Τετάρτη 20 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
ΚΛΑΔΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
Να θωρακιστούν άμεσα οι Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων

Να θωρακιστούν οι Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και να σταματήσει η κατάδειξη των εργαζομένων ως υπεύθυνων για τη διασπορά, απαιτούν με κοινή τους ανακοίνωση τα κλαδικά σωματεία εργαζομένων στην ιδιωτική Υγεία Αθήνας, Πειραιά, Αχαΐας, Μαγνησίας, Λάρισας και Βόρειας Ελλάδας.

«Ακόμα κι όταν η κυβέρνηση, καθυστερημένα, στα τέλη Αυγούστου, ανακοίνωσε μέτρα προστασίας των μονάδων, αυτά τα μέτρα δεν συνδέθηκαν με τις συνθήκες εργασίας», σημειώνουν, επισημαίνοντας την έλλειψη προσωπικού, καθώς «η νομοθεσία που ισχύει για τη σύνθεση προσωπικού είναι ανεπαρκέστατη, ενώ πολλές φορές ακόμα κι αυτή η νομοθεσία παραβιάζεται. Ετσι, η εργασία γίνεται εξουθενωτική, δεν τηρούνται τα μέτρα για την ανάπαυση των συναδέλφων.

Επιπλέον, η έλλειψη προσωπικού οδηγεί στη μη τήρηση καθηκοντολογίων, καθώς οι εργαζόμενοι αναγκάζονται σε εκτέλεση καθηκόντων άσχετων με το αντικείμενο της ειδικότητάς τους, όπως για παράδειγμα νοσηλεύτριες να επιφορτίζονται με εργασίες καθαριότητας. Υπάρχουν ακόμα και περιπτώσεις που τα κενά καλύπτονται από εθελοντές, όπως και περιπτώσεις με μεγάλες καθυστερήσεις στις καταβολές των μισθών».

Οσο για την κυβερνητική εξαγγελία του Αυγούστου ότι οι εργαζόμενοι θα ελέγχονται με το τεστ Covid, «δεν υπάρχει καμία απολύτως ενημέρωση για το πόσο συχνά γίνονται οι έλεγχοι, αν γίνονται μοριακοί έλεγχοι - που είναι οι πιο αξιόπιστοι - και κατά πόσο αυτοί οι έλεγχοι έχουν αποδώσει. Αν δηλαδή έχουν εντοπιστεί κρούσματα έγκαιρα, προτού γίνει διασπορά στους χώρους».

Παρ' όλα αυτά, από τα κρούσματα στο γηροκομείο στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης μέχρι τα τελευταία κρούσματα σε γηροκομεία στα Καλάβρυτα και στην Αττική, «γινόμαστε μάρτυρες μιας συνεχιζόμενης προσπάθειας ενοχοποίησης των εργαζομένων (...) για να μη θιχτούν οι διοικήσεις των μονάδων και το υπουργείο».

Καλούν όλους τους εργαζόμενους του κλάδου να καταγγέλλουν στα σωματεία τις περιπτώσεις αυθαιρεσιών, έλλειψης μέτρων προστασίας, έλλειψης ελέγχων των μονάδων από τους αρμόδιους φορείς, για να σταματήσει οριστικά η ενοχοποίηση των εργαζομένων και να θωρακιστούν πραγματικά οι χώροι εργασίας. Τα σωματεία απαιτούν συστηματικούς ελέγχους από τους αρμόδιους φορείς για τις εργασιακές συνθήκες και για τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στα γηροκομεία, μαζικό και περιοδικό έλεγχο των εργαζομένων με μοριακά τεστ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ