Τρίτη 26 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΔΑΣ ΟΤΑ
«Τάραξε τα νερά» για τη διαχείριση των απορριμμάτων και τα αντεργατικά μέτρα

Από παλιότερη κινητοποίηση
Από παλιότερη κινητοποίηση
Πάνω από 2.000 εργαζόμενοι στους ΟΤΑ έχουν παρακολουθήσει μέχρι τώρα τη διαδικτυακή εκδήλωση που πραγματοποίησε στις 10 Γενάρη η ΔΑΣ ΟΤΑ «για τη διαχείριση των απορριμμάτων και το αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο που πέρασε κατά τη διάρκεια της πανδημίας η κυβέρνηση, καθώς και τα καθήκοντά μας απέναντι σε αυτήν την επίθεση».

Οπως αναφέρει σε δελτίο Τύπου, η προβολή του συγκεκριμένου θέματος «τάραξε τα λιμνάζοντα νερά» προκαλώντας «αντιδράσεις και στο εσωτερικό της ΠΟΕ - ΟΤΑ» (Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΟΤΑ), καθώς «με απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής προχώρησε άμεσα σε ανακοίνωση καταδικάζοντας την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και των συμπράξεων με τον ιδιωτικό τομέα» και συναντήθηκε «με το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Εργαζομένων του ΕΔΣΝΑ, λαμβάνοντας απόφαση αποστολής αιτήματος για άμεση συνάντηση με τον περιφερειάρχη Αττικής».

Το θέμα της διαδικτυακής εκδήλωσης αλλά και τα νέα αντεργατικά μέτρα που ετοιμάζει να φέρει η κυβέρνηση «θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης σε όλα τα Διοικητικά Συμβούλια των πρωτοβάθμιων σωματείων και ενημέρωσης όλων των εργαζομένων, ώστε από καλύτερη θέση να μπορούμε να αντιπαλέψουμε τη συγκεκριμένη πολιτική, που μόνο στόχο έχει την "ανάπτυξη" της κερδοφορίας του κεφαλαίου σε βάρος των εργαζομένων και του λαού», τονίζει η ΔΑΣ ΟΤΑ.

Ενοικίαση εργαζομένων και παράδοση υπηρεσιών σε ιδιώτες

Στο μεταξύ, δυνάμεις της ΔΑΣ καταγγέλλουν την ιδιωτικοποίηση βασικών υπηρεσιών σε μια σειρά από δήμους, καθώς και την ενοικίαση εργαζομένων.

Τα σχέδια παράδοσης πολλών βασικών υπηρεσιών του δήμου Νότιου Πηλίου σε ιδιώτες καταγγέλλει η ΔΑΣ ΟΤΑ Μαγνησίας, τονίζοντας ότι «η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών θα οδηγήσει, όπως έχει δείξει μέχρι σήμερα η πείρα σε ολόκληρη τη χώρα, σε χειροτέρευση των παρεχόμενων υπηρεσιών και σε αύξηση του κόστους για τον εργαζόμενο λαό της περιοχής, μέσα από τα λεγόμενα ανταποδοτικά τέλη». Πιο συγκεκριμένα, η δημοτική αρχή, επικαλούμενη «αδυναμία εκτελέσεως εργασιών με ίδια μέσα», προτείνει την παράδοση 23 υπηρεσιών που αφορούν και επηρεάζουν την καθημερινή ζωή των δημοτών, όπως συντήρηση δημοτικού φωτισμού και αντλιοστασίων, δικτύων ύδρευσης, αγροτικών οδών, αντιπυρικών ζωνών, καθαρισμός ρεμάτων, σε ιδιώτες.

Οπως σημειώνει η ΔΑΣ ΟΤΑ, «οι δημοτικές αρχές (...) που σήμερα καμώνονται τις ανήμπορες να αντιδράσουν και εμφανίζουν τους ιδιώτες ως ένα "αναγκαίο κακό" προκειμένου "να μπορέσουν να λειτουργήσουν οι δήμοι", δεν έκαναν τίποτα όλα τα προηγούμενα χρόνια για να αντισταθούν στις αντεργατικές πολιτικές των κυβερνήσεων, που στερούσαν από τους δήμους τους αναγκαίους πόρους. Σιγοντάρισαν και σιγοντάρουν τις πολιτικές εκείνες που άφησαν τους δήμους γυμνούς από το αναγκαίο προσωπικό και τα αναγκαία μηχανήματα, με τους λιγοστούς εργαζόμενους να γίνονται λάστιχο για να καλύψουν, σε ένα υποτυπώδες επίπεδο, τα κενά».

Καλεί τους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής να μην αποδεχτούν τις εξελίξεις αυτές ως κάτι το μοιραίο και οργανωμένα, μέσα από τα σωματεία και τους μαζικούς φορείς, να διεκδικήσουν να μην υπογραφεί καμία σύμβαση έργου με ιδιώτες εργολάβους ή μίσθωση μηχανημάτων, να στηριχτεί άμεσα με κρατικά κονδύλια ο δήμος Νότιου Πηλίου προκειμένου να προχωρήσει άμεσα στις αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και να προμηθευτεί τον μηχανολογικό εξοπλισμό που απαιτείται, να μονιμοποιηθούν άμεσα οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι.

Στο δήμο Αμαρουσίου, η ΔΑΣ καταγγέλλει πως «δεν πρόλαβε να μπει ο καινούργιος χρόνος και ήδη έχουμε την πρώτη ιδιωτικοποίηση σε τομέα της ανακύκλωσης, και συγκεκριμένα στο χαρτί», ενώ παράλληλα η δημοτική αρχή «στα ύπουλα και στα μουλωχτά, χωρίς καμία απόφαση οργάνου, προχώρησε στην ενοικίαση εργαζομένων - οδηγών για τη στελέχωση της δημοτικής συγκοινωνίας».

Οι δικαιολογίες ότι δεν μπορεί ο δήμος να προσλάβει προσωπικό δεν ευσταθούν, συνεχίζει η ΔΑΣ, γιατί θα μπορούσε «να χρησιμοποιήσει έστω τη διαδικασία για προσλήψεις έκτακτου προσωπικού για την αντιμετώπιση του κορονοϊού (...) Για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται ότι σκοπός και της σημερινής διοίκησης του δήμου δεν είναι η αναβάθμιση των υπηρεσιών του δήμου και η στελέχωση των υπηρεσιών με μόνιμο προσωπικό για την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, όπως δηλώνει, αλλά η συστηματική υποβάθμισή τους, με απώτερο στόχο το πέρασμά τους στα ιδιωτικά συμφέροντα.

(...) Καλούμε όλους τους συναδέλφους να πλαισιώσουν ακόμα περισσότερο τις ταξικές δυνάμεις, τις δυνάμεις της ΔΑΣ ΟΤΑ. Να απομακρυνθούν από δήθεν "ανεξάρτητους" συνδικαλιστές που από τη μία κατέχουν θέσεις διοίκησης και από την άλλη βάζουν πλάτη στη διοίκηση του δήμου για τις πολιτικές τους».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org