Τρίτη 26 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Στηρίζει ανεπιφύλακτα τις διερευνητικές

Πλάτη και στις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία βάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που επανέλαβε για πολλοστή φορά χτες, αφήνοντας προφανώς έξω απ' το κάδρο τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς, το ευρωΝΑΤΟικό πλαίσιο στο οποίο διεξάγονται τα παζάρια ελληνικής και τουρκικής αστικής τάξης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιθέτως εστιάζει στους κυβερνητικούς χειρισμούς και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι προσέρχεται στις διερευνητικές «χωρίς σαφές στρατηγικό σχέδιο», αλλά και για «κακοφωνία», σε μια σαφή αναφορά στις θέσεις Σαμαρά.

Σε ό,τι αφορά τον χτεσινό γύρο επαφών στην Κωνσταντινούπολη, ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση να ενημερώσει για τη στρατηγική που θα ακολουθήσει, ειδικά τώρα που έχει εικόνα των τουρκικών θέσεων, για το εάν τέθηκαν από την Τουρκία θέματα δήθεν «γκρίζων ζωνών», «αποστρατιωτικοποίησης» και «περιοχών ευθύνης έρευνας και διάσωσης», πώς απαντήθηκαν από την ελληνική αντιπροσωπεία και για το ποια στάση τήρησε ο ΥΠΕΞ στο σημερινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, σε σχέση με το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Παρεμβαίνοντας άλλωστε στη σχετική συζήτηση, ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Κατρούγκαλος, σημείωσε ότι το κόμμα του «στηρίζει ανεπιφύλακτα» τις διερευνητικές επαφές, κατηγορώντας όμως την κυβέρνηση για τη μη εξασφάλιση ενός «πλαισίου κυρώσεων», που θα λειτουργούσαν ως «εγγύηση ότι θα συζητήσει σοβαρά η Τουρκία». Ο ίδιος επανέλαβε την «κόκκινη γραμμή», δηλαδή ότι δεν πρέπει να γίνει δεκτή η «διεύρυνση της ατζέντας με θέματα εθνικής κυριαρχίας», ωστόσο πρόσθεσε ότι «αυτό δεν φτάνει για τις διερευνητικές», καθώς «θα πρέπει να προχωρήσουμε τη συζήτηση στην κατεύθυνση μιας έντιμης συμφωνίας». Προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει «ναυάγιο», ο Γ. Κατρούγκαλος ζήτησε επεξεργασία «εθνικής στρατηγικής» και κατηγόρησε τον Κυρ. Μητσοτάκη ότι δεν δέχεται να «διαμορφωθεί εθνικό μέτωπο και εθνική στρατηγική σε ένα συμβούλιο πολιτικών αρχηγών».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ