Τετάρτη 20 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΠΘ
«Σπάμε τη σιωπή» για τις πραγματικές αιτίες της πολύμορφης βίας κατά των γυναικών

Προχωρούν σε διαμαρτυρία την Παρασκευή 22/1 στις 12 μ.

Σε σιωπηρή διαμαρτυρία με τίτλο «ΣΠΑΜΕ ΤΗ ΣΙΩΠΗ για τις πραγματικές αιτίες της πολύμορφης βίας κατά των γυναικών! ΠΟΛΛΑ ΣΤΟΜΑΤΑ, ΜΙΑ ΦΩΝΗ» καλούν φοιτητικοί σύλλογοι του ΑΠΘ την Παρασκευή 22 Γενάρη, στις 12 το μεσημέρι, στα γρασίδια της Φιλοσοφικής.

Σε κοινή τους ανακοίνωση οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Γεωλογικού, Ιατρικής, Κτηνιατρικής, Φαρμακευτικής, Ψυχολογικού, Παιδαγωγικού, ΤΕΦΑΑ, Ηλεκτρολόγων - Μηχανολόγων Μηχανικών, Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ, Πολιτικών Επιστημών και του ΣΟΦΕΘ εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στην Ολυμπιονίκη Σοφία Μπεκατώρου, που κατήγγειλε τη σεξουαλική κακοποίηση που δέχτηκε η ίδια στα 21 της χρόνια, προσθέτουν πως ακολούθησαν και άλλες καταγγελίες από αθλήτριες και φοιτήτριες των σχολών του ΑΠΘ, που δίκαια έχουν πυροδοτήσει την αγανάκτηση και την οργή για την πολύμορφη βία που βιώνουν οι γυναίκες.

«Η ξεκάθαρη καταδίκη αυτών των αποτρόπαιων γεγονότων από τους φοιτητές και τις φοιτήτριες είναι αυτονόητη», σημειώνουν και τονίζουν πως η καταγγελία των νέων γυναικών για περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης, βίας κάθε μορφής, ιδιαίτερα εργοδοτικής, κρατικής, μπορεί να βρει διέξοδο στο δρόμο της συλλογικής διεκδίκησης. «Μέσα από τους φοιτητικούς μας συλλόγους, τη συλλογικότητα και την αλληλεγγύη υψώνουμε ασπίδα προστασίας απέναντι σε κάθε νέα που έχει υποστεί κακοποίηση. Δυναμώνουμε τον αγώνα για όλες τις προϋποθέσεις ώστε να σταθεί κάθε γυναίκα ανεξάρτητη οικονομικά, κοινωνικά, δηλαδή για τις σύγχρονες ανάγκες μας στη μόρφωση, στην Εκπαίδευση, στον αθλητισμό, στον πολιτισμό», προσθέτουν, και απαιτούν:

  • Να ξεκινήσουν άμεσα όλες οι απαιτούμενες νομικές διαδικασίες σε σχέση με τις καταγγελίες των φοιτητριών.
  • Χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη λειτουργία των κρατικών κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών για την πρόληψη του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών και για τη στήριξη των κακοποιημένων γυναικών, με εξειδικευμένο προσωπικό με μόνιμη και σταθερή εργασία, χωρίς καμία εμπλοκή ΜΚΟ.
  • Ενημερωτικά προγράμματα σε σχολεία και σχολές, σε αθλητικά σωματεία και χώρους αθλητισμού, πολιτισμού, από επιστημονικούς κρατικούς φορείς.
  • Στελέχωση ιδρυμάτων και φοιτητικών εστιών με εξειδικευμένες ιατρικές μονάδες για παροχή συμβουλευτικών και ψυχολογικών υπηρεσιών.

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Θέματα & αφιερώματα

Περισσότερα...

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org