέρωσης» δείχνει επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων, χιλιάδες απολύσεις και δουλειές με ημερομηνία λήξης.

Αναλυτικότερα ο Κυρ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «δίκαιης μετάβασης» σε Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη - περιοχές όπου κλείνουν οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ - κάνοντας λόγο με θράσος, την ώρα που πάνω από 4.000 είναι οι απολύσεις, περί νέων θέσεων εργασίας που θα δημιουργηθούν σε άλλους τομείς, αλλά και στο πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ - ΑΥΤΟΝΟΜΩ», το οποίο, όπως είπε, «είναι ένα πρόγραμμα το οποίο βελτιώνει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της χώρας, δημιουργεί νέες θέσεις απασχόλησης και βοηθάει τελικά τα νοικοκυριά να καταναλώνουν λιγότερα χρήματα για τους ενεργειακούς τους λογαριασμούς». Πρόκειται βεβαίως για ένα πρόγραμμα που ενώ έχει παραχωρήσει μέχρι σήμερα τεράστια ρευστότητα σε τράπεζες και κατασκευαστικούς ομίλους, ελάχιστα ωφελημένοι είναι οι πολύ μικροί και αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες του χώρου των κατασκευών, ενώ ένα πολύ μικρό ποσοστό του συνολικού κτιριακού αποθέματος της χώρας έχει αναβαθμιστεί ενεργειακά.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στη χωροταξία και «την ανάγκη να μπει επιτέλους μία τάξη στην οργάνωση του χώρου», προϊδεάζοντας για νέες περιβαλλοντοκτόνες ρυθμίσεις προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου αλλά και στην ηλεκτροκίνηση. Οπως είπε, κατά την αξιολόγηση του κυβερνητικού σχεδίου διαπιστώθηκε πως μέχρι στιγμής έχουν πουληθεί περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα από ό,τι αρχικά υπολογιζόταν και σημείωσε πως τώρα πρέπει να υποστηριχθεί «η δημιουργία ενός συνολικού οικοσυστήματος που αφορά κυρίως τα σημεία φόρτισης στις πόλεις, στις εθνικές οδούς, έτσι ώστε μαζί με τα κίνητρα, τα σημαντικά οικονομικά κίνητρα που δίνουμε, ολοένα και περισσότεροι συμπολίτες μας να κάνουνε αυτή την επιλογή να αποκτήσουν ηλεκτρικό αυτοκίνητο».

Ενώ και την υποτιθέμενη προστασία του περιβάλλοντος την ενέταξε κάτω από το πρίσμα της καπιταλιστικής κερδοφορίας, τονίζοντας την ανάγκη σύνδεσής της με «τον βιώσιμο τουρισμό, με τη βιώσιμη αγροτική παραγωγή και τον πολιτισμό», στόχος που, όπως είπε, βρίσκεται «στον πυλώνα του αναπτυξιακού σχεδίου που έχουμε για την Ελλάδα του μέλλοντος, για την Ελλάδα μετά τον Covid».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ