Τετάρτη 20 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Επαφές με την ΕΕ με όλες τις αξιώσεις στο τραπέζι

«Να προετοιμαστεί η κοινή γνώμη των δύο χωρών για συμφωνία», ζητάνε τουρκικά δημοσιεύματα για τις διερευνητικές με την Ελλάδα

Από παλιότερη συνάντηση Τσαβούσογλου - Μπορέλ
Από παλιότερη συνάντηση Τσαβούσογλου - Μπορέλ
«Ελληνοτουρκική φιλία: Μια χειραψία μακριά» ήταν ο τίτλος προχτεσινού άρθρου στη «Χουριέτ», το οποίο υποστήριζε ότι «αν και δεν είναι ευρέως αποδεκτό, η κρίσιμη αλήθεια για τις τουρκοελληνικές διαφορές στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο είναι πως μπορούν να διευθετηθούν. Γιατί; Γιατί μετά από τόσα χρόνια επίπονων διερευνητικών συνομιλιών και διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο γειτόνων, έχει αποθηκευτεί ένας πλούτος σοφίας και εμπειρίας. Πολύ λίγες πέτρες δεν έχουν σηκωθεί για να βρεθεί λύση. Οι απαντήσεις βρίσκονται εκεί έξω...».

Το άρθρο - το οποίο υπογράφεται από τον Φαρούκ Λόγκογλου, πρώην στέλεχος του τουρκικού ΥΠΕΞ, με άμεση εμπειρία στις ελληνοτουρκικές συνομιλίες - επισημαίνει πως πρέπει και στις δύο χώρες να προετοιμαστεί η κοινή γνώμη για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών, ενώ, επιβεβαιώνοντας ότι στο τραπέζι θα τεθούν όλες οι αξιώσεις της τουρκικής αστικής τάξης, παραθέτει μια μακρά λίστα που περιέχει από την «οριοθέτηση χωρικών υδάτων» στο Αιγαίο μέχρι το FIR και την κυριαρχία «πάνω σε ανώνυμους γεωγραφικούς σχηματισμούς ή νησιά». «Συμβουλεύει» δε τις δύο πλευρές να χωρίσουν τα θέματα προς συζήτηση «σε αυτά για τα οποία μπορεί να συμφωνήσουν άμεσα μεταξύ τους και σε εκείνα για τα οποία θα πρέπει να ζητήσουν διεθνή διαιτησία», καταλήγοντας ότι «φυσικά δεν υπάρχει εκ των προτέρων κανένας λόγος για τον οποίο όλα τα εξαιρετικά ζητήματα δεν θα μπορούσαν να λυθούν μέσα από διμερείς διαπραγματεύσεις».

Στο μεταξύ, αύριο ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου αναμένεται στις Βρυξέλλες, όπου θα συναντήσει τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

Στην ατζέντα, εκτός από τις ευρωτουρκικές σχέσεις και την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών Ελλάδας - Τουρκίας, θα βρεθεί ασφαλώς και το Κυπριακό, θέμα που απασχόλησε και προχτεσινή τηλεφωνική επικοινωνία του Μπορέλ με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

Ενόψει της νέας άτυπης 5μερούς Διάσκεψης που αναμένεται τέλη Φλεβάρη για το Κυπριακό, οι προετοιμασίες εντείνονται, ενώ παραμερίζονται ακόμα και μια σειρά από προσχήματα που μέχρι τώρα αξιοποιούνταν, στο πλαίσιο του παζαριού για τη διχοτόμηση του νησιού.

Θυμίζουμε ότι στην τελευταία έκθεση του γγ του ΟΗΕ δεν γίνεται καμία αναφορά στα περί «διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας», όπως γινόταν μέχρι τώρα, αλλά σημειώνεται ότι «σκοπός της συνάντησης θα είναι να καθοριστεί αν υπάρχει κοινό έδαφος για τα μέρη να διαπραγματευτούν μια βιώσιμη, διαρκή λύση του κυπριακού προβλήματος εντός ενός προβλέψιμου ορίζοντα». Συμπληρώνει η έκθεση ότι «αυτή η φορά πρέπει να είναι διαφορετική, και αυτή η άτυπη συνάντηση 5+1 θα συμβάλει στην αποσαφήνιση της πραγματικής έκτασης της ομοιότητας των οραμάτων». Να σημειωθεί ότι μεταξύ άλλων γίνεται αναφορά - για πρώτη φορά, σχολιάζουν πολλοί - σε «μειονότητες Μαρωνιτών και Ελληνοκυπρίων που διαμένουν στο βορρά». Ακόμα, δεν γίνεται αναφορά σε «Κυπριακή Δημοκρατία» αλλά σε «ελληνοκυπριακή αρχή».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, συνεχίζεται η προσέγγιση και της Κύπρου με αραβικά κράτη της περιοχής, υπό την «ομπρέλα» των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών, όπως ανέδειξαν οι επισκέψεις του Κύπριου ΥΠΕΞ Νίκου Χριστοδουλίδη σε Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Σαουδική Αραβία. Μάλιστα, στο Αμπου Ντάμπι οι δύο πλευρές χαιρέτισαν το ενδιαφέρον των ΗΑΕ για συμμετοχή στο Ενεργειακό Φόρουμ Ανατολικής Μεσογείου (EMGF) και εκφράστηκε ανυπομονησία για την πρώτη τριμερή Κύπρου - ΗΑΕ - Ελλάδας, που θα γίνει το αμέσως επόμενο διάστημα. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν επίσης να σταθεροποιήσουν διμερείς διαβουλεύσεις για «τη θεσμοθέτηση συνολικής στρατηγικής συνεργασίας σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας».

Για «ισορροπία συμφερόντων» μιλάει η Ρωσία

Παρέμβαση για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο έκανε και ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, που σε συνέντευξή του χαρακτήρισε νόμιμη την απόφαση της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ν.μ. στο Ιόνιο, αλλά πρόσθεσε ότι είναι «άλλο πράγμα όταν τα χωρικά ύδατα που καθορίζει ένα κράτος έρχονται σε αντίθεση με τα συμφέροντα ενός γειτονικού κράτους (...) Αν προσδιοριστεί ότι αυτά τα συμφέροντα είναι νόμιμα από την άποψη της Συνθήκης για το Δίκαιο της Θάλασσας, τότε είναι απαραίτητο να αναζητηθεί λύση μέσω του διαλόγου και της ισορροπίας των συμφερόντων. Εμείς καλούμε όλα τα προβλήματα που συνδέονται με τις ΑΟΖ της Ελλάδας και της Κύπρου να επιλυθούν μέσω διαλόγου». Κατέληξε δε ότι «σε ό,τι αφορά εμάς, τη Ρωσία, αν μπορούμε σε κάτι να είμαστε ωφέλιμοι, αν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις καλές μας σχέσεις με τις εμπλεκόμενες σε αυτές τις διαφωνίες χώρες, θα είμαστε έτοιμοι - θα το επαναλάβω - εφόσον υπάρξει τέτοιο αίτημα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Οι ΗΠΑ έχουν συμφέρον η Τουρκία να μείνει αγκυροβολημένη στη Δύση»(2021-06-10 00:00:00.0)
Συνεχίζει τον επικίνδυνο εφησυχασμό η κυβέρνηση(2021-03-09 00:00:00.0)
Στρατιωτικές ασκήσεις στο φόντο της ενεργειακής - γεωστρατηγικής μοιρασιάς(2018-11-03 00:00:00.0)
Στην Αγκυρα ο Καταριανός ΥΠΕΞ(2017-07-15 00:00:00.0)
Νέες αποκαλύψεις για συμφωνίες σχετικά με τα 12 μίλια(2011-08-17 00:00:00.0)
2002: Επί τόπου τροχάδην(2002-08-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ