Συνοδεία ξανά του «Σαρλ Ντε Γκολ» αναλαμβάνει το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, ενώ γαλλικές δυνάμεις θα επιχειρούν στο Κεντρικό Αιγαίο τους επόμενους μήνες
Eurokinissi |
Η σχετική φιέστα έγινε χτες το μεσημέρι στο υπουργείο Αμυνας, με τις υπογραφές να μπαίνουν από στελέχη των δύο μερών (τον πρόεδρο της «Dassault» και τον διευθυντή της ΓΔΑΕΕ), παρουσία των υπουργών Αμυνας των δύο χωρών, Νίκου Παναγιωτόπουλου και Φλοράνς Παρλί. Η παραλαβή των πρώτων 6 αεροσκαφών θα ξεκινήσει τον Ιούλη. Τις επόμενες μέρες θα αναχωρήσουν για εκπαίδευση στη Γαλλία οι πρώτοι πιλότοι και τεχνικοί της ελληνικής ΠΑ.
Προηγήθηκαν συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών, όπως και κατ' ιδίαν συνάντηση των δύο υπουργών. Στις κοινές δηλώσεις τους, κατόπιν, o Παναγιωτόπουλος διαβεβαίωσε ότι οι «διμερείς σχέσεις» και «ευρύτερες συνεργασίες» «θα διευρυνθούν ακόμα περισσότερο, τόσο σε τακτικό όσο και σε στρατηγικό επίπεδο». Οπως είπε, άλλωστε, συζήτησαν «τις προκλήσεις ασφαλείας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και την κοινή μας θέληση να συνεισφέρουμε στην ασφάλεια, σταθερότητα και ευημερία στην ευρύτερη περιοχή».
Τι σημαίνουν αυτά στην πράξη το εξήγησε η Παρλί, επιβεβαιώνοντας ότι αεροσκάφη της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας θα πάρουν μέρος σε ασκήσεις στην Ελλάδα το διάστημα από Φλεβάρη έως Απρίλη.
Τα γαλλικά αεροπλάνα με μεταστάθμευση στην Τανάγρα θα επιχειρούν στο Κεντρικό Αιγαίο, με επίκεντρο τη Σκύρο, ενώ θα συμμετάσχουν και στην άσκηση της ελληνικής ΠΑ, «Ηνίοχος», στις 12-22/4, με 4 «Mirage 2000» και 8 «Rafale» στο πλευρό αμερικανικών αεροπορικών δυνάμεων, καθώς και δυνάμεων από το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ιταλία. Στο πλαίσιο της αποστολής «Σκύρος», η ανάπτυξη μακράς εμβέλειας των Γάλλων θα συμπεριλαμβάνει έως και 170 αεροπόρους, 4 «Rafale», 2 μεταγωγικά «Atlas» και 1 ιπτάμενο τάνκερ «Phoenix».
Η Παρλί πρόσθεσε ότι το αεροπλανοφόρο «Σαρλ Ντε Γκολ» στα τέλη Φλεβάρη θα πλεύσει στην Ανατολική Μεσόγειο συνοδευόμενο από ελληνική φρεγάτα, όπως έγινε και στην προηγούμενη έξοδό του στην ίδια περιοχή, τον περσινό Φλεβάρη.
Τέλος, η Παρλί είπε ότι η Γαλλία «θα διαβιβάσει σύντομα προτάσεις στην Ελλάδα για να ανανεώσει τον στόλο του Πολεμικού Ναυτικού της», καθώς «ψητό» για τους γαλλικούς ομίλους βλέπουν και στο σχέδιο της κυβέρνησης να αγοράσει 4 νέες φρεγάτες, με σκοπό επίσης να ενταχθούν στα ΝΑΤΟικά προτάγματα.
Αργότερα η Παρλί μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου συναντήθηκε με τον Κυρ. Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός είπε εκεί ότι «η θωράκιση της Ελλάδας ποτέ δεν αποτέλεσε κίνδυνο για κάποια άλλη χώρα. Αντιθέτως, ήταν πάντα ένας παράγοντας ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή», σε μια έμμεση παραδοχή ότι αγοράζουν πανάκριβα όπλα για την επιβολή της ευρωατλαντικής «τάξης και ασφάλειας» στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.
Πρόσθεσε για την αγορά των γαλλικών μαχητικών ότι «αυτή η εξέλιξη αποτελεί ένδειξη της ανάγκης άμεσης και πιο στενής στρατιωτικής συνεργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο στη Μεσόγειο - στη "Mare Nostrum", όπως την αποκαλεί εύστοχα ο Πρόεδρος Μακρόν, εφόσον εκεί συναντώνται τα ζωτικά συμφέροντα όλων των χωρών της ΕΕ», σε άλλο ένα δείγμα ότι τα όπλα αυτά αξιοποιούνται για τον έλεγχο κρίσιμων γεωστρατηγικά ζωνών, κόντρα στη διείσδυση αντίπαλων ιμπεριαλιστικών κέντρων.
«Στο τρέχον πλαίσιο, ωστόσο», συνέχισε, η αγορά «γίνεται και προωθητική παράμετρος των διερευνητικών επαφών που ξεκινούν με την Τουρκία. Γιατί η ειλικρίνεια και η ισορροπία είναι προϋποθέσεις που ευνοούν το διάλογο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, που είναι και το αντικείμενο των διερευνητικών», παραπέμποντας ουσιαστικά στους ανταγωνισμούς μεταξύ των επιχειρηματικών ομίλων των δύο χωρών για τα μερίδια της καπιταλιστικής λείας σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο.
Η Παρλί, από την πλευρά της, του θύμισε τα περί «στρατηγικής εταιρικής σχέσης» για την οποία Μητσοτάκης και Μακρόν είχαν μιλήσει στη συνάντησή τους πέρυσι τέτοιο καιρό στο Παρίσι, λέγοντας ότι η σχέση αυτή «εγγράφεται σε ένα πλαίσιο στο οποίο επιθυμούμε να προαγάγουμε όλο και περισσότερο την Ευρώπη μας και να συμβάλουμε από κοινού, μεταξύ μας ως Ευρωπαίοι, στην προστασία των συμπολιτών μας και της ασφάλειάς μας», σκιαγραφώντας τις σκέψεις τους για ακόμα πιο βαθιά εμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στα τέτοια σχέδια.
Είπε άλλωστε ότι η αγορά των «Rafale» «θα επιτρέψει την περαιτέρω ενίσχυση της επιχειρησιακής συνεργασίας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεών μας», τη δυνατότητα να επιχειρούν από κοινού. Καταλήγοντας εκτίμησε ότι «το 2020 υπήρξε μια πλούσια χρονιά» και επανέλαβε τις κοινές δραστηριότητες που θα έχουν οι Ενοπλες Δυνάμεις της Γαλλίας με τις ελληνικές το επόμενο διάστημα.