Τρίτη 26 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 1
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ελπιδοφόρος αγώνας

Μια πρώτη μαζική και δυναμική απάντηση πήραν την περασμένη Πέμπτη τα σχέδια της κυβέρνησης, με τα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις, με αίτημα να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη, να ανοίξουν τώρα οι σχολές με όλα τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό, να θωρακιστούν τα σχολεία από την πανδημία, όπως διεκδικούν γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές. Αυτήν τη βδομάδα οι κινητοποιήσεις στην Εκπαίδευση κλιμακώνονται και έπεται συνέχεια...

Εδώ και ένα χρόνο τα πανεπιστήμια δεν έχουν ανοίξει ούτε μια μέρα για τους φοιτητές, συνεχίζουν όμως να προωθούν τις επιχειρηματικές τους δράσεις.

Το ποτήρι ξεχείλισε με το νομοσχέδιο που βάζει νέους φραγμούς στις σπουδές, εντείνει την κατηγοριοποίηση των πανεπιστημίων, ενισχύει το χαρακτήρα του Λυκείου ως ανταγωνιστικού εξεταστικού κέντρου και εντείνει την καταστολή.

Για όλα αυτά, το «φτάνει πια, ως εδώ!» ακούστηκε δυνατά στις μαζικότατες και υποδειγματικά οργανωμένες, με όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας, πανεκπαιδευτικές κινητοποιήσεις που έγιναν την προηγούμενη βδομάδα.

Οι αποφάσεις πάνω από 25 φοιτητικών συλλόγων στην Αθήνα και δεκάδων ακόμα σε όλη τη χώρα, οι δράσεις στα αμφιθέατρα που «ανοίγουν» συμβολικά, οι επιστολές διαμαρτυρίας που έχουν αρχίσει να κατακλύζουν το διαδίκτυο φανερώνουν ελπιδοφόρες διεργασίες, παρά τις ιδιαίτερες συνθήκες της πανδημίας και το γεγονός ότι τα πανεπιστήμια είναι κλειστά.

Πολλοί από τους αυριανούς επιστήμονες, για τους οποίους «νοιάζεται» τάχα η κυβέρνηση και θέλει να «αναβαθμίσει» τις σπουδές τους ...πετώντας μερικές χιλιάδες απ' αυτούς έξω από την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, έχουν χάσει ήδη το ένα τέταρτο των σπουδών τους!

Δεν έχουν δει καμία στήριξη για τα ενοίκια που «τρέχουν» και για σπίτια που χρειάζεται να συντηρούν σε άλλες πόλεις, για συγγράμματα που δεν έφτασαν ποτέ στον προορισμό τους πριν από την εξεταστική, για τεχνικό εξοπλισμό που απαιτήθηκε για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση...

Σαν να μην φτάνουν όλα αυτά, στο τραπέζι παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην ανοίξουν τα πανεπιστήμια για τους φοιτητές ούτε το εαρινό εξάμηνο!

Και ενώ δεν κάνει καμία συζήτηση για την αναγκαία ενίσχυση των ιδρυμάτων με προσωπικό, για αξιοποίηση των υπαρχουσών υποδομών και ενίσχυσή τους ώστε να λειτουργήσουν ξανά τα ΑΕΙ, η κυβέρνηση ενισχύει με εκατομμύρια ευρώ την καταστολή.

Στόχος της είναι το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα και όχι βέβαια η «πάταξη της ανομίας» που επικαλείται, αξιοποιώντας ως πρόσχημα και τη δράση προβοκατόρικων ομάδων, που καμία σχέση δεν έχουν με το φοιτητικό κίνημα.

Οι φοιτητές δεν έχουν ανάγκη από κάμερες και αστυνομία, αλλά από ανοιχτές σχολές και υψηλού επιπέδου σπουδές. Εχουν ανάγκη από δωρεάν σίτιση και στέγαση, όχι από αποκλεισμούς και νέα εμπόδια στα μορφωτικά τους δικαιώματα.

Ολα αυτά δηλαδή που τους στερεί η διαχρονική πολιτική όλων των κυβερνήσεων, με τη σημερινή της ΝΔ να παραλαμβάνει τη σκυτάλη από την προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, κόβοντας και ράβοντας τα πανεπιστήμια στα μέτρα των κατευθύνσεων της ΕΕ και του κεφαλαίου, για τις ανάγκες της κερδοφορίας του.

Η αγωνία και η αγανάκτηση των φοιτητών συναντιέται αυτές τις μέρες με αυτή των γονιών, των εκπαιδευτικών, των μαθητών, που με το άνοιγμα των σχολείων χωρίς - και πάλι - κανένα επιπλέον μέτρο προστασίας, μετρούν κρούσματα και κινδύνους.

Και αντί να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά τους, σε μια χρονιά με τέτοιες ιδιαίτερες συνθήκες στην Εκπαίδευση, η κυβέρνηση απολύει συμβασιούχους εκπαιδευτικούς στα μέσα της χρόνιας, ενώ τα κενά παραμένουν ακόμα και σε πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα! Το «κερασάκι στην τούρτα» είναι οι απειλές για πρόστιμα στους μαθητές αν τυχόν αργήσουν να γυρίσουν στα σπίτια τους μετά το μάθημα σε Γυμνάσια και Λύκεια, που ξεκινάει από την 1η Φλεβάρη!

Οι κινητοποιήσεις των προηγούμενων ημερών και οι αποφάσεις για δυναμική συνέχεια στέλνουν μήνυμα: Αν πιστεύει η κυβέρνηση ότι θα ξεμπερδέψει με τους φοιτητές, τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τις δίκαιες διεκδικήσεις τους, είναι βαθιά γελασμένη! Με αποφασιστικότητα συζητούν και αποφασίζουν τα νέα τους αγωνιστικά ραντεβού, έχοντας στο πλευρό τους δεκάδες σωματεία και φορείς του κινήματος.

Στο υπουργείο Παιδείας, στα Προπύλαια, στη Βουλή, σε κάθε πόλη διαδηλώνουν συντεταγμένα. Διεκδικούν πανεπιστήμια και σχολεία ανοιχτά και ασφαλή, επιστρέφουν πίσω το νομοσχέδιο της καταστολής και των φραγμών στις σπουδές, συνεχίζουν τον αγώνα!


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ