Τετάρτη 20 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΒΟΥΛΗ
Συμφωνίες δεμένες με τα συμφέροντα ενεργειακών ομίλων, τα παζάρια της αστικής τάξης και τις επιδιώξεις των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ

Η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα

Eurokinissi

Παρακολουθούμε με πολύ ενδιαφέρον τη συζήτηση και τις τοποθετήσεις της κυβέρνησης, των κομμάτων. Οφείλω όμως να πω ότι περίσσεψαν αυτές τις μέρες οι τυμπανοκρουσίες για την απόφαση της κυβέρνησης να επεκτείνει την Αιγιαλίτιδα Ζώνη στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο.

Δίνουν και παίρνουν οι μεγάλες κουβέντες, ότι «ζούμε ιστορικές στιγμές», ότι «η ελληνική επικράτεια μεγαλώνει», ότι «αυξάνεται ο χώρος εθνικής κυριαρχίας από το 1947» και άλλα πολλά.

Βέβαια, για να λέμε και ολόκληρη την αλήθεια, περισσότερο πανηγυρίζουν κάποιοι μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι, οι οποίοι βάζουν ήδη στο χέρι τα οικόπεδα στην περιοχή του Ιονίου, για να αυγαταίνουν τα κέρδη τους. Γι' αυτό, το ΚΚΕ αντιμετωπίζει με μεγάλη σοβαρότητα και υπευθυνότητα το ζήτημα αυτό. Εδώ δεν χωρούν μεγάλα λόγια και πανηγυρισμοί.

Υπηρετούνται τα παζάρια της αστικής τάξης για την αναβάθμιση της θέσης της

Το ΚΚΕ ξεκάθαρα έχει επισημάνει ότι η χώρα μας, όπως και όλα τα κράτη, έχει δικαίωμα σε Αιγιαλίτιδα Ζώνη έως τα 12 ν.μ. και στον καθορισμό της στη βάση της μέσης απόστασης, της μέσης γραμμής, όπου αυτό χρειάζεται και είναι απαραίτητο. Κι αυτό, κατά την άποψή μας, ισχύει και πρέπει να ισχύει, ανεξάρτητα από το πότε θα ασκηθεί αυτό το δικαίωμα. Ομως η επίλυση των προβλημάτων που αφορούν την Αιγιαλίτιδα Ζώνη, την οριοθέτηση Υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων, πρέπει να συνδέεται με 3 κρίσιμα, κύρια ζητήματα που πρέπει να πρυτανεύουν για τις όποιες αποφάσεις:

Συνδέεται πρώτον με την οικοδόμηση σχέσεων αμοιβαίου οφέλους μεταξύ των γειτονικών κρατών και λαών. Συνδέεται δεύτερον με την εκμετάλλευση του θαλάσσιου πλούτου, με κριτήριο τις εργατικές - λαϊκές ανάγκες. Συνδέεται τρίτον με την αποδέσμευση της χώρας από ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, που έχουν εχθρικούς σχεδιασμούς για τους λαούς, και οπωσδήποτε σε όλα αυτά κουμάντο να κάνει ο λαός στη χώρα του.

Σήμερα, όμως, δυστυχώς, υπηρετούνται τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Υπηρετούνται τα παζάρια που κάνει η άρχουσα τάξη για να αναβαθμίσει τη θέση της στην περιοχή και όχι για την αναβάθμιση των συμφερόντων του λαού και της χώρας. Για όλους αυτούς τους λόγους, στη σημερινή ψηφοφορία τοποθετούμαστε με «παρών».

Οσο μεγαλώνει η εμπλοκή της χώρας μας στα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, η επέκταση της Αιγιαλίτιδας Ζώνης στα 12 μίλια, δεμένη προφανώς με όλα τα παραπάνω, μπορεί μόνο να μεγαλώσει κι άλλο τους ανταγωνισμούς στην περιοχή.

Σας θυμίζουμε ότι με τις ίδιες τυμπανοκρoυσίες πριν λίγους μήνες φέρατε για επικύρωση στη Βουλή και τις συμφωνίες για τον καθορισμό ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο.

Κι εμείς τότε σας λέγαμε ότι αυτές οι συμφωνίες, ακριβώς επειδή είναι ενταγμένες στις επικίνδυνες επιδιώξεις των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, μας ανησυχούν, γιατί μπορεί να περιπλέξουν κι άλλο την ήδη τεταμένη κατάσταση σε ολόκληρη την περιοχή.

Μήπως θυμόσαστε τι μας λέγατε τότε;

Οτι αυτές οι συμφωνίες αποτελούν ανάχωμα στην τουρκική επιθετικότητα, ότι ακυρώνουν το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο και διάφορα άλλα σχετικά. Κι όμως οι δικές σας προσδοκίες διαψεύστηκαν.

Το κουβάρι περιπλέχτηκε παραπέρα. Τα προβλήματα με την Τουρκία οξύνθηκαν, καθώς η επιθετικότητά της όχι μόνο δεν ανακόπηκε, αλλά κλιμακώθηκε ακόμα περισσότερο, με τις βόλτες του «Ορούτς Ρέις» εντός της ελληνικής ΑΟΖ και τις νέες προκλήσεις κατά της Ελλάδας. Γιατί, όταν προχωράτε σε μερική επέκταση των χωρικών υδάτων της χώρας και υπογράφετε συμφωνίες με γειτονικές χώρες, όπως η Ιταλία και η Αίγυπτος - συμφωνίες όμως που προβλέπουν υποχωρήσεις από κυριαρχικά δικαιώματα, όπως είναι η μικρότερη επήρεια των ελληνικών νησιών.

Το τραπέζι του διαλόγου το έχουν στρώσει ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ

Αυτό που κάνετε είναι μόνο να ανοίγετε την «όρεξη» στις επιδιώξεις και τους στόχους της τουρκικής αστικής τάξης, η οποία προβάλλει παρόμοια επιχειρήματα, για να προωθήσει τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της.

Και μιας και είμαστε παραμονές της έναρξης των διερευνητικών συνομιλιών, ξέρετε πολύ καλά πως η Τουρκία, σε αυτόν τον 61ο γύρο των διερευνητικών επαφών, θα θέσει το σύνολο των διεκδικήσεων που προβάλλει και δημόσια, παρά τα όσα λέει η κυβέρνησή σας, ότι μοναδικό θέμα διαλόγου είναι η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα!

Αλλωστε, η πείρα όλων των προηγούμενων 60 γύρων μας λέει ότι της έδωσαν τη δυνατότητα να συστηματοποιήσει και να διευρύνει τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της. Διεκδικήσεις οι οποίες ξεκινούν από τα χωρικά ύδατα και το εύρος τους, καθώς και το εύρος του εναέριου χώρου. Περιλαμβάνουν τις «γκρίζες ζώνες», φτάνουν μέχρι την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών και συνεχίζουν.

Εχει κανείς μήπως την αυταπάτη πως η Τουρκία θα περιοριστεί να συζητάει μόνο την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα; `Η μήπως έχει κανείς την αυταπάτη πως θα μπει κανένα «φρένο» στις προκλήσεις της; Οχι βέβαια.

Το τραπέζι του διαλόγου το έχουν στρώσει οι Αμερικανοί, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, αυτοί που σιγοντάρουν αυτή την επιθετικότητα και κάνουν πλάτες στις διεκδικήσεις της. Κι όσοι τώρα, ο ένας μετά τον άλλο, βγαίνουν για να χαιρετίσουν τη διαδικασία προσέγγισης, είναι οι ίδιοι που κόπτονται να προωθήσουν τα δικά τους συμφέροντα και να διασφαλιστεί η ΝΑΤΟική «συνοχή» στην περιοχή.

Γι' αυτό άλλωστε σας έχουν αδειάσει ουκ ολίγες φορές, όπως πρόσφατα τον Δεκέμβρη στη Σύνοδο Κορυφής, όπου η ΕΕ με το προσχέδιό της απλώς «χάιδευε» την επιθετικότητα της τουρκικής κυβέρνησης, με ψευδεπίγραφες κυρώσεις, ενώ παρέπεμπε ξανά για το απώτερο μέλλον την εκτίμηση της κατάστασης.

Δυστυχώς, οι ίδιοι οι ομοτράπεζοί σας μέσα στην ΕΕ δίνουν χρόνο στον Ερντογάν για να διαμορφώσει τετελεσμένα. Αυτή είναι η κατάσταση. Κι αν δει κανείς τις δήθεν «κυρώσεις» που περιγράφονται, οι οποίες είναι παρόμοιες με αυτές που είχαν ήδη αποφασιστεί για τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου, θα καταλάβει πως δεν έχουν κανένα αντίκρισμα.

Αυτό που βαραίνει στις αποφάσεις της ΕΕ, και κυρίως του ηγετικού της πυρήνα, είναι η στρατηγική της συνεργασία με την Τουρκία, οι πολύμορφες οικονομικές, γεωπολιτικές, στρατιωτικές σχέσεις που έχουν μαζί της τα ηγετικά κράτη - μέλη της ΕΕ, όπως η Γερμανία για παράδειγμα.

Αντίστοιχα, αυτό που επίσης καθορίζει τη στάση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ είναι να διατηρηθεί η Τουρκία στο «ευρωατλαντικό στρατόπεδο», με όποιο αντάλλαγμα.

Και στην προκειμένη περίπτωση, το «αντάλλαγμα» που προσφέρουν ακουμπά και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας. Κι αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει, επειδή στις ΗΠΑ η κυβέρνηση άλλαξε χέρια, επειδή πέρασε από τα χέρια των Ρεπουμπλικάνων στα χέρια των Δημοκρατικών, από τον «ανισόρροπο» Τραμπ στον Μπάιντεν.

Η πολιτική των ΗΠΑ έχει συνέχεια και καθορίζεται πρώτα απ' όλα από τα δικά τους αποκλειστικά συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή. Το ξέρετε πολύ καλά αυτό. Οπως πολύ καλύτερα αυτό το γνωρίζουν και οι λαοί της περιοχής που έχουν ζήσει τους πολέμους, την καταστροφή των χωρών τους, τα πραξικοπήματα, τις ανατροπές εκλεγμένων κυβερνήσεων, τόσο με κυβερνήσεις Ρεπουμπλικάνων όσο και με κυβερνήσεις Δημοκρατικών.

Κάτι έχει επίσης ακούσει και ο ίδιος ο αμερικάνικος λαός που ζει την εκμετάλλευση, τη φτώχεια, την ανεργία, την καταστολή, το ρατσισμό.

Αυτή είναι και «μέσα» και «έξω» η περιβόητη αμερικανική δημοκρατία που όλοι σας εκθειάζετε χρόνια τώρα εδώ μέσα, μέχρι που έπεσε ο ουρανός και σας πλάκωσε όταν αποκαλύφθηκαν τα όριά της, για το ποιοι και πώς εκλέγονται και ποιοι και πώς κυβερνούν, με τον ακροδεξιό συρφετό που μπούκαρε με αυτό το αποκρουστικό περιεχόμενο.

Η Τουρκία έχει ανοίξει όλη τη βεντάλια των διεκδικήσεών της με την αβάντα ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

Η Τουρκία, και για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, δηλαδή η αστική τάξη της γειτονικής χώρας, όχι ο λαός της, έχει ανοίξει όλη τη βεντάλια των διεκδικήσεων, με την αβάντα που της δίνουν οι Αμερικανοί και το ΝΑΤΟ, οι δήθεν «σύμμαχοί» σας. Γιατί, πρώτα αυτοί δεν αναγνωρίζουν σύνορα στο Αιγαίο, το θεωρούν «ενιαίο επιχειρησιακά χώρο» για τα επικίνδυνα σχέδιά τους. Κι αυτά τα επικίνδυνα σχέδια έχουν στο επίκεντρο τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου.

Κι αν πάρουμε υπόψη αυτό που είπε ο λαλίστατος Αμερικανός πρέσβης, για την ανάγκη να «ανασχεδιαστεί ο ενεργειακός χάρτης» της περιοχής, καταλαβαίνουμε όλοι πως η συνεκμετάλλευση αφορά ενεργειακούς κολοσσούς, οι οποίοι σφάζονται για να βάλουν στο χέρι τον πλούτο της περιοχής. Κι αυτός ο χαμός δεν θα τελειώσει με τη μοιρασιά, το αντίθετο. Ακριβώς επειδή οι ανταγωνισμοί είναι μεγάλοι, η μοιρασιά θα προετοιμάσει την ακόμα μεγαλύτερη σφαγή που θα ακολουθήσει, με ολέθριες συνέπειες για τους λαούς.

Κρίκος όμως στα επικίνδυνα σχέδια που έχουν οι σύμμαχοί σας για την περιοχή είναι και η «επίλυση» του Κυπριακού, με την αναζήτηση συνομοσπονδιακής λύσης με δυο συνιστώντα κράτη. Μια «επίλυση» που μόνο λύση δεν είναι για τον κυπριακό λαό, γιατί οδηγεί στην οριστική διχοτόμηση του νησιού.

Οι επικίνδυνες εξελίξεις που προδιαγράφονται μπροστά μας, εκθέτουν όλους όσοι χρόνια τώρα κοροϊδεύουν τον ελληνικό λαό ότι οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ θα διασφαλίσουν την ειρήνη και την ασφάλεια, θα προστατέψουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.

Εκθέτουν όλους όσοι κυβέρνησαν και κυβερνούν! Από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, μέχρι τον ΣΥΡΙΖΑ που αποδείχτηκε «ΝΑΤΟικότερος του ΝΑΤΟ».

Και δεν πάω μακριά. Μόνο την Ελληνοαμερικανική Συμφωνία να πιάσει κανείς, φτάνει. Για τη συμφωνία που σας άφησε προίκα ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάω, κύριοι της ΝΔ. Αυτήν τη συμφωνία προετοίμασε ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτήν τη συμφωνία ψήφισε η κυβέρνησή σας.

Και τώρα ετοιμάζεστε να την ενισχύσετε ακόμα περισσότερο με την 5ετή και όχι ετήσια ανανέωσή της, όπως γίνεται τα τελευταία 30 χρόνια.

Σε όλη τη χώρα βάσεις, λιμάνια, αεροδρόμια, υποδομές έχουν διατεθεί για τις δολοφονικές επιχειρήσεις των στρατηγικών συμμάχων σας, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Και όλα τα παραχωρητήρια γι' αυτές τις πολεμικές υποδομές έχουν την υπογραφή όλων σας, όσοι κυβερνήσατε, και τώρα τους παραχωρείτε κι άλλες βάσεις σε όλη τη χώρα.

Ωρα να δυναμώσει η πάλη για απεμπλοκή απ' τους σχεδιασμούς ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ

Καμιά ασφάλεια δεν προκύπτει για τον λαό από την ενίσχυση της χώρας ως ΝΑΤΟικού στρατοπέδου. Αντίθετα, την μετατρέπουν σε «μαγνήτη» επιθέσεων. Και μη μας πείτε πάλι για την «ενεργό διπλωματία» που ασκεί η κυβέρνησή σας. Τα ίδια έλεγε και ο ΣΥΡΙΖΑ για την «πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική» του.

Γιατί για εσάς «ενεργός διπλωματία» είναι να ενισχύετε με όλους τους τρόπους τις στρατιωτικές και πολιτικές σχέσεις σας, για παράδειγμα με το Ισραήλ, που δολοφονεί τον Παλαιστινιακό λαό και πρωτοστατεί στις απειλές κατά του λαού του Ιράν και άλλων λαών της περιοχής. Είναι να ισχυροποιείτε τις σχέσεις σας με την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία, κράτη μπλεγμένα μέχρι τα μπούνια σε ανταγωνισμούς και πολέμους.

Για εσάς «ενεργός διπλωματία» είναι να στέλνετε ελληνικές ένοπλες δυνάμεις σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό, που καμιά απολύτως σχέση δεν έχουν με την άμυνα της χώρας.

Τι δουλειά έχουν Ελληνες στρατιωτικοί εκτός συνόρων, γιατί στέλνετε στρατιωτικές δυνάμεις στο Μάλι της Αφρικής; Τι δουλειά έχει μονάδα του πυραυλικού συστήματος «Πάτριοτ» στη Σαουδική Αραβία; Ούτε τα φρεσκο-αγορασμένα «Rafale» έχουν σχέση με την άμυνα της χώρας. Τα είπαμε την προηγούμενη βδομάδα.

Τα «έργα» της «ενεργούς διπλωματίας» είναι οι αποδείξεις μιας πιο ενεργούς εμπλοκής στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, γιατί αυτό απαιτούν οι επιδιώξεις, τα συμφέροντα της αστικής τάξης, μιας ελίτ, και όχι του λαού.

Σε μια περίοδο που οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα δυναμώνουν, που οι ΗΠΑ κονταροχτυπιούνται με την Κίνα για το ποιος θα πάρει κεφάλι, ποιος θα έχει την πρωτοκαθεδρία στον σύγχρονο καπιταλιστικό κόσμο, σε μια περίοδο που και ο ανταγωνισμός τους με τη Ρωσία και την ΕΕ οξύνεται, η πολιτική της ενεργούς εμπλοκής γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνη!

Εμείς απευθυνόμαστε κυρίως στον ελληνικό λαό και την ελληνική νεολαία. Τώρα είναι η ώρα να δυναμώσει η πάλη για την απεμπλοκή της χώρας μας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ. Τώρα είναι η ώρα να παλέψουμε για την απομάκρυνση των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων στην Ελλάδα, για την αποδέσμευση της χώρας μας από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

Τώρα είναι η ώρα να πάρουν όλοι και όλες τη θέση τους στον αγώνα μαζί με το ΚΚΕ. Για να δυναμώσει η αλληλεγγύη και η κοινή πάλη των λαών. Για να ακολουθήσουν οι λαοί τον δικό τους δρόμο, να πάρουν τις τύχες στα χέρια τους.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Θέματα & αφιερώματα

Περισσότερα...

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org