Τετάρτη 20 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΒΟΥΛΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ
Με «τυμπανοκρουσίες» κρύβει τους κινδύνους που μεγαλώνουν για τον λαό

Eurokinissi

Με «τυμπανοκρουσίες» υπερασπίστηκε την κυβερνητική πολιτική ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, αποσιωπώντας την πολιτική της βαθιάς εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ για τα συμφέροντα της αστικής τάξης που εκθέτει τον λαό και τη χώρα σε επικίνδυνους ανταγωνισμούς και σχεδιασμούς.

«Είναι, όπως γνωρίζετε, η πρώτη επέκταση του εθνικού χώρου από το 1947. Πρόκειται για μια έκταση 10.079 τετραγωνικά χιλιόμετρα και αν προσθέσει κανείς το κλείσιμο των κόλπων, υπερβαίνει τα 13.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Αν λάβει κανείς υπόψη, σας το λέω ως αίσθηση μεγέθους, ότι το σύνολο της χώρας είναι περί τα 135.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, αντιλαμβάνεται και το μέγεθος της έκτασης αυτής», είπε.

Ενώ υποστήριξε ότι «το νομοθέτημα αυτό συνοδεύεται από την ομόθυμη στήριξη των πολιτικών δυνάμεων του Εθνικού Κοινοβουλίου», τσουβαλιάζοντας τη θέση του ΚΚΕ με αυτές των αστικών κομμάτων που υπηρετούν τους επικίνδυνους σχεδιασμούς ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και κεφαλαίου.

Απαντώντας σε ζητήματα που τέθηκαν από άλλα κόμματα, τα οποία όπως ανέδειξε και η χτεσινή συζήτηση καμία σχέση δεν έχουν με αμφισβήτηση της κοινής τους στρατηγικής, ο Ν. Δένδιας δήλωσε σε ό,τι αφορά την προαναγγελία για επέκταση των χωρικών υδάτων στην Κρήτη πως θα «περιλαμβάνει και το ανατολικό κομμάτι της Κρήτης. Δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση επ' αυτού», με την κυβέρνηση να παραπέμπει και στη σημερινή ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή.

Παραπέρα απαντώντας ο Ν. Δένδιας στην τέτοια κριτική που προσπαθεί να ασκήσει στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι μεταξύ Μαξίμου και ΥΠΕΞ δεν υπάρχει καμία «διάσταση διατυπώσεων» για τα θέματα που αφορούν τις θαλάσσιες ζώνες και τις διαφορές με την Τουρκία. Αναδεικνύοντας άλλωστε τη «συνέχεια» που επιδεικνύουν οι αστικές πολιτικές δυνάμεις σε τέτοια θέματα, προς υπεράσπιση συμφερόντων ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων, είπε ότι «η θέση της χώρας ως προς την ελληνική υφαλοκρηπίδα διατυπώνεται από το νόμο Μανιάτη», στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Επεσήμανε, βέβαια, ότι «δεν έχει οριοθετηθεί με συμφωνία με μια από τις όμορες χώρες», διευκρινίζοντας ότι αναφέρεται στην Τουρκία.

Σε αυτό το φόντο, και την ώρα που η τουρκική ηγεσία, με τις πλάτες ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, βάζει όλα τα θέματα στο τραπέζι των διερευνητικών (επανεκκινούν τη Δευτέρα στην Κωνσταντινούπολη), με στελέχη προηγούμενων κυβερνήσεων να δηλώνουν ανοικτά ότι στους προηγούμενους γύρους διερευνητικών συζητούσαν ζητήματα όπως το εύρος των χωρικών υδάτων, ο Ν. Δένδιας θόλωνε χτες τα νερά, υποστηρίζοντας ότι «ουδείς πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας, οποτεδήποτε, θα διαπραγματευόταν το θέμα των χωρικών υδάτων, γιατί είναι θέμα κυριαρχίας και δεν είναι θέμα διαπραγμάτευσης».

Ο Ν. Δένδιας υποστήριξε εξάλλου ότι «ο διάλογος που θα ξεκινήσει ξανά στις 25/1» δεν αποτελεί διαπραγμάτευση. «Πρόκειται για προκαταρκτικό στάδιο επαφών, προκειμένου να εξεταστούν τυχόν κοινές αντιλήψεις και να διαπιστωθεί κατά πόσο υπάρχει έδαφος, ώστε να ξεκινήσει μία τέτοια διαπραγμάτευση».

Ενώ επιβεβαιώνοντας πως οι διερευνητικές διεξάγονται με την άμεση παρέμβαση των Ευρωατλαντικών, σημείωσε πως «πράγματι, σε όλη τη διάρκεια της Προεδρίας της, η Γερμανία είχε σε διάφορα επίπεδα επικοινωνήσει με τις δυο πλευρές, προωθώντας την επανάληψη του ελληνοτουρκικού διαλόγου», επιβεβαίωσε ότι η Αλβανία προσφέρθηκε να φιλοξενήσει «τυχόν συνάντησή μου με τον Τούρκο ομόλογό μου», ενώ υποστήριξε ότι η ελληνική πλευρά πάει στο τέτοιο παζάρι «με πρόσθετα όπλα τις πρόσφατες συμφωνίες μας με τις ΗΠΑ», χαιρετίζοντας ξανά την «εξαιρετική συνεργασία», που όπως είπε είχε με τον απερχόμενο υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μ. Πομπέο, συμφωνίες που βυθίζουν τη χώρα ακόμα βαθύτερα σε μια δίνη επικίνδυνων σχεδιασμών.

«Διάλογος» για τις μειονότητες

Να σημειωθεί πως προηγούμενα χτες, χαιρετίζοντας διαδικτυακά σε εκδήλωση του Συλλόγου Ιμβρίων, ο Ν. Δένδιας κάλεσε την Τουρκία «επιτέλους να κατανοήσει ότι η Ελληνική Μειονότητα στην Ιμβρο, την Τένεδο και την Κωνσταντινούπολη δεν συνιστά εχθρό για την υπόλοιπη τουρκική κοινωνία», καλώντας τη «να σεβαστεί πλήρως τα δικαιώματά της», παραπέμποντας και στις σχετικές προβλέψεις της Συνθήκης της Λοζάνης.

Τα λεγόμενά του προκάλεσαν την αντίδραση του τουρκικού ΥΠΕΞ, που αντέτεινε ότι είναι η Ελλάδα που παραβιάζει δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας, σε ό,τι αφορά τις θρησκευτικές ελευθερίες, την εκπαίδευση κ.ο.κ.

Στο μεταξύ, η προκλητικότητα της τουρκικής αστικής τάξης, σε πλαίσιο ΝΑΤΟ, συνεχίζεται. Χτες σημειώθηκε άλλη μια εικονική αερομαχία στο Αιγαίο, καθώς ελληνικά μαχητικά σηκώθηκαν να αναχαιτίσουν 2 οπλισμένα τουρκικά «F-16» που παραβίασαν τους Κανόνες Εναέριας Κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών. Επίσης 2 τουρκικά κατασκοπευτικά 2 «CN-235» προχώρησαν σε 28, συνολικά, παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απλώνει όλες τις διεκδικήσεις της, κλιμακώνει με νέες απειλές(1/9/2020)
Αμείωτες διεργασίες με ευρωατλαντική σφραγίδα(31/7/2020)
Απλώνει «χείρα» επικίνδυνων διευθετήσεων στα Ελληνοτουρκικά(7/5/2020)
Το τουρκικό κεφάλαιο επαναφέρει αξιώσεις για τη «Γαλάζια Πατρίδα» του(3/9/2019)
Κλιμακώνεται η τουρκική επιθετικότητα(2/11/2018)
Νέες διεκδικήσεις για τον πλούτο της Αρκτικής(5/8/2015)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Θέματα & αφιερώματα

Περισσότερα...

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org