Τετάρτη 20 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τα εμβόλια δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την κατεπείγουσα ανάγκη θωρακισμένου δημόσιου συστήματος Υγείας

Στο φόντο των μεγάλων ελλείψεων στις εμβολιαστικές δόσεις, αλλά και της επιμονής της Κομισιόν να κρατάει ως επτασφράγιστα μυστικά τα συμβόλαια με τις εταιρείες παραγωγής των εμβολίων, πραγματοποιήθηκε συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου με θέμα τη «Συνολική στρατηγική της ΕΕ για τον εμβολιασμό κατά της νόσου Covid-19». Μιλώντας σχετικά στην Ολομέλεια, η αρμόδια επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου επικαλέστηκε τα «ισχυρά εργαλεία» της ΕΕ για την αντιμετώπιση της πανδημίας, υποστηρίζοντας ότι πλέον «υπάρχει φως στον ορίζοντα», την ίδια στιγμή που καθημερινά επιβεβαιώνεται το αλαλούμ με τον εμβολιασμό σε όλα τα κράτη - μέλη (βλ. και σχετικό θέμα), όπως και οι τραγικές ελλείψεις στα συστήματα Υγείας. Επιβεβαιώνοντας άλλωστε ότι το ίδιο το εμβόλιο αξιοποιείται ως εργαλείο παρέμβασης στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, την ίδια στιγμή που χάνονται ζωές εξαιτίας των καθυστερήσεων, η επίτροπος είπε προκλητικά ότι «η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι έτοιμη να παίξει τον γεωπολιτικό της ρόλο», εξηγώντας: «Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι όλοι όσοι χρειάζονται εμβόλιο το παίρνουν, οπουδήποτε στον κόσμο».

Συνέπεια των ανταγωνισμών οι καθυστερήσεις στις δόσεις

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος ανέφερε:

«Η καθυστέρηση στην εξασφάλιση των απαιτούμενων δόσεων αποτελεί συνέπεια των ανταγωνισμών όπου εμπλέκονται φαρμακευτικές εταιρείες και καπιταλιστικά κράτη.

Η άρνηση της Κομισιόν να δημοσιοποιήσει τις συμβάσεις προστατεύει τα επιχειρηματικά συμφέροντα σε βάρος των λαών, αφήνοντάς τους στο σκοτάδι, ενώ η απαγόρευση διαπραγμάτευσης των κρατών - μελών αφαιρεί τη δυνατότητα να καλύψουν τις εμβολιαστικές ανάγκες.

Ολα τα εμβόλια που πιστοποιούνται ως ασφαλή και αποτελεσματικά πρέπει να αξιοποιηθούν από το λαό για την προστασία της υγείας και της ζωής του.

Αποκαλύπτεται καθημερινά ότι χρειάζεται άμεση στελέχωση των δημόσιων μονάδων Υγείας, με μόνιμο προσωπικό, υποδομές, ανεπτυγμένη δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, κινητές μονάδες εμβολιασμών για ηλικιωμένους, πράγματα που θεωρούνται από την ΕΕ και τις κυβερνήσεις - ανάμεσά τους και αυτή της ΝΔ - "κόστος" και απορρίπτονται.

Γι' αυτό, τα εμβόλια δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την κατεπείγουσα ανάγκη θωρακισμένου δημόσιου συστήματος Υγείας. Τα περί εξαγοράς της πατέντας το μόνο που κάνουν είναι να ταΐζουν την κερδοφορία των ομίλων, απλά με άλλο τρόπο.

Οι λαοί με την πάλη τους να απαιτήσουν θωρακισμένο δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, να διαμορφώσουν τους όρους έτσι ώστε η Υγεία, το Φάρμακο, να μην είναι εμπόρευμα αλλά κοινωνικό αγαθό».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η κερδοφορία της πατέντας στερεί το εμβόλιο από εκατομμύρια ανθρώπους(2021-12-07 00:00:00.0)
Σχεδόν το 90% του πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου(2021-10-28 00:00:00.0)
Ατελείωτα κέρδη από τα εμβόλια και μεγάλες καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς(2021-05-12 00:00:00.0)
Νέα «περιπλοκή» στις ήδη αργές εκστρατείες εμβολιασμού(2021-04-09 00:00:00.0)
Βολική κριτική που καλύπτει την πολιτική της εμπορευματοποίησης(2021-01-16 00:00:00.0)
Αρνείται να δημοσιοποιήσει τα συμβόλαια με τις φαρμακοβιομηχανίες του εμβολίου(2020-12-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ